Yazar Alper Canıgüz, 1 Ocak 1969 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi.
Yıldız Hanim ile memur Hayri Bey’in oğludur.
İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1987 yılında Darüşşafaka Lisesini bitirdi.
1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu.
“Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünde deneysel psikoloji alanındaki çalışmasını tez aşamasında yarım bıraktı (1996).
Harlequin Yayınevinde çevirmen (1995-96) Boğaziçi Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı” (Yalçın 2010: 261).
1996 yılından bu yana birçok şirkette metin ve reklam yazarı olarak çalıştı.
2000 yılından sonra roman çalışmalarına ağırlık verdi.
Medeni hali evli olan Canıgüz İstanbul’da ikamet etmektedir ve hâlen yazı çalışmalarına devam etmektedir.
Alper Canıgüz, yazı hayatına hikâyeyle başlamıştır ve ilk hikâyeleri lise dönemlerinde Darüşşafaka Edebiyat dergisinde yayımlanmıştır.
Edebiyat dünyasında daha çok 2000’li yıllardan itibaren yazdığı romanlarıyla tanınmıştır.
Kendine özgü üslubu ve fantastikle kara mizahı etkileyici bir şekilde harmanlayan romanlarıyla son zamanların dikkat çekici yazarlarından biri olarak değerlendirilmiştir (Öktemer 2017).
İlk romanı Tatlı Rüyalar (2000) psiko-absürd romantik komedi türündedir.
Yazar gerilimli bir kurgu içinde psikolojinin parodisini yapmıştır.
Şahin, ikinci romanı Oğullar ve Rencide Ruhlar (2004)’ı “Roman Alper Kamu isimli beş yaşında kendi kendine okumayı sökmüş, Nietzche ve Oğuz Atay okuyan, Şostakoviç dinleyen bir çocuğun komşuları Hicabi Amca’nın ölümünü anlatmaktadır.
Kitapta Alper Kamu’nun ‘narkotik seyahat’ adını verdiği bölümde yatağının altına girerek birçok düşünce silsilesini değişik anlatım tekniklerini üst üste bindirerek anlatması Türkçede eşine nadir bir bölümün yazılmasını sağlamıştır.
Kitapta Alper Canıgüz’ün Tatlı Rüyalar (2000), Gizli Ajans (2008) ve Cehennem Çiçeği (2013)’nde de kullandığı sabit kahramanlar Amcabey, Tahtakafa ve Kız Tevfik de yer alır.” (Şahin 2017) cümleleriyle değerlendirmiştir.
Canıgüz’ün romanlarına toplu olarak bakıldığında; sırları ve polisiye vukuatları çözen beş yaşındaki Alper Kamu başta olmak üzere zamanda yolculuk edenler, uzaylılar gibi olağan dışı olaylar ve kişilerin yanı sıra -Şahin’in de işaret ettiği gibi- ortak karakterlerle karşılaşılmaktadır.
Gizliajans (2008)’ta; uzaylıların işlettiği bir reklam şirketinin içinde dönen garip hikâyeler ve ilişkileri anlatmaktadır.
Yazar; Tesla, Prens Charles, Kaan Sezyum, Küçük Prens, Süpermen gibi şöhretleri Ercan, Şaban, Senem ve Mehtap gibi kendi kurguladığı karakterlerle buluşturmuştur.
Psikoloji eğitimi alan yazar ilk romanında psikolojinin olanaklarından çokça faydalanmıştır.
Verdiği bir söyleşide ilk üç romanını şu şekilde değerlendirmiştir. “Psikoloji zengin bir dünyaya sahiptir.”