1952 yılında Mardine bağlı Nusaybin ilçesinin Hebisi (İlkadım) köyünde yaşama gözlerini açar. Nusaybin bugün Rojava’nın Qamışlo iline komşu nüfusu 150.000 civarında olan Kürdistan’nın şirin ve küçük bir yerleşim bölgesidir.
Huseynê Omerî lakabıyla tanınan dengbej Omeriyan aşiretindendir. Bu aşiretin isminin halk arasında kullanılış şeklide farklılık göstermektedir. Bazı yörelerde ve genellikle dağ kesiminde ‘Omeryan’ ismi kullanılırken, özellikle ovada OMERÎ diye adlandırılmakta; bazı eski Osmanlı kayıtlarında ise OMERGAN ifadesine rastlanılmaktadır.
Çocukluğundan itibaren müzikle uğraşan Huseynê Omerî hem bölgenin bey divanlarının hem de dengbej gecelerinin ve düğünlerin aranan, sevilen ismi olarak halkın gönlünde taht kurmuştur.
Gençlik yıllarında Adana’ya yerleşen Huseynê Omerî ayrılık, gurbet, memleket hasretini şarkılarınada yansıtmıştır. Adana’nın gurbetini en iyi Bajarê Edenayê şarkısında dile getirmiştir. 8 erkek 4 de kız çocuğu sahibi olan Huseynê Omerî 2 defa evlenmiş toplamda 12 çocuk babasıdır.
İstanbul MKM (Mezopotamya Kültür Merkezi)’ne kayıtlı olan dengbej birçok albüm çıkarmıştır. Halkını, toprağını, dilini, doğduğu yerleri seven Omeri’nin sayısız albümleri vardır.
Albümlerinden bazıları şunlardır:
-Cîranê
-Cizira Botan
-Melulo
-Hesenê Mala Musa
-Mihemed Seyit Axa (Eliyê Mamed)
Kendisi halen Adana’nın Seyhan ilçesinde yaşamaktadır.
BERNAMEGEH
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve dağıtılması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!