Britanyalı matematikçi Augustus De Morgan, 27 Haziran 1806 tarihinde Hindistan’da dünyaya geldi.
De Morgan yasalarını formüle etmiştir ve matematiksel tümevarım kavramını ortaya atmıştır.
Babası East India Company hizmetinde çalıştığından Hindistan’da dünyaya gelen De Morgan, 16 yaşında George Peacock ve William Whewell’ın etkisiyle Trinity College’a girmiştir.
22 yaşındayken Universite College London’da matematik profesörü olarak işe başlamıştır ve 1866 yılına kadar çalışmıştır.
Ada Lovelace, James Joseph Sylvester ve William Stanley Jevons UCL’deki öğrencilerinden üç tanesidir.
Okulda pek dikkat çekmedi ama garip sayı oyunlarına her zaman ilgi duymuştur. 1823’te Cambridge’deki Trinity College’a girdi ve burada diğerlerinin yanı sıra George Peacock tarafından öğretildi ve B.A. uzak. 1826’da Londra’ya döndü ve 1828’de yeni kurulan University College’da bir kürsü aldı.
De Morgan, Charles Babbage’ın bir arkadaşıydı. Önerisi üzerine, Ada Lovelace’e matematiği öğretti, böylece Babbage’nin Analitik Makine tasarımlarını daha iyi anlayabildi.
De Morgan, Elements of Aritmetik (1830), karmaşık sayıların geometrik bir yorumu olan Trigonometri ve Çift Cebir (1849) ve en önemli eserlerinden biri olan Formal Logic (1847) gibi çok sayıda matematiksel makale yazdı.
1838’de Penny Cyclopedia’da toplam 712 makale yazdığı Induction (Mathematics) adlı yayınında “matematiksel tümevarım” terimini ilk kullanan kişi oldu.
Aynı zamanda ünlü eseri The Differential and Integral Calculus’u da basmıştır. En çok kendi adını taşıyan iki kuralla tanınır, De Morgan yasaları:
Bunlar, her birleşimin bir ayrılma ile ifade edilebileceğini ve bunun tersinin de geçerli olduğunu belirtir. O zamandan beri matematiksel ispatlarda ve ayrıca programlamada yaygın olarak kullanılmaktadırlar.
De Morgan, George Boole ile birlikte biçimsel mantığın kurucusu olarak kabul edilir.
George Boole, 1847’de Mathematical Analysis of Logic adlı küçük bir cilt yayınladı.
Onu geliştirmenin ve yayınlamanın nedeni, William Rowan Hamilton ve de Morgan arasında yüklemlerin miktar tayini konusundaki şiddetli öncelik anlaşmazlığıydı.
1854’te Boole’un cebir üzerine ikinci büyük çalışması çıktı: Düşünce Yasaları. De Morgan şöyle yorumladı: “Başlangıçta sayısal hesaplamalar amacıyla icat edilen cebirin sembolik işlemlerinin, her düşünce eylemini ifade edebilmesi ve her şeyi kapsayan bir mantık sisteminin gramerini ve sözlüğünü sağlayabilmesi gerektiğini, hiç kimse kabul etmezdi. “Düşünce Yasaları” olana kadar inanıldı.
De Morgan, 1865’ten 1866’ya kadar Londra Matematik Derneği’nin ilk başkanıydı. Aynı zamanda bu derneğin Royal Society of London’a üye (Fellow) olmayan tek başkanıydı, çünkü bu üyeliği reddetti.
Ay krateri De Morgan onun adını almıştır.