FRANSIZ KAYNAKLARINDA KÜRTLER

Fransa, Batı Avrupa’yı ve Amerika ve Atlantik , Pasifik ve Hint Okyanuslarındaki denizaşırı bölgeleri ve bölgeleri kapsayan kıtalararası bir ülkedir.

Dünyada on üç saat dilimine yayılan tek ülkedir. Ülkenin Belçika ile kara sınırı vardır.

Fransa, yarı başkanlık sistemine sahip üniter bir anayasal cumhuriyettir . Cumhuriyetin sloganı 1875’ten beri “Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik ” olmuştur ve bayrağı üç ulusal renkten oluşur: mavi, beyaz, kırmızı.

Milli marşı, Fransız Devrimi’nden miras kalan vatansever bir şarkı olan La Marseillaise’dir . Kurucu ilkesi demokrasidir  : “halkın, halk tarafından ve halk için yönetimi”.

Başkenti Paris’tir ve resmi dili 1539’dan beri Fransızca’dır. Para birimi 2002’den beri ülkenin çoğunda euro ve Pasifik Okyanusu topraklarında Pasifik frangı olmuştur.

Kıta Fransa’sı, güneyde Akdeniz’den kuzeyde Manş Denizi ve Kuzey Denizi’ne, doğuda Ren Nehri’nden batıda Atlas Okyanusu’na kadar yayılan topraklarda yer alır. Fransızlar, ülkelerini topraklarının biçiminden ötürü Altıgen (Fransızca: L’Héxagone, okunuşu: “l’e-gza-gon”) olarak adlandırırlar.

Fransa, Kral Philippe Auguste’nin birliklerinin Bouvines’de Alman İmparatoru’nun askerlerini yendiği 1214’ten beri bu adla anılıyor. Fransa adını, devletlerinin ilk temellerini Roma Galyası’na dayanan bir Germen halkı olan Franklardan alır.

Modern Fransa’nın adı bugün hâlâ İtalyanca ve İspanyolca’da Francia iken , Almanca’da Frankreich, Felemenkçe’de Frankrijk ve İsveççe’de Frankrike’nin tümü “Frankların Ülkesi/bölgesi” anlamına gelir.

Fransa, Avrupa Birliği adlı siyasi ve ekonomik örgütlenmenin kurucu üyelerinden biridir ve birlik üyesi ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülke, bunun yanında Birleşmiş Milletler’in de kurucu üyelerinden; Frankofon, G8 Zirveleri, Latin Birliği ve NATO’nun da katılımcılarındandır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin beş daimî üyesinden biridir.

Fransız Kaynaklarında Kürtler Kim

Fransa’da, Kürtlerden bahseden araştırma ve incelemelerin geçmişi 17. yüzyıla kadar geri gitmektedir. 19. yüzyıl ortalarına kadar yapılan çalışmalar daha çok misyoner, gezgin, arkeolog, araştırmacı ve doğubilimcilerin gezi yazılarından oluşmaktadır.

Bunlar Jean de Thevanot, Jean Chardin, J. B. Tavernier, P.Am. Jaubert, C.F. Volney, Hommaire de Hell, E. Flandin ve P. Coste, E. Bore, P. Müller-Simonis, H. Hyvernet, Henry Binder ve Jacques de Morgan’dır. 1850’li yıllardan itibaren ortaya konulan çalışmalar ise doğrudan Kürtler üzerine yapılan daha sistemli ve akademik çalışmalardır.

Gezi yazılarından ilki, John Chardin’in kısaca Kürtlere değindiği 1686 tarihli “Voyages du chev. Chardin en Pers et autres lieux de l’Orient (Şovalye Chardin’in İran ve Diğer Doğu Ülkelerine Yaptığı Yolculuklar)” isimli eseridir.

Jean de Thevanot; Mısır, Suriye, Mezopotamya, İran, Ermenistan ve Bağdat’a yapmış olduğu gezilerini 1663 yılında gerçekleştirmiş olsa da, eserini 1689 yılında yayınladığı için (Coyages de M. Thevanot/Bay Thevanot’un Yolculukları) Kürtlerden söz eden ikinci Alman gezgindir.

Dr. Necat Abdulla’nın Fransa kütüphanelerinden hareketle 2009 yılında hazırladığı 478 sayfalık “Bîblografyay Kurdnasî- Kurd û Kurdistan le serçawe Ferensîyekan da/Bibliographie de Kurdologie”de  en eski eserlerden 2009 yılına kadar olan  895 Fransızca kaynakta Kürtlere dair bilgi bulunduğu yazılmaktadır.

Fransa, etnik açıdan geniş çeşitlilik gösteren bir ülkedir. Ülkede yaklaşık 6 milyon Mağripli ve tahminî 2.5 milyon kadar da siyahî yaşamaktadır. Günümüzde, Fransa nüfusunun yaklaşık olarak %40’ının tarihin çeşitli dönemlerinde yaşanan göç dalgalarıyla ülkeye gelenlerden oluştuğu düşünülmektedir.

Bernamegeh Türkçe

UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!

AYRICA BAKIN

Yağız Kaya Kimdir Hayatı

Müzisyen Yağız Kaya, 1976 senesinde Sivas ilinin Divriği ilçesinde dünyaya geldi. Yağız Kaya, müzik piyasasında …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!