BABETNA GRUBU

BABETNA GRUBU KİMDİR

2016 yılında kurulan kültürel çoğulculuğa ve halkların kardeşliğine önem veren Babetna grubu, adını Zazaca ”Başka Çeşit” kelimesinden almıştır. Kendi deyimleriyle “Bir ayağımız Anadolu’da diğer ayağımız Mezopotamya’da“ diyen grup, kollektif çalışmanın iyi örneklerinden.

Grup böyle bir birlikteliğe ve çalışmaya neden ihtiyaç duyduklarını şu sözlerle dile getirmiştir:

”Öncelikle Babetna’nın yaşadığımız coğrafyanın gittikçe tek tipleştiği müzik endüstrisi karşıtlığıyla motivasyonunu sağlayıp kendini var etmeye çabaladığını söyleyelim. Keza kapitalizmin yıkıcı gücünü günümüz müzik-sermaye ilişkisini kavrayarak anlayabiliyor ve ülke-dünya gerçekliğinin tam göbeğinde buluyoruz kendimizi. Bu gerçeklik yıllardır ayrı ayrı sahne tecrübeleri olan biz Babetna bireylerine tek yol sunuyordu: solo-ist müziğin tektipçi müzik ve yaşam standardı. Bu yola yeni bir alternatif oluşturma fikri Babetna bireylerini biraraya getiren şey oldu.”

İlk albümleri Yansıyan ile tanınan ve sevilen grubun üyeleri şunlardır: Şervan, Ciwan, Deniz, Sunay ve İlkan. Şervan Ayaz.

Konservatuar eğitimi alan  Şervan Ayaz vokalistlik yapıyor, keman ve gitar çalıyor.

ITÜ Konservatuar mezunu Ciwan Ayaz, Lavta (udun perdelisi), bağlama çalıyor ve vokalistlik yapıyor.

Müzik öğretmeni olan Deniz Inal, Bas gitar çalıyor ve vokalistlik yapıyor.

Sunay Ersoy, bateri çalıyor. Küçük bir işletmesi var ve kendi müzik kayıt stüdyosunda çalışmalarını sürdürüyor.

Ilkan Pala müzik öğretmeni, elektro gitar çalıyor ve vokalistlik yapıyor.

Grup Babetna’nın İda Müzik’ten çıkan ilk albümü “Yansıyan” birkaç dilde söylenen 10 eserden oluşan etnik bir çalışma. Babetna’nın “Yansıyan” albümü şu şarkılardan oluşmuş: Bir Yiğit, Garip Kuşlar, Bahçaneri Xod Gılli, Dûr, Arkamızda, Demên Berê, Gelmişken Bahar, Nazdar, Rind Birin ve Nofa.

Grubun nasıl oluştuğunu ve hangi müziği yapmayı tercih ettiklerini grup üyeleri şöyle anlatıyor:

Deniz Inal: Aslında Şervan ve Ciwan’ın (iki kardeş) önerileri ile başladı. Biz eskiden beri tartışırdık. Daha önceden başka sanatçılara, solistlere çalıyorduk. Bir gün Şerwan böyle bir öneri ile gedi. Bir araya geldik. Grubu oluşturduk. Grubun temel felsefesi yani bir arada durmamızı sağlayan en büyük faktör tek solist odaklı olmamasıdır. Bir çok solistle çalıştıktan sonra bir araya gelerek kendi üretimlerimizi kollektif bir çalışmayla gerçekleştirmek elzemdi bizim için.

Ciwan Ayaz: Bizim için kendimizi kendi müziğimizle ifade etmek yaşamsal bir durumdu. Daha öncesinde hepimiz yeteneklerimizi ayrı ayrı başkalarına satmakla meşguldük. Kapitalist müzik endüstrisi ve ona sırtını yaslamış solistler bizi bu duruma zorluyordu. Bir süre sonra artık kendimiz için çalmamız gerektiğini, kendi müziğimizi yapmamız gerektiğini kavradık. Çünkü bize dayatılan durum modern marabalıktan başka bir şey değildi. Solist-enstrümanist ilişkisi patron-işçi ilişkisinden başka bir şey değil. Bu durum halen yaşanıyor. İşte bu trajik durum Babetna’yı kurma motivasyonumuzu arttırdı. Kendi aramızda sözlü bir manifesto hazırladık. Kimse kimseden tek kuruş fazla almayacak.

