Müzisyen Erkan Oğur, 17 Nisan 1954 tarihinde dünyaya geldi.
Aslen Elazığlı olan Erkan Oğur müziğe 4 yaşından itibaren keman, bağlama, flüt ve cümbüş çalarak başlamıştır.
Sanatçıyı Halk Müziği icrası konusunda teşvik eden ilkokul müzik öğretmeni “İlkokulu bitirdiğinde, bizim yöreden çalmadığı saz kalmamıştı.” demiştir. Lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. Daha sonra Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü ile başladığı üniversite hayatını Münih Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nde okuyarak sürdürdü.
Müzisyen olmaya karar verdikten sonra eğitim görmek için Türkiye’ye dönmüştür.
İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Müzik Teorisi bölümünden mezun olmuştur.
Çalışmalarında ağırlıklı olarak kopuz ya da dede bağlama, ud, e-bow, perdesiz gitar, klasik gitar, elektro gitarı ve sesini kullanmıştır.
Bunlar dışında birçok enstrümanı da albümlerinde başarılı bir şekilde çalmıştır.
Gitar çalışında Jimi Hendrix’in bazı etkileri olmuştur.
Telvin Trio ile birlikte çıkardığı Telvin albümünde doğaçlama caz denemeleri yapmıştır.
Fretless albümü çıktığı sene Avrupa’da yılın yaratıcı albümü olarak seçilmiştir. Bir Ömürlük Misafir albümü olarak Türkiye’de daha sonra yayınlanmıştır. Türk müziğine icracı ve yorumcu olarak büyük katkılar sağlamıştır.
1976 yılında icat ettiği perdesiz gitar ile birlikte perdesiz bağlamayı da geliştiren kişi olarak dünya müzik literatüründe yerini almıştır.
Oğur, 1984 senesinde MFÖ grubunun “Ele Güne Karşı Yapayalnız” albümünde yer alan “Güllerin İçinden” şarkısına perdesiz gitarıyla eşlik etmiştir.
Müzik hayatı boyunca pek çok müzisyene ilham kaynağı olmuştur. Bağlama ustalarına da işlerini yaparken adeta sufle vermiştir.
“İnsanın, salt yaşantısı ve yapıp ettiklerinin doğayla uyumlu olduğu müddetçe başarıya erişme şansı vardır.” diyerek hayattaki duruşunu belirtmiştir. Öyle ki saz ustası ve müzisyen Kemal Eroğlu meslek hayatını Erkan Oğur’u tanıdıktan önce ve sonra olarak ikiye ayırmaktadır.
Nisan 2021’de Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’a bir türküsünde eşlik etmesi sebebiyle yoğun eleştirilere maruz kalmıştır.
Eleştirmen Murat Meriç yazdığı yazısında “Erkan Oğur hâlden hâle geçerken onu görmek istemediğim tek noktaya da uğradı. Bunu müzik adına yaptığı muhakkak ama beni yaraladı.
Bu yara zaman içinde kapanır, ara ara hatırladıkça sızlar belki ama Erkan Oğur’a bakış açımı, onun müziğinden aldığım zevki, müziğine olan tutkumu değiştirmez. Bu böyle bilinsin.” şeklinde konuşmuştur.
Ayrıca Türk müziğine kazandırdığı “Neden geldim İstanbul’a” şarkısının orijinali “Neden geldim Amerika’ya”dır. Erkan Oğur, bu şarkıyı Amerika’da eğitim aldığı sırada keşfetmiştir.
Kendisi bu olayı: “İlginç bir öyküsü var. O türkü, Aşil Ponolos adlı, Harput’tan Amerika’ya göç eden Elazığlı bir Ermeni vatandaşımızın bestelediği bir türküdür. New York’ta bir taş plakta çıktı. Amerika’da 1992 senesinde Amerika’ya göç eden göçmenlerin müzikleriyle ilgili bir kitap yayınlamış olan ]erry Silverman isimli bir müzikoloğun, kitabında Harput yöresinden kullanmak istediği bir türkü idi. Bana ‘Bu parça hangi makamdadır, ne anlatıyor bu adam?’ gibi sorular sordu, açıklama istedi. Ben de türküyü bu vesileyle ilk kez o zaman dinlemiştim. Türkünün orijinal ismi ‘Neden geldim Amerika’ya?” olarak ifade etmiştir.