CEMİL TURAN BAZİDİ

CEMİL TURAN BAZİDİ KİMDİR

Kuzey Kürdistan΄ın Serhat bölgesinin Doğubeyazıt şehrinde doğdu, bölgedeki ve ailedeki yurtseverlik duyguları ile büyüdü. Ailesi Ağrı isyanında önemli rol üstlendi, isyanın lideri Bıro Axa (Bıroye Hesıke Telli), Cemîl Tûran Bazîdî’nin Babasının teyzesi Rabia Xanım ile evliydi ve Babasının dayısı 1918-1924 yılları arasında ilk Beyazıt Belediye başkanı olan Musa Ağa Zade İsmailoğlu Mahmut Efendi (Mahmud Beg Bazîdî ) idi.. yedi dil bilen Mahmut Efendi Bazîdî Xoybun örgütünün Serhat sorumlusu ve isyana yardım ettiği için Trabzona paytonla oradan gemi ile İstanbula sürgün edilmek üzere yola çıkarılır, gemi seferinde Mahmut Efendi Bazîdî’nin ailesi kabine kitlenip, Mahmut Efendi boğularak çuval içinde Kara Denizin derin sularına atılıyor, cinayete şahit olan bir Beyazıtlı ilk limanda Mahmut Efendi Bazîdî’nin ailesini kaçırıp Beyazıta oradan da Doğu Kürdistanın Xoy şehrine götürülüyor… Cemîl Tûran Bazîdî, Baba Annesinden bu “hikaye” leri dinleyerek büyüdü.

Türkiye siyasi yaşamını derinden etkiliyen “ 1971 ve 80 ” askeri darbelerini yaşadı. Politik çalışmalarından dolayı 1980 askeri darbesinden dolayı tutuklandı. Faşizmin en barbar işkence yöntemleri üzerinde denendi. Almış olduğu cezalardan dolayı 1984 yılında yurtdışına, Yunanistan΄a kaçmak zorunda kaldı. 

Derin devletin yurt dışındaki mültecilere yönelik saldırılarından dolayı Cemîl Tûran Bazîdî olarak Yunanistan΄da siyasi mültecilik daha sonra ise Yunan vatandaşlığı aldı. 1993 yılından itibaren Yunanistan Basın Bakanlığında gazeteci olarak ve bütün Basın Bakanlarının siyasi danışmanlığını yaptı, bir çok günlük gazetede köşe yazarı olarak çalıştı. Bir dönem Yunanistan΄ın Kürdistan Kültür Ateşesi olarak Erbilde yaşadı.

Yunan gazetelerinde çalışmaya başlayıp Kürt meselesini anlatmaya başlaması Yunan gazeteci ve yazarların  ilgisini çekti. Bu ilgi hayatının anlatıldığı bir kitaba dönüştü. Tanınmış Yunanlı yazar Nikos Kaşdağlis…1990 yılında ‘Ağrı Dağı Volkan Püskürüyor: Bir Kürt mücadelecisinin hayatı’ diye bir kitap yayımladı. 1993’te yılın en iyi ve en çok satılan kitabı oldu.

Kemal Burkay΄ın “ Kürtler ve Kürdistan” kitabının yanı sıra birçok makele ve yazıyı Kürçe ve Türkçeden Yunancaya çeviriler de yaptı. Yunanca 10 kitabı var, bunlardan 6 tanesi roman «Kardelenler Kan İçinde», «Kutların Gözü», «Güne Bakan Gece», «Ağrı Dağı Çocukları», «Orada Tanrı Uyuyordu», «Azad Benim Adım»” ve bir araştırma «Kürt Ezidilerin Kadim Bilgelikleri» ile «Kürtçe-Yunanca,Yunanca-Kürtçe Turistik rehber ve gramer» ve yedi dilden oluşan, Kürdistanın tarihi olaylarını ve Çağdaş Kürt şiirinden örneklerle «Salname 2017»,  «Çağdaş Kürt Şairleri Antolojisi», « Renkler Yaşamımıza Anlam Katıyor – albümü», Yunan basınında 30 yılını doldurma, vesilesi ile Gazeteciler Federasyonu ile Gazeteciler Cemiyetinin ve Basın Bakanılğının desteği ile yazıları toplu olarak yayınlanması için kitaplaştırıldı, toplam olarak yazmış olduğu 525 yazıdan 100 köşe yazısı 15 reportaj 10 kültürel yazı seçilerek «Yunan Medyasında Kürt Sorunu – seçme yazılar» isimli kitab yayınlandı, kitabın Siyasal Bilimler Fakültelerinde de yardımcı ders kitabı olması kabul edildi, kitabları bir çok dile çevrildi.

“Yunanistan basınında Kürt edebiyat ve sanat ekolünü oluşturan kişi” olarak tanınan Cemîl Tûran Bazîdî, kitabları ile Yunanlılara her yönden Kürtleri anlatmaya ve anlaşılır kılmaya çalışan ilk kişilerdendir. Bu alanda kendi başına bir ekol oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz. 

Kitablarından, Edebiyat ve gazetecilik çalışmalarından dolayı ödüller aldı bunlardan bazıları; Yunan Parlemento Başkanı ödülü, Basın Bakanlığı, Yunan Gazeteciler Federasyonu ve Gazeteciler Cemiyetinin ödülleri yanı sıra onlarca Belediyeler tarafından ödüller verildi.

Bazidî Halepçe’den göç etmek zorunda kalan ve bu göç yolunda ailesini kaybeden Azad’ın hikâyesini yazdığı ‘Azad Benim Adım’ kitabıyla önce UNESCO Özel Akademik Ödülü’nü ardından da İspanya’nın Valencia kentinde bulunan Uluslararası Bilimler Akademisi tarafından her yıl teknoloji, eğitim ve insan hakları alanında verilen ‘Onursal Bilim Adamı’ ödülünü aldı. Barış ve İnsan Hakları için Dünya Edebiyat Forumu (WLFPH) tarafından Kürdistan’ın Barış Elçisi ünvanı verildi.

BERNAMEGEH

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Max Ernst Kimdir Hayatı

Ressam ve heykelci olan Alman asıllı Fransız ressam Max Ernst, 2 Nisan 1891 Brhül, Almanya’da  …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!