Yazar Erdal Yıldırım, 1958 Sivas, İmranlı ilçesi (Koçgiri) Sandal Köyü doğumlu. İlkokul öğrenimine 2 yıl komşu köyde devam edip ailesinin İstanbul’a taşınmasıyla öğrenimine şehirde devam etti.
Gençlik, öğrencilik yıllarında sol, sosyalist, devrimci düşünceyle tanışınca demokrasi mücadelesinde yerini aldı. Liseden 1979 yılında mezun olduktan sonra gittiği Almanya’dan Mayıs 1980’de ‘demokrasi, özgürlük, eşitlik mücadelesinde’ yeniden görev ve sorumluluk üstlenmek için ülkeye döndü.
1981 yılında kazandığı Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Almanca öğretmenliği bölümünden 1985 yılında mezun olsa da ‘güvenlik soruşturması’ nedeniyle, öğretmenlik yapamadı ve yaşamını özel sektörde sürdürdü.
1993 yılında İstanbul’da İmranlı Köyleri Kültür Dayanışma Derneği-İMDER’in kurucularından oldu. Derneğin başkanlığını ve yönetiminde görev aldı.
2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde otuz üç aydın, yazar, sanatçı, semahçı canın yaşamını yitirdiği katliamdan sonra Kadıköy Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyesi oldu.
1994-97 ile 2003-05 yılları ve 2014-16 yıllarında PSAKD Kadıköy şube yöneticiliği; 2004-2008 yıllarında da PSAKD Genel Merkez Yöneticiliği MYK üyesi ve Kültür Sanat Sekreteri olarak görev yaptı.
2000 yılında kurulan İmranlı Köyleri Kültür Dayanışma Derneği (İmranlı-Der) Yönetiminde 2004-2006 yıllarında görev yapmış olup şuan PSAKD Kadıköy Şubesi, İstanbul Koçgiri Kültür Derneği (KKD) ve Anadolu Yakası Dersimliler Derneği ve Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) üyesidir.
Özelde Alevilik, Aleviliğin yaşadığı inkâr, imha, katliam, asimilasyon politikalarına karşı eşit yurttaşlık mücadelesinde, genelde ise demokrasi, eşitlik, özgürlük, adalet, temel hak ve özgürlükler ve emek mücadelesinde fiilen yer alan Yıldırım, aynı konularda çeşitli gazete, dergi, sosyal medya ve internet sitelerinde iki yüzü aşkın makale, köşe yazısı ve röportajları yayımlanmıştır.
Türkiye’de Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı kurumlar ve yöre dernekleriyle; Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) çatısı altında, Almanya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Belçika, Hollanda ve Danimarka’daki Alevi Birlikleri Federasyonlarına bağlı Alevi Kültür Merkezleriyle Kıbrıs’ta ve bu ülkelerdeki yöre derneklerinde, siyasi kurumlarda 100’ü aşkın ‘Alevilik, Alevilik Tarihi, Siyasal süreçler, güncel politik’ konularda ‘sempozyum, konferans, festival ve panellerde’ sunumlarda bulundu.
Bugüne değin Su TV, Dem TV, Yol TV, TV10 ve Can TV’de çok sayıda ‘Açık Oturum’ ve özel söyleşilerde konuşmacı olarak yer aldı.
İlk kitabı ‘Çatlağını Bulan Yazılar – Ezilenlerin Mücadele Tarihi’ 2019 yılında, ikinci kitabı “Alevilik Tarihi – Direniş, İsyan ve Katliamlar” kitabı yayınlanmış olup, kısa bir süre sonra yayınlanmak üzere “1920-21 Koçgiri İsyanı & Katliamı” ile ilgili kitap çalışması devam etmektedir. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) üyesidir.