Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde patlama oldu. Sağlık Bakanı Koca hayatını kaybedenlerin sayısının yükseldiğini bildirdi.
Türkiye İçişleri Bakanı Soylu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti” açıklaması yaparken ardından Sağlık Bakanı Koca hayatını kaybedenlerin sayısınınyükseldiğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hayatını kaybedenlerin sayısının 22’ye yükseldiğini bildirdi:
“Bartın’da, bir maden ocağında meydana gelen patlamada 22 vatandaşımızı kaybettik. Her birine yüce Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralıların sağlıklarına bir an önce kavuşmaları için elimizden geleni yapıyoruz.
Yaralılardan 8’i yoğun bakımda, 4’ü serviste tedavi görüyor. 5 yaralı ise alanda kurulan Acil Müdahale Merkezinde. 2 Ambulans Uçak, yoğun bakımdaki hastalardan 1’ini Ankara’ya, 5’ini ise Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Yanık Merkezine ulaştırmak üzere harekete geçti.”
Soylu: 14 kişi hayatını kaybetti
Türkiye İçişleri Bakanı Bartın’da yaptığı açıklamada yaşanan patlamada 14 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek “Şu ana kadar hastaneye 21 kardeşimiz intikal etti. Maalesef 14 kardeşimiz hayatını kaybetti. 7 kişi yolda. 21 kardeşimiz hala göçük altında. 3 kardeşimiz yoğun bakımda, yanık olanların bir kısmının İstanbul’a intikali konusunda gerekli tüm hazırlıklar gerçekleşiyor” ifadelerini kullanmıştı.
VALİ ARSLAN, OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ
Bu arada Bartın Valisi Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, maden ocağından çıkan bir işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle
de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.
VALİ: EKSİ 300 KOTTA 44, EKSİ 350 KOTTA 5 KİŞİ VAR
Bartın Valisi Arslan, patlamayla ilgili “Patlamanın nedeniyle ilgili henüz net bir bilgi yok. Saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotta bir patlama olduğu bilgisi bizlere ulaştı. Eksi 250 kotta 74 tane arama- kurtarma ekibimiz çalışmalarına devam ediyor. Şu anda eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta da 5 kişi var. Bu işçileri kurtarma çalışmalarımız da devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şu ana kadar 6 yaralımız çıkarıldı. Onlar da
ambulanslarla hastanelere sevk edildi” açıklamasında bulundu.
BAĞIMSIZ MADEN İŞ: 90’A YAKIN İŞÇİ BİLGİSİ VAR
Bağımsız Maden İş, sanal medya hesabından patlamaya ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bartın’da Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda 300 metre kotta patlama meydana geldi. Vardiyada 90’a yakın işçinin olduğu bilgisi geldi. Genel merkezimiz olarak yola çıkıp bölgeye gidiyoruz. Her hangi bir can kaybı olmadan atlatılmasını diliyoruz.” Bağımsız Maden İş yöneticilerinin de Amasra’ya doğru hareket ettiği öğrenildi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI, 3 SAVCI GÖREVDE
Bartın Amasra’daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada, olayla ilgili 3 savcının görevlendirildiği kaydedildi.
Sayıştay 2019 raporunda uyarmıştı: Grizu patlama riski artıyor
Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu’nda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarı yaptığı ortaya çıktı.
Sayıştay’ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporu’na göre Bartın Amasra’daki maden ocağında üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığı, çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski arttığı konusunda uyardığı ortaya çıktı.
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Sayıştay uyarmıştı! Sayıştay, Bartın Amasra’daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor! Kaynak: Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu” dedi.
Sayıştay hazırladığı raporda, Amasra’daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığı; çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı belirtilmişti.
Sayıştay raporunda şu ifadeler kullanılmıştı: “2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir.”
AMASRA’DA BİR YILDA 164 İŞÇİ YARALANDI
Sayıştay’ın geçen sene TTK Genel Müdürlüğü ile beş müessese için tuttuğu raporda 2019 ve 2020’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin müesseselere gitmedikleri, denetim ve teftiş yapmadıkları ortaya çıkmış, Amasra’da 1 yıl içinde 164 maden işçisinin yaralandığı belirtilmişti.
Sayıştay’ın Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi raporuna göre 2019’da 190 iş kazası meydana gelirken, 2020 yılında 157’si yer altında, 7’si yer üstünde olmak üzere toplam 164 iş kazasında 164 işçi yaralandı. 2019’da yaşanan 190 kazanın 72’si göçük, 81’i düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 10’u malzeme taşıma veya kullanma, 11’i nakliyat, 5’i makine elektrik nedeniyle; 2020 yılında yaşanan 164 kazanın 60’ı göçük, 72’si düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 17’si malzeme taşıma, 9’u nakliyat, 3’ü makine elektrik nedeniyle meydana geldi. (MA/Rudaw/Sözcü)
Bernamegeh Türkçe