Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Madencilik projelerine karşı siyasi partiler, çevre örgütleri, sivil toplum örgütleri ve Dersim halkıyla birlikte güçlü bir tepki ortaya koyacağız. İnsanları bilinçlendireceğiz, hukuksal haklarımızı arayacağız, bölgede yaratılacak tahribatları sosyal medya üzerinden teşhir edeceğiz ve madenciler bölgeye geldiği zaman karşılarında duracağız” dedi.
Türkiye’de yer altı kaynakları bakımından en fazla çeşitliğe ve zenginliğe sahip olan Dersim’de her geçen gün yeni maden sahaları açılıyor.
145 maden projesinin bulunduğu Dersim’de, 60 kilometre uzunluğundaki Munzur Dağları’nın tamamı maden sahası ilan edildi.
2019 yılında Dersim’de 43 bin 500 hektar alanda maden ruhsatı verilmişti.
Son olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, aralarında Dersim’in Pülümür İlçesindeki üç bölgenin de yer aldığı 285 maden sahası için ihale açacağını duyurdu.
“MADEN PROJELERİ UYGULANIRSA DOĞAL YAŞAM YOK OLACAK”
Yaşam alanlarını korumak için direnç gösteren toplumların emperyalistler tarafından göçe zorlandığını belirten Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Emperyalistler doğa bilinci gelişmiş toplumları dağıtarak bireyselleşmenin yaygınlaşmasını ister. Toplumsal dirençlerden kaygı duyan sistem 1938, 1980 ve 1994 yılında olduğu gibi kendisi için tehdit gördüğü o topluluğun dağılmasını ister. Madenler dünyanın birçok yerinde ihtiyaç olduğundan kullanılır ancak bizim ülkemizde maden şirketleri doğaya en az zarar verecek şekilde madenleri çıkarmak yerine en az maliyetle çıkarma peşinde. Çıkarılacak madenlerde su kaynakları tahrip edileceği için Dersim, Erzincan ve Bingöl bölgesi susuz hale getirilecek. Maden projeleri uygulanırsa yaşam alanları daraltılacak, su kaynakları ve doğal yaşam yok olacak” diye belirtti.
“MADENCİLERİN KARŞISINDA DURACAĞIZ”
Madencileri Dersim’e sokmayacaklarını vurgulayan Maçoğlu, “Maden projelerini sadece bir maden çıkarma olarak görmemek gerekiyor, biz maden projelerinin doğaya vereceği zarar açısından bakıyoruz. Dersim halkında barajların doğaya verdiği tahribatı görünce doğaya sahip çıkması gerektiğine dair bilinç ve direnç gelişti. Madencilik projelerine karşı siyasi partiler, çevre örgütleri, sivil toplum örgütleri ve Dersim halkıyla birlikte güçlü bir tepki ortaya koyacağız. İnsanları bilinçlendireceğiz, hukuksal haklarımızı arayacağız, bölgede yaratılacak tahribatları sosyal medya üzerinden teşhir edeceğiz ve madenciler bölgeye geldiği zaman karşılarında duracağız” dedi. (Pirha)
Bernamegeh Türkçe