ALMANYADAKİ KÜRTLER

ALMANYA’DAKİ KÜRTLER KİM

Almanya Federal Cumhuriyeti, Orta Avrupa’da bulunan bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çek Cumhuriyeti; güneyinde Avusturya ve İsviçre; batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda bulunur. Ülke, coğrafi olarak ılıman iklim kuşağında yer alır ve yüzölçümü 357.578 km2dir. Topraklarında yaşayan yaklaşık 83 milyon kişilik nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en büyük nüfusuna sahiptir ve bu nüfusun, Birleşmiş Milletler tahminine göre, %14,88 oranında göçmenlerden oluşmasıyla Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra, dünyanın en çok göç alan ikinci ülkesidir. Ülkenin başkenti Berlin, aynı zamanda en yüksek nüfuslu şehri olup Berlin’i sırasıyla Hamburg, Münih ve Köln takip eder.

Almanya bir federal parlamenter cumhuriyettir. On altı eyaletten oluşmaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Berlin’dir. Almanya Birleşmiş Milletler’e, NATO’ya, G8’e üyedir ve Kyoto Protokolünü imzalamıştır. Almanya 2007 yılında GSYİH’e göre dünyanın 3. büyük ekonomisidir.

Ülke dünyada gelişme için en çok bağışta bulunan 2. ülke konumundadır. Buna karşın ülke, askeri harcama bütçesi olarak 6. sıradadır. Sosyal güvenlik sistemiyle de yüksek yaşam seviyesine sahip olan Almanya, Avrupa meselelerinde yüksek ülke nüfusu ve ekonomik gelişmişliğiyle dünya seviyesinde kilit rol oynamaktadır. Almanya birçok bilim ve teknoloji alanında lider durumda olarak kabul edilmiştir.

Almanya’daki Kürtler Almanya’ya yakın tarihte göç eden Kürtlerdir.

Almanya´ya gelen ilk Kürtler 1920’lerde varlıklı ailelerin çocuklarından oluşuyorlardı.Bu tarihten sonra Almanya´ya Kürtleri göçü belirli aralıklarla devam etmiştir.

1960’larda iş gücüne ihtiyaç duyan Almanya, daha önce İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelere kapılarını açmış ve sonunda Türkiye’deki insanlara da göç imkânı tanımıştır. Bu esnada Türkiye´den çok sayıda Kürt Almanya´ya işçi sıfatıyla göç etmiştir. Sivas, Maraş, Adıyaman Kürtleri Almanya’ya yoğun bir göç içinde olmuşlardır. Göçlerin temel sebebi ekonomik ve sosyal sorunlardır.

1980’lere gelindiğinde İran, Irak ve Türkiye´den Ezidilerin Almanya´ya yoğun şekilde göçleri oldu. 1990’larda ise Türkiye´de patlak veren şiddet olaylarından dolayı, yüz binlerce Kürt ülkelerini terk edip Almanya´ya sığınmacı olarak gitmişlerdir.

II. Körfez Savaşı’nın bitmesiyle, özellikle Güney Kürdistan’dan gelen Kürtler ülkelerine dönmeye başlamışlardır.

Almanya’daki Kürt dernekleri:

  • Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM)
  • Almanya Kürt Demokratik Platformu
  • IMK e.V. – Kürtler için Uluslararası İnsan Hakları Merkezi, Bonn
  • AWADANI e.V. – Almanya Kürt Forumu, Berlin
  • KOMKAR – Kürdistan Dernekler Federasyonu, Köln
  • KOMCIWAN – Almanya Kürdistanlı Gençler Birliği, Dortmund
  • Alman-Kürt Dostluk Derneği – Hevalti, Köln-Duisburg
  • KKH –Kürdistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği, Berlin
  • ZANIN – Hannover Üniversitesi Kürt Öğrenciler Derneği, Kürt PEN, Bremen
  • SOZK, Kürt Sosyal ve Örgütlenme Merkezi, Berlin

Bernamegeh Türkçe

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Alev Koral Kimdir Hayatı

Sinema ve tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Alev Koral ya da kimlik adıyla Hatice Alev …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!