Galileo Galilei

Galileo Galilei Kimdir?

Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, felsefeci ve matematikçiydi. Rönesans’ın bilimsel ve fikri devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “çağdaş fiziğin babası” ve “bilimin babası” şeklinde adlar takılmıştır. Galileo, 15 Şubat 1564 tarihinde, o dönemde Floransa Dükalığı’na bağlı olan Pisa’da doğmuştur.

Altı kardeşin en büyüğü olan Galileo’nun babası meşhur bir lavtacı ve şarkıcı olan Vincenzo Galilei ve annesi Giulia Ammannati 1562 senesinde evlenmişti.

Galileo babasından erken yaşta lavta tekniği, otoriteyi sorgulama yetisini, dikkatli standardize ve gözlem yapma, ritmi müzikal bir halde irdeleme ve matematik ile deneysel yollarla sonuca erişme becerilerini aldı.

Galileo’nun beş kardeşinden ikisi bebekken öldü. Diğerlerinden en küçüğü Michelangelo da kabiliyetli bir lavtacı ve şarkıcı oldu; sadece Galileo’nun gençliğinde mali sıkıntılara yol açtı. Michelangelo babası tarafınca kayınbiraderlerine söz verilmiş olan başlık paralarının kendine düşen kısmını ödeyemedi ve ona bu nedenle davalar açıldı.

Galileo da ara sıra kardeşine müzikal projeleri için borç verdi. Bu mali sıkıntılar Galileo’da erken yaşta para edecek buluşlar yapma isteği doğurmuştur. Galileo sekiz yaşlarındayken ailesi Floransa’ya taşındı; sadece o iki sene Jacopo Borghini ile yaşadı.

Daha sonrasında Floransa’nın 35 kilometre güneybatısındaki Vallombrosa’daki Camaldolese Manastırı’nda öğrenim gördü. Gözlemsel astronomiye katkılarının içinde Venüs’ün evrelerinin teleskopik kanıtı, Jüpiter’in en büyük dört uydusunun keşfi (Galileo’nun uyduları ismi verilmiştir), güneş lekelerinin gözlemi analizi bulunmaktadır.

Galileo ek olarak tatbiki bilim ve teknoloji alanında da çalışmış ve geliştirilmiş bir askeri pusula şeklinde başka aletler icat etmiştir.

Galileo gençken rahip olmayı ciddi halde düşünmüş; sadece babasının teşvikiyle Pisa Üniversitesi’nin tıp kısmına başvurmuştur. 1589 senesinde Pisa’da matematik kısmı başkanı oldu.

1591’de babası öldü ve kardeşi Michelagnolo’nun bakımı Galileo’ya düştü. 1592’de Padova Üniversitesi’ne geçerek burada 1610’a kadar geometri, mekanik ve astronomi hocalığı yaptı. Bu dönemde Galileo hem temel bilimlerde (hareketin kinematiği ve astronomi şeklinde), aynı zamanda ergonomik tatbiki bilimlerde (örn. maddelerin kuvveti ve teleskopun keşfi) birçok mühim ilerleme kaydetti.

İlgi alanlarının içinde matematik ve astronomiye bağlı olan astroloji de vardı. 1642’ye kadar Galilei, ziyaretçi kabul etmiştir.

77 yaşlarındayken (8 Ocak 1642), ateş ve kalp çarpıntısı nedeniyle öldü. Toscana Grandükası II. Ferdinando onu Santa Croce Bazilikası’na gömerek anısına mermerden bir mozole yapmak istemiştir.

Bu planlar Papa 8. Urban’ın ve yeğeni Kardinal Francesco Barberini’nin karşı çıkması kararı iptal edilmiş ve Galileo’nun kafirliği sebep olarak öne sürülmüştür. Böylece Bazilika’nın koridorlarından birinde ufak bir odaya gömülmüştür. 1737 senesinde anısına bir anıt dikilmiş ve Bazilika’nın ana bölgesine gömülmüştür.

Bu süreçte üç parmağı ve bir dişi alınmıştır. Üç parmağından biri şu an Floransa Bilim Tarihi Müzesinde sergilenmektedir.

Galileo meselesi, Galileo’nun ölümünden sonrasında büyük seviyede unutulmuş ve tartışmalar dinmişti. Galileo’nun üzerinde olan yasak 1718 senesinde kaldırılmış tekrar düzenlenmiş halinin basım izni alınmıştı.

1741 senesinde Papa Benedikt Galileo’nun ilmi çalışmalarının tamamını içeren bir baskısı olan Diyalog’un kısmi sansürlenmiş basımının yayınlanmasına izin vermiştir. 1978 senesinde günmerkezliliği korumak için çaba sarfeden kitapları yasak kitaplar arasından çıkarıldı.

Fakat Dialogue ve Copernicus’s De Revolutionibus sansürsüz hallerinde bile hususi bir yasak tesirini gizlice sürdürmeye devam etti. 1835 senesinde kilisenin enerjisini kaybetmesi ile günmerkezliliğe karşı olan her şey ortadan kayboldu.

Galileo meselesi, 19. Yüzyılın başlarında Protestan polimikçiler tarafınca Romalı Katoliklere hücum etmek adına yine gün yüzüne çıkarılmıştır. Galileo’nun astronomik keşifleri ve araştırmaları Aristarkhos teorisi için kalıcı miraslar olmasını sağlamıştır.

Galileo tarafında keşfedilen dört büyük Jüpiter Galilean Moons olarak bilinen uyduları (Io, Europa,Ganymede ve Callisto) miraslar içerisindedir. Başka ilmi çalışmalar ve ilkelerde Galileo ismiyle anılmıştır.

Jupiter’in yörüngesine yerleştirilen ilk uzay aracına Galileo spacecraft ismi verilmiştir.

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Alev Koral Kimdir Hayatı

Sinema ve tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Alev Koral ya da kimlik adıyla Hatice Alev …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!