ALEXANDRE DUMAS KİMDİR

Alexandre Dumas, père (Fransızca “baba” anlamına gelir, İngilizce’de Senior’a benzer), asıl adı Dumas Davy de la Pailleterie (24 Temmuz 1802 – 5 Aralık 1870) bir Fransız yazardı.

Eserleri yaklaşık 100 dile çevrildi ve en çok okunan Fransız yazarlardan biri.

Monte Cristo Kontu, Üç Silahşörler, Yirmi Yıl Sonra ve Bragelonne Vikontu: On Yıl Sonra gibi tarihi romanlarının birçoğu aslen dizi olarak yayınlandı.

Dumas, Fransa’nın kuzeyindeki Picardy bölgesindeki Villers-Cotterêts, Aisne’de, bir hancının kızı olan Marie-Louise Élisabeth Labouret ve Thomas-Alexandre Dumas’ın oğlu olarak dünyaya geldi.

Thomas-Alexandre, Fransız kolonisindeki Saint-Domingue (şimdi Haiti) adasında, bir Fransız asilzade ve köleleştirilmiş bir Afrikalı kadının oğlu olarak dünyaya gelmişti.

Napolyon Bonapart’ın altında bir general oldu, ancak gözden düştü ve Fransa’da hapsedildi. Dumas dört yaşındayken babası öldü ve annesinin ailesi tarafından Villers-Cotterêts’e alındı.

Küçük yaşta yazmaya başlayan Dumas, ilk oyunu 24 yaşında Theatre Français’de sahnelendi.

100’den fazla oyunun yanı sıra çok sayıda roman, öykü ve makale yazdı.

19. yüzyılın en önemli Fransız yazarlarından biri olarak kabul edilir ve kitapları birçok dile çevrildi ve çok sayıda film ve televizyon programına uyarlandı.

Dumas’ın en ünlü eserleri edebiyatta klasik sayılan “Üç Silahşörler” ve “Monte Kristo Kontu”dur.

Yazma stili, hızlı tempolu, aksiyon dolu olay örgüsü, akılda kalan karakterleri ve tarihsel doğruluğu ile karakterizedir.

Ayrıca birçok roman, oyun ve seyahat kitabı yazdı ve 19. yüzyılın en önemli ve etkili Fransız yazarlarından biri olarak kabul ediliyor.

Başarısına ve zenginliğine rağmen, Dumas hayatının ilerleyen dönemlerinde mali zorluklar yaşadı ve 1870’te yoksulluk içinde öldü.

Ancak mirası, dünya çapında okuyucular arasında popüler olmaya devam eden kitapları aracılığıyla yaşıyor.

AYRICA BAKIN

Filiz Coşkuner Kimdir

Oyuncu Filiz Çoşkuner, 01 Ocak 1963 tarihinde İstanbul’da  dünyaya geldi.İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı – Bale …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!