Oktay Altun / Hawar Dergisinin Yazarları
Dr. Ehmed Nafîz (1899 – 1968) zengin, dindar ve aydın Mela Yusuf’un oğlu olan Ehmed Nafîz 1899 yılında Elazığ Maden’de dünyaya gelmiştir. İlkokul ve ortaokulu Elazığ ve maden de okuyan Nafîz sonrasında tıp eğitimi için İstanbul’a gitmiştir. Burada Bedirxan ve Cemîlpaşa ailesi, Dr. Fuad, Hacı İbrahim gibi aile ve şahsiyetlerle ilişkisi olmuştur.
Dr. Nafîz hem askeri doktor idi hem de Diyarbakır Azadi Derneği üyesiydi. Şeyh Said Ayaklanması’nda da doktor olarak görev almış, sonrasında tutuklanmıştır. 1928 yılında hapishaneden çıktıktan sonra Suriye’ye geçmiş, Xoybûn Partisi üyesi olmuş, sonrasında kardeşi Dr. Nûredîn Zaza ile birlikte Şam’a geçmiştir. Dr. Ehmed Nafîz bir taraftan doktorluk yapmakta diğer taraftan da Yoksul Kürtlere Yardım Derneğinin başkanlığını yürütmekteydi.1
Dr. Ehmed, 1932 yılında Fransız’lar tarafından resmi bir şeklide Türkiye sınırında Eyndîwer köyünde klinik açılarak görevlendirilmiştir. Aynı köyde Müküslü Hamza Bey de Kürt çocuklarının eğitimi için bir okul açmış ve Kürt çocuklarına Latin harflerini öğretiyordu. Nafîz, Hawar dergisinin “ Doktor Köşesi ”nde sağlık ile ilgili yazılarıyla yerini almış, okurların sağlıkla ilgili sorularına cevap olmuştur.
Dr. Ehmed Nafîz 1940 yılında Kamışlı’da bir klinik açar, hastaları tedavi ederken her hafta perşembe günleri de Amûde’ye gider ve buradaki hastaları tedavi ile uğraşır. Bu çabası Cegerxwin ve Ehmed Nami’nin şiirlerine konu olur.
Dr. Nafîz, 1950’de Madam İvan ile evlenir ve bu evlilikten Cem, Leyla ve Hülya isimlerinde üç çocukları dünyaya gelir. Nafîz, 1960’ta hastalanır, tedavi amaçlı evini de Halep’e taşır, klinik açar; fakat burası da çare olmaz ve Beyrut’a gider.
Dr. Ehmed Nafîz, 1968 yılında Beyrut Amerikan Hastanesinde hakkın rahmetine kavuşur. Cenazesi vasiyeti üzerine Qamışlo’nun Dûgirê köyüne defnedilir.
Dr. Ehmed Nafîz, Latin harfleriyle yazıları çıkan, doktorluğunda Kürtçeyi kullanan ve Kürtçeyi bu alanda ilerleten ilk doktordur. Bugün Qamışlo’daki bir hastanenin adı Dr. Ehmed Nafîz’dir.2
Kaynaklar:
1-Çetin, Hawar Dergisi ve Kürt Dili Üzerindeki Etkisi, s.76.
2-Çetin, Hawar Dergisi ve Kürt Dili Üzerindeki Etkisi, s. 77.
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!