Taşlıçay, (Avkevır) Ağrı ilinin bir ilçesidir. Türkiye İran transit yolu üzerinde, Murat nehrinin kuzey kıyısında kurulmuştur.
Doğusunda Diyadin ve Doğubeyazıt, batısında Ağrı ve Eleşkirt yer alır. Alanı 798 km2, deniz seviyesinden yüksekliği 1660 metredir.
İlçe’nin en yüksek noktası, güneydeki Aladağ üzerinde bulunan Muratbaşı (Koçbaşı) 3510m yüksekliğinde dağıdır.
İlçe’de kara iklimi egemendir. Yazlar sıcak, kışlar soğuk ve Kar yağışlı geçer. Yüksek yerlerde kar kalınlığı 1 metreyi bulur.
Nüfusu 2020 itibarı ile toplam 22,000, merkezi ise 6,500’dür. İlçenin ekonomi etkinliği ve halkın geçimi başlıça tarım ve hayvancılıktır.
Ağrı’nın orta kesiminde yer alan ilçenin büyük bölümü 2000 metreden yüksek dağlarla kaplıdır. Kuzey ve güneyde uzanan dağlar, orta bölümünde Murat vadisi ile ayrılır. Arazi volkaniktir.
Kuzeyini Aras Güneyi sıradağlarının üzerindeki Perili dağının güney uzantıları ve Ziyaret tepesi (2800 m), güneyini Aladağ, güney batı kesimini de Kandil dağının doğu bölümü ile çevrilidir.
İlçe’nin en önemli akarsuyu doğu-batı yönünde akan Murat Nehridir. Murat suyu kuzey ve güneydeki dağlardan kaynaklanan derelerle beslenir.
Murat nehrine kuzeyden Boti çayı, Büyük çay, Mirzehan çayı; güneyden Kubik çayı, Geldüş suyu ve Didem çayı karışır.
Taşlıçay’ın en eski tarihe sahip yeri, Taşteker (üçkilise) dir. Taşlıçay Diyadin arasında Murat nehrinin güney kıyısındaki bu köyün tepesinde Urartuların Güneş tapınağı vardı.
Buraya, XIX. yüzyıl Osmanlı-Rus savaşlarında Ruslar tarafından yerleştirilen Ermeniler de bir manastır yapmışlardı. Nuh’un mezarının da burada olduğuna ilişkin bir söylenti vardır.
Urartulardan sonra ilçe toprakları Sakaş, Karduk ve Arsaklı Türklerinin, Romalıların, Sasanilerin kontrolünde kaldı. 750’den itibaren Abbasilerin egemenliğine girdi.
1502-1514 yılları arasında Safevilerin eline geçti.
Önceleri Diyadin’e bağlı Aşağı Taşlıçay adıyla bir bucak olarak yönetilirken 4.3.1954 tarih ve 6324 sayılı kanunla ilçe yapıldı.
AĞRI TAŞLIÇAY AŞİRETLERİ İSİMLERİ – Genel
-Celalî
-Pîlekî
-Azerî
-Şêxa
-Mikaîlî
-Memanî
-Çixurî
-Keskoyî
-Çivîkî
-Redkan
-Ecoyî
-Sîpkî
-Melhemdik
-Şekê
-Şair
-Zeydîn
-Qazkî
-Karapapak
-Berazî
-Şêx
-Şemskî
-Sêvoyî
-Badoyî
-Misirkî
-Nezoyî
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin
başlatılabileceğini lütfen unutmayın!