Ciwan Serwer 1982 Diyarbakır doğumludur. Orta öğrenimini Ziya Gökalp Lisesi’nde tamamladı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat bölümünden mezun oldu. İlk Şiir Kitabı olan “Sonsuzluğa Yolculuk” 2016 yılında yayınlandı. Geniş bir okur kitlesi tarafından benimsendi, ilgi gördü. Şiirleri bazı yerel dergilerde ve ulusal gazetelerde yayımlandı. Rêwîtîya Berpêyî Bêdawîtîyê eseri, 2019 yılında Dilawer Zeraq‘ın katkıları ve destekleriyle Kürdçeye çevrildi. İlk baskısının tükenmesinin ardından, yoğun istek üzerine ikinci baskısı 2021 yılında yayınlandı.
Kalemi eline aldığı günden beri, yazmayı seven bir insan olarak, zoraki ve mecbur kalınan olanakların sunmuş olduğu şartlar dâhilinde, ilk şiirlerini Türkçe kaleme almıştır. Kendisi her ne kadar, Kürdçe’nin, Kurmancî lehçesinde eğitim konusunda yetersiz kalsa da, yazma, konuşma hususunda kendisini geliştirmiş öğrenmeye gayret göstermiştir. Anadili olan, Kürdçe’nin Kirdkî (Zazakî) lehçesinde başta konuşma olmak üzere, yazma konusunda ise dile hakimdir.
Gönlü isterdi ki, ilk eserini anadiliyle kaleme alsın. Fakat, şartların el vermemesi ve yaşanılan zorbalıkların insanlar üzerinde bıraktığı etkiyle, tepki olarak sitemini ve isyanını eğitimde hakim olduğu dil ile yapmıştır. Yaşanmışlıkların vermiş olduğu tecrübe ile hayatına farklı bir olgunlukla yön veren şair, şiirlerinin çoğunda yaşanmış acıların üzerinde bırakmış olduğu izleri konu almıştır. Yazar tanıdığı ve tanıştığı Kürd şairlerden ve eserlerinden derinden etkilenmiş, Kürdçe’nin bütün olanaklarından yararlanmaya çalışmıştır.
Bundan böyle kendisine, Kürdçe anadili konusunda yazmayı şiar edinen Şair, yazdığı, “Sonsuzluğa Yolculuk” şiir kitabının kendisine ait ilk ve tek Türkçe eser olma özelliğini taşıyacağını belirterek bundan böyle Türkçe eser yazmayacağını dile getirmiştir. Bu nedenledir ki özüne ve Kürdçe’ye olan sevgisi ve bağlılığı sebebiyle kısa süre içerisinde “Sonsuzluğa Yolculuk” şiir kitabının çevirisi için ayrı bir önem ve özen göstermiştir. Bu hususta Dilawer Zeraq‘ın katkısı ve desteği büyüktür.
Kürdçe’nin, Kirdkî (Zazakî) lehçesinde kaleme aldığı yayın aşamasında olan “Aşma Tarî” adlı eseriyle anadiline olan sevgisini ve bağlılığını pekiştirmeye çalışmıştır. Yazar, yazım hayatına her ne kadar şiir ile başlamış olsada, iki roman, bir öykü ve bir de tarihi kitap çalışması hazırlığı yapmaktadır.
İş hayatına özel bir şirkette yönetici olarak devam eden yazar evli, iki kız ve bir erkek çocuğu babasıdır.
Eserleri:
Sonsuzluğa Yolculuk: Şiir, İlk Baskı-2016 / İkinci Baskı-2021, Lîs Yayınları
Rêwîtîya Berpêyî Bêdawîtîyê: Şiir, Çeviri: Dilawer Zeraq – 2019, Lîs Yayınları
Aşma Tarî: Şiir, Kurdî /Kirdkî – (Yayın Aşamasında)
BERNAMEGEH
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!