Diyadin eski bir şehirdir. Tarihteki adı Daudyana’dır. İlçe ve yakın yerlerinde antik kentler, tarihî kalıntılar mevcuttur.
Diyadin kalesi, Meya köyü harabeleri ve şehri ile Tokluca kalesi, bunların başlıcalarıdır.
Oğuz Türklerinin, İranlıların ve Selçukluların akınlarına uğrayan, zaman zamanda egemenliğine giren Diyadin, Beyazıt ile aynı tarihi akıbeti yaşadı.
Osmanlılar döneminde arada bir İranlıların kontrolüne girdiyse de hep Beyazıt sancağına bağlı kaldı.
1514 Çaldıran, en son olarak da 1578 Osmanlı-İran Savaşı sonunda Van bölgesi ile birlikte Osmanlı topraklarına katıldı.
Aynı yıl Van Beylerbeyliğine dahil edilen Beyazıt Sancağı’na bağlı bir kaza oldu. 1744’te Sancağın 4 kazası ile birlikte Erzurum Beylerbeyliğine bağlandı.
Doğubayazıt Kalesi önlerinden, batı yönüne doğru ilerleyen bu ünlü ticaret yolu, Diyadin – Taşlıçay – Ağrı – Eleşkirt – Tahir Geçidi – Horasan – Hasankale – Erzurum – Erzincan üzerinden Orta Anadolu içlerine, ya da Erzurum üzerinden Trabzon limanına ulaşmaktadır.
Diyadin; Urartu, Kimmer, İskit, Med, Pers, Part, Sasani, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Moğol, Harzem, İlhanlı, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safevi, Osmanlı ve Rus hakimiyetinde yaşadı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında (1924’de) bütün sancaklar vilayete (il) dönüştürülünce, Bayazıt Sancağı da Bayazıt vilayeti’ne dönüşmüştü.
Ancak il merkezi 1927 yılında konum olarak daha uygun olan Karaköse’ye nakledildi, Diyadin ilçesi de Ağrı (Karaköse) iline bağlandı.
2020 yılındaki nüfus sayımında ilçe nüfusu 41.789 olarak gösterilmiştir.
AĞRI DİYADİN AŞİRETLERİ İSİMLERİ
-Hesoyî
-Qaskî
-Xidirî
-Pinaşî-Meleyî
-Xelesînî
-Gêloyî
-Romoyî
-Keroyî
-Delkî
-Çomoyî
-Hesoyî
-Sêvoyî
-Qaskî
-Şemskî
-Pinaşî
-Birukî
-Zaroyî
-Qereyî
-Badoyî
-Keloyî
-Evdîemerî
-Zaroyî
-Şemskî
-Zetûyî
-Hesûyî
-Qaskî
-Qazkî
-Dilxêrî
-Banoyî
-Meleêzgarî
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!