Grup Munzur, İzmir’de kurulan protest müzik grubudur.
Grubun eski üyeleri Erdoğan Emir, Şenol Akdağ, Mikail Aslan, Apolas Lermi’dir.
Kurulduğundan bu yana muhalif kimliklerini müzik aracılığıyla kitlelere duyurmaya çalışmıştır.
Bu nedenle grup üyeleri çeşitli davalardan yargılanmıştır.
Grup, çok sayıda albüm çıkarmış ve sayısız konser vermiştir.
Türkçe, Zazaca, Kürtçe ve Lazca gibi birçok dilde parçalar seslendiren grup her sene Munzur Doğa ve Kültür Festivali’ne katılmaktadır.
Grup, sanatsal faaliyetine 1992 senesinde dört üyesiyle İzmir’de başladı.
Çeşitli etkinlik ve konserden sonra 1993 yılında İstanbul’a gelen grup, düzenli müzik çalışmaları için uygun bir mekanın olmaması sebebiyle çalışma yeri olarak dernek ve sendikaları mesken tuttu.
Bu temel sorun bütün muhalif müzik grubları için geçerlidir.
Grup Munzur müzik çalışmalarına, 1994 yılından günümüze kadar Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nde devam etmektedir.
Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nin bir birimi olarak çalışmalarını yürüten Grup Munzur, halkla bütünleşerek, onların acılarından, sevinçlerinden, özlemlerinden, umutlarından, isyanından beslenerek, halk için sanat anlayışıyla yola çıktı.
Grup Munzur, muhalif kimliklerinden ödün vermeden, halktan aldığı güçle müzik çalışmalarına ara vermedi, kararlı duruşunu üzerinden atmadı.
Grup Munzur’un beslendiği ana kaynak halkın gerçek yaşantısı, acıları, mutlulukları, umutları oldu.
Grup Munzur’un ilk albümü, “Babanın Türküsü/Onların Kavgası” grubun İstanbul’a ilk geldiği dönemlerde çalışma yeri sorununun olduğu zamanda piyasaya çıkmıştır.
1995 yılının eylül ayında ikinci albümleri olan “Hep Birlikte”yi çıkardılar.
Grup Munzur 1997 senesinde ilk iki albüm tecrübelerinden yola çıkarak “Tutuşturun Geceleri” adlı üçüncü albümünü dinleyicileriyle buluşturdu.
Bu albümde Aşık Veysel, geleneksel Kürt, Ermeni ezgileri ve kendi öz besteleri yer aldı.
2000 yılında her türlü umarsızlığa ve karamsarlığa geçit vermemenin adı olan “Beklenen Uzak Değil” isimli albümünü çıkardı.
Çok sesli koro ve şiir ağırlıklı bu albüm çalışmasında, anonim türkülerin yanı sıra Pir Sultan Abdal ve Tufani gibi halk ozanlarının da türküleriyle zengin repertuvar oluşturdu.
2003 yılında “Bahara Çağrı” adını taşıyan yeni bir albümle dinleyicilerine seslendi.
Grup Munzur bu albüm çalışmasında Türkçe, Zazaca, Kürtçe ve Lazca dillerinden meydana gelen zengin bir repertuvara ve enstrümantal bir çalışmaya da yer verdi.
Beş yıl aranın ardından Grup Munzur, “baskının ve elbette direnişin olduğu yerde bizimde söyleyecek sözümüz vardı. Çeşitli dillerde anlattık, kendi ellerimizle yaşanacak bir dünyayı yaratma özlemimizi” diyerek “Kızıl Anka” albümünü çıkardı.
Kızıl Anka albümünden sonra çalışmalarına hız veren Grup Munzur 2010 senesinde değişik dillerin ve ezgilerin bütünleştiği “Haykırış”la, halkların kardeşliği şiarını dillendirdi.
13 eserden meydana gelen “Haykırış”la Kürt edebiyatının büyük şairlerinden Cigerxwîn’in bir şiirini de müzikseverlerle buluşturdu.
Ayrıca Yunanistan’dan Thanasis Papakonstantinou ve Türkiye’de güçlü yorumuyla bilinen Azeri sanatçı Cavit Murtezaoğlu’nun eserlerini de kendi öz derlemeleriyle “Haykırış” albümünde dinleyicilerine sundu.
Bernamegeh Türkçe / bernamegeh@gmail.com