İlkan Pala: Aslında grubun söyle bir tarzı var diyemeyiz. çünkü herbirimiz çaldığımız enstrümanlardan dolayı çok farklı tarzlarda müzikler deneyebiliyoruz. Bir arkadaşımız klasik müzik diğeri halk müziğine yakın, biri jazz müziğine yakın. Doğalında yan yana geldigimizde ister istemez sarkılarda farklı aranjmanlar ortaya çıkabiliyor. Harmanlanmış bir müzik türü ortaya çıkıyor. Yani biz müziğimizi hiç kategorize etmedik.

“Yansıyan” albümüyle tanıdığımız Babetna müzik grubunun son albümü “Döngü”de Kürtçenin Kurmanci, Sorani ve Zazaki lehçelerinin yanı sıra Türkçe ve Ermeniceden oluşan 13 şarkı bulunuyor.

Etnik müzik yapan Babetna’nın son albümünde yer alan şarkıların isimleri ise şöyle: Kosha Hawraman, Dağda Bir Çoban, Ayra, Ölem Ben, Ha Nîna, Wenda Me, Mapusun İçinde, Mer Dan Idev, Başım Duman, Ehmed Beg, Yerîvan, Atım Kalk Gidelim, Acep Güzel.

Kapitalist piyasa değerlerine mahkum olmadan bağımsız müzik üretmeye önem veren grubun kurucusu Şervan şöyle demekte:

“Bağımsız müzik” kavramı gerçekten çok güzel. Solistlerin müzisyenlerden kat kat para aldığı müthiş bir kapitalist sömürünün benimsendiği bir piyasadan söz ediyoruz. Bu piyasadan “müzisyen ne kadar samimi olabilir ne kadar sağlıklı müzik üretebilir ne kadar insanların orijinal duygularına hitap edebilir” sorularının sorgulanması gerekir. Bağımsız müzik yapmak çok değerli bir şeydir. Bizler zaten bunun için bir araya geldik. Piyasadan etkilenmemiş ve Türkiye dinleyicisinin müzikal anlayışından etkilenmemiş bir biçimde tamamen özgün bir müzik yapmaya çalışıyoruz. Tamamen kendi zevkimize ve fantezimize dayalı bir müzik yapmak radikal bir tercihtir.”

Rind Birin Şarkı Sözleri

KURMANCİ

Rind birin ha rind birin ha
Yaro yaro rind birin
Rind birin ha rind birin
Delala dilê min birin
Ser guniya re kaş kirin ha
Yaro yaro rind birin
Ser guniya re kaş kirin
Delala dile min birin

Fîstanê sor qij kirin ha
Rind birin ha rind birin
Fîstanê sor qij kirin
Delala gundê (dilê) me birin

Gundê me xerab kirin ha
Rind birin ha rind birin
Gundê me xerab kirin
Delala dilê me birin

Bîngolê derbas kirin ha
Rind birin ha rind birin
Bîngolê derbas kirin ha
Delala dilê me birin.

TÜRKÇE

Güzeli götürdüler

Güzeli götürdüler güzeli götürdüler
Yarim yarim güzeli götürdüler
Güzeli götürdüler güzeli götürdüler
Gönlümün güzelini götürdüler
Örüklerinden çekip götürdüler
Yarim yarim güzeli götürdüler
Örüklerinden çekip götürdüler
Gönlümün güzelini götürdüler

Al basmasını yırttılar
Güzeli götürdüler güzeli götürdüler
Al basmasını yırttılar
Köyümüzün(gönlümüzün) güzelini götürdüler

Köyümüzü yıktılar
Güzeli götürdüler güzeli götürdüler
Köyümüzü yıktılar
Gönlümüzün güzelini götürdüler

Bingöl’ü geçtiler
Güzeli götürdüler güzeli götürdüler
Bingöl’ü geçtiler
Gönlümüzün güzelini götürdüler

BERNAMEGEH

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Azad Barış Kimdir Hayatı

Siyasetçi Azad Barış, Ezidi bir ailenin ilk çocuğu olarak 1969 yılında Viranşehir’e bağlı Karacadağ’ın Zewra …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!