August Wilhelm Schlegel, (8 Eylül 1767, Hannover – 12 Mayıs 1845 Bonn) Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır.
Schlegel, babası Johann Adolf Schlegel’in Lutheran bir papaz olduğu Hannover’de doğdu. Hannover spor salonunda ve Göttingen Üniversitesi’nde eğitim gördü. Başlangıçta teoloji okudu, Heyne altında kapsamlı bir filoloji eğitimi aldı ve Bürger’in hayranı ve arkadaşı oldu.
1791’de Göttingen’den ayrıldı ve Jena’ya gitti. Burada, Alman romantizminin en önemli dergilerinden biri olan Athenaeum’u birlikte yayınlamaya başladı. Schlegel, Athenaeum’da, Alman romantizminin temel fikirlerini geliştiren makaleler yayınladı. Bu fikirler arasında, sanatın ve edebiyatın bireysellik ve özgünlük ifadesinin bir aracı olduğu, sanatın ve edebiyatın, insanlığın içsel ruhunu yansıtan bir yol olduğu, ve sanat ve edebiyatın, dünyanın ve varoluşun anlamını keşfetmenin bir yolu olduğu yer alır.
Schlegel, aynı zamanda, Shakespeare’in eserlerini Almancaya çevirmesiyle de tanınır. Schlegel’in Shakespeare çevirileri, Alman edebiyatında Shakespeare’in popülerleşmesine önemli katkı sağlamıştır.
1808’de Schlegel, Bonn Üniversitesi’nde profesör olarak atandı. Burada, edebiyat tarihi ve Hintoloji dersleri verdi. Schlegel, 1845’te Bonn’da öldü.
Schlegel’in en önemli eserleri şunlardır:
- Athenaeum (1798-1800)
- Vorlesungen über dramatische Kunst und Literatur (1809-1811)
- Shakespeares dramatische Werke (1797-1801)
- Über das Studium der griechischen Poesie (1798)
- Über die Sprache und Weisheit der Indier (1808-1809)
Schlegel, Alman romantizminin en önemli isimlerinden biridir. Eserleri, Alman edebiyatı ve düşüncesinde önemli bir etki yaratmıştır.