Filistin veya resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu’da ve Batı Asya’da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi’nde bulunan ve Batı Şeria (İsrail-Ürdün Sınırında) ile Gazze Şeridi’nde (İsrail-Mısır sınırında) belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir.
Devletin başkenti de facto şekilde Kudüs olarak belirlense de İsrail işgalinden dolayı merkezi Ramallah’ta yani Batı Şeria’da bulunmaktadır.
Filistin toprakları 1948’den önce Mısır ve Ürdün tarafından işgal edilirken 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan sonra ise İsrail tarafından işgal edilmiştir.
Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur.
Cezayir’de Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkanı Yasser Arafat 15 Kasım 1988’de Filistin Devleti’nin kuruluşunu ilan etti.
1993’te Oslo Anlaşmalarının imzalanmasından bir yıl sonra, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki A ve B bölgelerini yönetmek için Filistin Ulusal Otoritesi kuruldu.
Gazze daha sonra İsrail’in Gazze’den çekilmesinden iki yıl sonra 2007’de Hamas tarafından yönetilecekti.
Filistin Devleti 138 BM üyesi tarafından tanınmaktadır ve 2012’den beri Birleşmiş Milletler’de üye olmayan bir gözlemci devlet statüsündedir.
Filistin; Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, G77, Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve diğer uluslararası organların bir üyesidir.
Filistin’deki Kürtlerin Tarihi
Filistin’deki Kürtlerin büyük çoğunluğunun kökenleri, Haçlı seferleri sırasında Kürt Eyyubi hanedanının fetihleri dönemine kadar uzanır.
Eyyubi hükümdarları, imparatorluklarının sınırlarını güvence altına almak için birçok Kürt aşiretini Filistin’e
yerleştirdiler.
Filistin’deki başlıca Kürt yerleşimleri arasında Hebron (El-Halil), Kudüs (El-Quds) ve Shechem (Nablus) bulunmaktadır.
Hebron sakinlerinin üçte birinin Kürt kökenli olduğu ve burada Harat al-Akrad (Kürtlerin çeyreği) gibi kendi adlarını taşıyan mahallelerinin olduğu bilinmektedir.
Eyyubiler sonrası özellikle Osmanlılar döneminde Filistin’e gelen çok sayıda Kürt aşiretleri vardı. Kürtler o yıllarda Batı Şeria’daki yerleşik en büyük etnik azınlıktı.
Kürt Müslüman Selahaddin, 1187’de Hebron’u geri aldı ve Yahudilerin şehre geri dönmelerine ve orada bir sinagog inşa etmelerine izin verdi.
Sonraki yıllarda Hebron şehrinin adı Al-Khalil (El Halil) olarak değiştirilmiştir. Osmanlı yönetiminin ilk döneminde şehirde bir Kürt mahallesi vardı.
Aslan Yürekli Richard kısa süre sonra şehri geri aldı. Cornwall’lı Richard, Tapınakçılar ve Hastaneciler arasındaki tehlikeli çatışmaları çözmek için İngiltere’den gelmişti.
Mısır Padişahı Salih Eyyub ile yapılan antlaşmayla bölgesel istikrarı garanti ederek barış getirmeyi başardı.
Fakat onun ayrılmasından kısa bir süre sonra, çatışmalar patlak verdi ve 1241’de Tapınakçılar, anlaşmaları ihlal ederek, o zamana kadar Müslümanların yoğun bir şekilde yaşadığı Hebron şehrine baskınlar düzenleyerek zarar verdiler.
Günümüzde Hebron Kürtlerinin çoğunluğu Arapça konuşmakta ve Kürt mahallesi Harat Al-Akrad’da yaşamaktadır. Hebron sakinlerinin üçte birinin Kürt kökenli olduğu tahmin edilmektedir.
Bugün, Filistinli Kürtlerin ezici çoğunluğu, Arapça konuşulan bir coğrafi bölge içindeki izolasyon nedeniyle Arapça konuşmaktadırlar.
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!