Avusturya’ya kaçak giden göçmen Kürt çocukları: ”Zor yolları aştık, çok korkuyorduk”

Ebeveynleri olmadan kaçak yollardan Avusturya’ya gelmiş 15 yaşın altındaki 50’den fazla çocuk, Avusturya’dan sığınma hakkı talep ediyor. Çocuklar ayrıca ailelerinin de Avusturya’ya getirilmesini istiyor.

Avusturya’daki bir göçmen kampında yaklaşık 2 bin göçmen yaşıyor ve bunlardan bazıları bir yıldan fazla bir süredir sığınma haklarının kabul edilmesini bekliyor.

Parmak izi ve Dublin sistemine bağlılık nedeniyle bu yılın sonuna kadar Avusturya’dan sığınma talep eden göçmen sayısının 1 milyona ulaşması öngörülüyor.

Efrinli Nesrin sadece bir yıllık oturma izni alabildiği için çocuklarını resmi olarak Avusturya’ya getiremiyor.

Dirbesiyeli Mahmut, “Çok zordu, çok da korkuyorduk” diye konuşurken, Kamışlolu Dilovan, ise “Beş saat boyunca bir kamyonun arkasına tutunduk” cümleleriyle yeni bir yaşama tutunmamın zorluklarını ifade ediyor.

Rûdaw muhabiri Ala Şali, Avusturya’da aralarında Kürtlerin de olduğu 2 binden fazla göçmenin yaşadığı kampa giderek burada bulunan çocuk yaşta göçmenlere mikrofon uzattı.

Ebeveynleri olmadan kaçak yollardan Avusturya’ya gelmiş 15 yaşın altındaki 50’den fazla çocuk, Avusturya’dan sığınma hakkı talep ediyor. Çocuklar ayrıca ailelerinin de Avusturya’ya getirilmesini istiyor.

Rojavalı 12 yaşındaki Dilovan, 13 yaşındaki Mahmut ve 14 yaşındaki Arif Avusturya’ya geliş hikâyelerini Rûdaw’a anlattı.

Kamışlolu Dilovan, “Beş saat boyunca bir kamyonun arkasına tutunduk. Kamyon bir keresinde fren yaptı neredeyse düşüyorduk. Bana ne olduğunu anlayamadım” dedi.

Derikli Arif de, yolculuğun çok kötü geçtiğini ve kamyona tutunarak yolculuk yaptığı zaman çok korktuğunu söyledi.

Dirbesiyeli Mahmut, “Ben kamyonla değil ormanların içinden geçerek geldim. Çok zordu, çok da korkuyorduk” diye konuştu.

Dilovan, normalde babasının da kendisiyle geleceğini fakat gelemediğini ve üç aydır ayrı olduklarını söyleyip “Babamı çok özlüyorum” dedi.

Mahmut ve Arif kendileri ve ailelerinin geleceği uğruna Avrupa’ya yöneldiklerini, ailelerinin Avusturya’ya gelmesini ve birlikte gelecekte mutlu olmayı umduklarını ifade etti.

Bu yılın başından eylülün sonuna kadar yaklaşık 72 bin kişi Avusturya’ya sığınma talebinde bulundu. Bazıları bir yıldır sığınma taleplerinin kabul edilmesini bekliyor.

Efrinli Nesrin adlı kadın ise üç yıldır çocuklarını bekliyor. Sadece bir yıllık oturma izni alabilen Nesrin bu durumda çocuklarını resmi olarak Avusturya’ya getiremiyor. Çaresiz kadın, çocuklarını yanına alabilmek için onları kaçak yollarla getirtmek dışında başka çaresi olmadığını söyledi.

Göçmenler için transit bir ülke olan Avusturya’da Nesrin’e benzer, geleceği belirsiz yüzlerce kişi var. Parmak izi ve Dublin sistemine bağlılık nedeniyle bu yılın sonuna kadar Avusturya’dan sığınma talep eden göçmen sayısının 1 milyona ulaşması öngörülüyor. (Ala Şali / Rudaw)

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Oya Küçümen Kimdir Hayatı

Oya Küçümen, uzun yıllardır Oya Bora ikilisi olarak müzik severler tarafından tanınan isimdir. Oya-Bora, Oya …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!