Cenevizli amiral Andrea Doria, 30 Kasım 1466 tarihinde Oneglia, İmperia, İtalya’da dünyaya geldi.
Andrea Coeva ve Maria Caracosa’nın oğludur.
Ailesi Cenova’nın köklü ailelerinden Dorialardan
Andrea Doria 19 yaşındayken annesi vefat edince Roma’ya gönderildi.
Ailenin daha eski bir kolundan gelen akrabası Dominik Doria Papa VIII. Innocentius’un emrindeki papalık muhafız birliğinde görevlendirildi ve bütün askeri talimlerdeki üstün başarısı nedeniyle hızlı bir şekilde yükseldi ve yüzbaşı oldu.
1538 senesinde Preveze Deniz Muharebesi’nde Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması’yla savaşan Kutsal İttifak donanmasını komuta etmiştir.
Andrea Doria, Barbaros Hayreddin Paşa’nın en büyük rakibi veya karşılığı olarak hem çağdaşları hem de tarihçiler tarafından en az Barbaros Hayreddin Paşa kadar iltifat görmüş bir denizci, yaşadığı döneme göre hayli uzun olan ömrüne sayısız başarılar sığdırmış bir askerdir.
Papa VIII. Innocentius’un 25 Temmuz 1492 tarihinde vefatından sonra yeni papa seçilen halefi Papa VI. Alexander (Rodrigo Borgia), Doria ailesinin iddialı olmasından memnun değildi.
Genç Andrea böylece Dominik’in tavsiyesine uyarak askeri kariyer isteyen asillerin başvurabileceği en iyi okul olarak kabul edilen Urbino Dükü aynı zamanda bir condottieri olan Federico da Montefeltro’nun sarayına başvurdu.
Urbino’nun sarayında biraz zaman geçiren Andrea Doria hep kendine “Hiçbir zaman savaşmayanlar hiçbir zafer kazanamaz” derdi ve kendini Akdeniz’e, savaşlara adayan bir kaptan olduğu için yolunu başka şekilde çizmeye karar verdi.
1503 senesinde Korsika’da o dönem Fransız boyunduruğundaki Cenevizliler için savaşırken kazandığı başarılarla önemli bir kaptan olduğunu gösterdi.
Ceneviz donanmasıyla Osmanlı donanmasına ve Cezayirli korsanlara karşı çok sayıda çarpışmaya katıldı.
Cenevizli amiral ve condottieri Andrea Doria, 1538 senesinde Preveze Deniz Muharebesi’nde Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması’yla savaşan Kutsal İttifak donanmasına komuta etmiştir.
Andrea Doria’nın bağlı bulunduğu Ceneviz Cumhuriyeti bu dönemde önce Fransa Krallığı daha sonra da Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu işgalinde kaldı.
Fransa Ordusuna katılan Andrea Doria general rütbesiyle 1524 senesinde Marsilya’nın kurtarılmasında görev aldı.
Cenova’nın Fransa hakimiyetine geçmesi için çalışsa da Fransız idaresini tasvip etmedi.
Condottieri sözleşmesinin dolmasıyla birlikte 1528 senesinde İspanya kralı ve Kutsal Roma-Cermen İmparatoru V. Karl’ın (Şarlken) hizmetine girdi.
1528 senesinde Fransa kontrolüneki Cenova’nın kurtarılması için Cenova’yı denizden kuşattı, buradaki Fransızlar karşı koymadan kenti terk ettiler.
Böylelikle Andrea Doria, Cenova’yı yeniden “bağımsızlığına” kavuşturdu.
Yaptığı reformlar ve anayasayla 28 alberghi, yani yönetici aile belirledi ve bundan itibaren kent oligarşik bir yapıya doğru evrildi.
1560 yılındaki vefatına kadar kendisine ve ailesine karşı darbe girişimleri olsa da Cenova’nın altın çağını yaşamasını sağladı.
Osmanlı İmparatorluğu’na karşı sayısız sefere katılan Andrea Doria, Yunanistan’da Mora Yarımadası’nda yer alan Koron ve Patra şehirini 1532 senesinde alarak Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu hakimiyetine soktu.
1535 senesinde Tunus’un fethine katıldı.
1538 senesinin Şubat ayında Papa III. Paulus’un öncülüğünde kurulan Kutsal İttifak donanmasına kumanda etti.
5 Ağustos 1552 tarihinde Ponza Deniz Muharebesi’nde Turgut Reis’in komuta ettiği Osmanlı Donanması, Andrea Doria komutasındaki Ceneviz Donanması karşısında zaferle ayrıldı.
Andrea Doria, 25 Kasım 1560 tarihinde Cenova, İtalya’da 94 yaşında hayatını kaybetti.
Andrea Doria’nın adı çok sayıda gemide yaşatılmıştır: