HTŞ Afrin

HTŞ Afrin merkez ile köylerindeki mevzilerini güçlendirdi

Eski ismi El Nusra Cephesi olan Heyet Tahrir el-Şam silahlı güçlerini diğer muhalif gruplar içerisine yerleştirdiği ve Efrin merkez ile köylerindeki mevzilerini güçlendirdiği bildirildi.

Temmuz 2016’da “Şam’ın Fethi Cephesi” olarak ismini değiştiren Nusra Cephesi, Ocak 2017’de HTŞ’yi kurdu.

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Cebhe el-Şam ve Ceyş el-İslam grupları ile Hamza Tugayı (Hamzat) ve Sultan Süleyman Şah (Emşat) grupları arasında Halep’in kuzeyindeki El Bab ilçesinde 11 Ekim’de başlayan çatışmalar, Rojava’nın Efrin kenti kırsalına sıçramıştı.

Çatışmalara, Hamzat ve Emşat gruplarına destek amacıyla katılan HTŞ silahlı birliklerini Efrin kırsalına göndermiş ve çatışmalar şiddetlenmişti. El Kaide destekli HTŞ 13 Ekim’de Efrin kent merkezinin kontrolünü ele geçirmişti. Gruplar arasında yapılan ateşkes ardından varılan anlaşmada HTŞ’nin Efrin’den çıkması ve İdlib’deki eski mevzilerine dönmesi kararlaştırılmıştı.

Rûdaw’a konuşan Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şexo, HTŞ’nin Efrin’den çıktığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını aksine bazı yerlerde mevzilerini güçlendirdiğini söyledi.

İbrahim Şexo konu hakkında şunları söyledi:

“Her ne kadar HTŞ Efrin’den çıktığı ve İdlib’e döndüğü yönünde beyanat verse de bu doğru değil. Efrin’in Şeran nahiyesinin Miryem köyü ile Efrin merkeze bağlı Tırınde köyünde güçlerini konuşlandırmış durumda.”

Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Şexo, Sultan Murad, Emşad, Hamzat Tugayı ve Ehrar el-Şam grupların içerisinde HTŞ’nin silahlı güçlerinin yerleştirildiğini ve bu güçlerin Efrin’in çeşitli yerlerine konuşlandırıldığını sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz Cuma günü Efrin’de Türkiy ile ABD yetkilileri arasında HTŞ’nin varlığı konusunda bir toplantı gerçekleşmişti.

ABD HTŞ güçlerinin Efrin’den çıkmasını aksi durumda Demokratik Suriye Güçleri’nin(DSG) bölgeye girişine izin vereceği tehdidinde bulunmuştu.

Öte yandan bazı muhalif kesimler Türkiye’nin HTŞ’yi DSG’ye karşı operasyon gücü olarak kullanmak için harekete geçirdiğini öne sürüyor.

Kim kiminle çatışıyor?

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesinde yer alan Cebhe el-Şam ve Ceyş el-İslam grupları, SMO’nun en en çok silahlı gücüne sahip olan 3’üncü Kolordu içerisinde yer alıyor.

3’üncü Kolordu bünyesinde ayrıca, el-Mecd Tümeni, El-İslam Tugayı, Melik Şah Tümeni ve 51’inci Tümen adlı gruplar da bulunduruyor.

Öte yandan, Hamza Tümeni (Hamzat) ve Sultan Süleyman Şah (Emşat) gruplarının başını çektiği diğer tarafta ise, Nureddin Zenki Tugayı, el-Şam Tümeni, Faruk Tugayı, 1’inci Tümen, Ceyş eş-Şarqiye ve Ahrar eş-Şarkiye gibi gruplar yer alıyor.

Çatışmalar süresince eski adı Nusra Cephesi olan HTŞ, Hamza Tümeni ve Sultan Süleyman Şah gruplarını destekliyor.

SMO bünyesinde yer alan Ahrar el-Şam ve Sultan Murad Tugayı ise, ikiye bölünmüş durumda. Her iki grubun üyeleri, farklı bölgelerde fakrlı tarafları destekleyerek çatışmalara katılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) himayesindeki bu gruplar Efrin, Cerablus, Azez ve El Bab’ı kontrolleri altında tutuyor.

HTŞ’nin çatışmaya dahil olması

El Kaide’nin Suriye kolu olan HTŞ, eski adıyla Nusra Cephesi olarak biliniyor ve esasen İdlib vilayetinin önemli bir bölümünü kontrol ediyor.

Ebu Muhammed el Colani liderliğindeki HTŞ’nin çatışmalara dahil olması, gruplar arasındaki güç dengesi açısından da önemli görülüyor.

HTŞ 2015’te İdlib’i “Fetih Ordusu”nun bir bileşeniyken kontrol etti ve o zamandan beri bölgenin hakimiyetini kontrolü altında bulunduruyor.

Temmuz 2016’da “Şam’ın Fethi Cephesi” olarak ismini değiştiren Nusra Cephesi, Ocak 2017’de HTŞ’yi kurdu.

Ceyş el Ahrar, Ceyş el Sünne, Liva el Hak ve Ensar el Din ve Nureddin Zenki Tugayları’nın da yer aldığı HTŞ’de, daha sonra Astana görüşmelerine katılan gruplar diğerlerinden ayrıldı.

HTŞ’nin saldırılarına karşı Sukur el Şam, Ceyş el Mücahidin, Cephet el Şamiyye, Festakim Kema Umirte ve Suvvar el Şam gibi gruplar Ahrar el Şam’la güç birliği yaptı.

Tarafsız kalan Müslüman Kardeşler bağlantılı Feylak el Şam ile Ceyş el Nasr ise Ceyş İdlib Hür, Birinci Sahil Tümeni, İkinci Sahil Tümeni, Fevc el Evvel, Ceyş el Sani, Ceyş el Nukba, Şüheda el İslam Deraya, Fırka el Hurriye ve 23. Fırka ile birlikte 28 Mayıs 2018’de Ulusal Kurtuluş Cephesi’ni kurdu.

HTŞ bünyesinde Suriyeli Uygurların örgütü Türkistan İslami Parti (TİP), Kafkasyalı savaşçıların liderlik ettiği ‘Muhacirun ve Ensar Ordusu’, ‘Cunud el Şam’, ‘Ceyş Usra’ ve ‘Ecnad el Kavkaz’, Özbek İmam Buhari Tugayları ile Özbek-Kırgız ağırlıklı Tevhid ve Cihad Tugayları da var. (Rudaw)

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Can Coşkun Kimdir Hayatı

Muhabir, editör, rejisör, spiker ve yapımcı Can Coşkun, 1989 senesinde Mersin’de dünyaya geldi. İlk, orta …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!