Dinozorların yok olmasına bir göktaşı çarpması mı, bir volkanik patlama mı yoksa tamamen farklı bir şey mi sebep oldu? Bugün bile araştırmacılar, dinozorların 65 milyon yıl önce neden aniden ortadan kaybolduğu konusunda hemfikir değiller.
Ancak “birdenbire” ifadesinin çok göreceli olduğunu bilmelisiniz, çünkü dev kertenkelelerin neslinin tükenmesi birkaç bin yıl sürdü. Bu bizim için oldukça uzun bir süre ama jeolojik tarih açısından bakıldığında bu neredeyse bir parmak hareketinden ibaret.
Yaklaşık 65 milyon yıl önce Kretase döneminin sonunda dinozorların nesli tükendi. Diğer birçok hayvan türü de yeryüzünden yok oldu. Bu süreç binlerce yıl sürse de jeolojik tarih açısından oldukça kısadır.
Bu güne kadar bilim adamları ani ölümün nedeni konusunda hala fikir ayrılığına düştüler. Sebebini açıklamak için çeşitli teoriler geliştirdiler.
Göktaşı etkisi
En popüler varsayım, Dünya’ya büyük bir gök taşının çarptığı yönündedir. Çok büyük bir patlama oldu. Bunun sonucunda her yerde yangınlar çıktı, arazi molozlarla kaplandı ve büyük miktarda kül havaya saçıldı.
Güneş artık yoğun havaya nüfuz edemiyordu. Böylece dünya daha karanlık ve daha soğuk hale geldi. Birçok hayvanın besin kaynağı olan bitkiler artık büyümek için yeterli ışığa sahip değildi. Bu ani iklim değişikliği birçok hayvan ve bitkinin neslinin tükenmesine neden oldu.
Volkanik püskürme
Aşağıdaki varsayımla benzer olabilir. Birkaç güçlü volkanik patlama varsayılmaktadır. Araziyi büyük miktarda lav kapladı ve havaya zehirli maddeler ve büyük miktarda volkanik kül salındı. Sonuç göktaşı çarpmasına benzerdi. Dinozorların hayatta kalamayacağı büyük iklim değişiklikleri meydana geldi.
Diğer tahminler:
Yeni bitki örtüsü
Bazı bilim adamları, otçulların yeni besin kaynağına ve yeni yaratılan çevreye hızlı veya yeterince iyi uyum sağlayamadığından öldüklerinden şüpheleniyor. Sonuç olarak etoburların artık yeterli yiyeceği yoktu.
Kıtaların Kayması
Bir diğer varsayım ise kıtaların kaymasının iklimi önemli ölçüde değiştirdiği ve sonuçta dinozorların ölümüne yol açtığıdır.
Kara kütleleri birbirinden uzaklaştıkça deniz seviyeleri yükselmeye devam etti. İklim önemli ölçüde daha serin ve yağışlı hale geldi.
Bazı kıtasal levhalar birbirinin üzerine itildi ve karalar katlanarak büyük dağlar oluşturmaya başladı. Dinozorlar muhtemelen beraberinde gelen önemli iklim değişikliğine yeterince hızlı uyum sağlayamadılar.