İNGİLTEREDEKİ KÜRTLER

BİRLEŞİK KRALLIK’TAKİ KÜRTLER

İngiltere Birleşik Krallık’ı meydana getiren dört ülkeden biridir. Batıda Galler ve kuzeyde İskoçya ile komşudur. Kuzeybatısında İrlanda Denizi, güneydoğusunda da Kelt Denizi bulunur. Ülkenin doğusunda, kıta Avrupası ile ayrıldığı yerde Kuzey Denizi; güneyinde ise Manş Denizi bulunur. Büyük Britanya’ya ait, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda yer alan yaklaşık 100 adet ada İngiltere’ye aittir. Scilly Adaları ve Wight Adası bunlara dahildir.

Ülkenin başkenti, hem Birleşik Krallık’ın hem de (Brexit öncesinde) Avrupa Birliği’nin en büyük metropol alanına sahip olan Londra şehridir.

England adı, 5. yüzyılda Saksonlarla birlikte adayı istila eden Cermen halkı Angluslardan (İngilizce: Angle) kaynaklanır. Angleland (Anglus diyarı) olarak kullanılan isim, zamanla günümüzdeki şekline dönüşmüştür.

Halkın büyük bir kısmı üzerinde Anglikan Kilisesi hâkimdir. İskoçya Kilisesinin mensupları da vardır. Katolik, Metodist ve Baptist mezhepleri de mevcuttur. Ayrıca Müslüman, Ateist, Yahudi ve Budist insanlar da vardır.

İngiltere’nin önemli gelir kaynağı eskiden bu yana ticaretti. Sömürgelerden ve geri kalmış ülkelerden alınan hammaddeler işlenerek yine bu ülkelere satıldığından ekonomik zenginlik büyük boyutlara ulaşmıştı. Sömürgeler bağımsızlıklarını kazandıktan sonra bu durum değişmiştir. Bununla birlikte çok uluslu İngiliz şirketleri (British Petroleum, Imperial Chemical Ins. ve Shell gibi) ve büyük bir ticaret filosu ticaret dengesini ülke lehine destekleyici etmenlerdir. Ancak gene de ülke ekonomisi zaman zaman bunalıma düşmekte, bu da toplumsal sorunlara yol açmaktadır. Dolayısıyla İngiltere giderek eski ekonomik gücünü yitirmektedir.

Birleşik Krallık’taki Kürtler

Birleşik Krallık’taki Kürtler, Birleşik Krallık’ta ikamet eden Kürtlere denir.

Kürtler, çoğunlukla tartışmalı coğrafya olan Kürdistan’dan (Irak, Türkiye, İran, Ermenistan ve Suriye), kendi dil ve kültürlerinin bastırılması üzerine 1980’lerde çok sayıda Birleşik Krallık’a geldiler.

İngiltere’ye göçler hem siyasi hem de ekonomik sebepler yüzünden olmuştur. 12 Eylül Askeri Darbesi ve Pkk ile devlet güçleri arasında yıllarca yaşanan çatışmalar göçleri tetikleyen iki siyasi sebeptir.

Bunun dışında 80’li ve 90’lı yıllardaki ekonomik buhranların topluma yansıması nedeniyle gerçekleşen göçler vardır.

Maraş katliamından sonra bir çok Maraşlı Alevinin buraya geldiği bilinmektedir. 90′ lı yıllardan sonra gelenlerin büyük çoğunluğu ise ekonomik ve siyasal nedenlerle göç etmiştir.

İngiltere’deki Kürt nüfusunun yaklaşık 100 bin olduğu tahmin ediliyor.

Kaynaklar:

-William E. Burns, A Brief History of Great Britain.

Economics page 696 Michael Parkin, Melanie Powell, Kent Matthew; Published by Addison-Wesley, 2007.

Bernamegeh Türkçe

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Jülide Gülizar Kimdir Hayatı

Sunucu, yazar ve eğitmen Jülide Gülizar, 1929 senesinde Adana’da dünyaya geldi. Gülizar; ilk ve ortaokulu …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!