(Siyasetçi, Yazar)
İhsan Aksoy, 1944 yılında Ağrı Merkeze bağlı Aşağı Darabi (Aşağı Yoldüzü) köyünde dünyaya gelir. Babası Abdülmecit Bey, Sıpkan aşiret konfederasyonun bir alt kolu olan Pirebad aşireti mensubudur. Babası, Adliyede mübaşir olarak görev yapmaktadır.
İhsan Aksoy’un babası Kürt, annesi Ermeni’dir. Beş çocuklu bir aileye mensuptur. Kardeşler yaş sırasına göre şöyledir: Kerim, Şükran, Gülten, Türkan ve İhsan.
İhsan Aksoy, ilkokulu Ağrı Merkezde okur. Ortaokul birinci ve üçüncü sınıfları Ağrı merkezde; Ortaokul ikinci sınıfı Doğubayazıt’ta (ablasının tayini nedeniyle) Çamlıbel Ailesinin yanında kalarak okur.
Liseye Mersin’de abisinin yanında kalarak başlar (1960). Mersin’de iken 49’lar olayından tutuklu bulunan Musa Anter’e Kürtçe bir mektup gönderir. Bu mektup 1972’de tutuklanınca karşısına çıkarılır.
İhsan Aksoy, Ağrı’ya geri döner, liseyi Ağrı’da tamamlar. 1963 yılında üniversite sınavlarına girer. Ankara İlahiyat Fakültesini kazanır. İlahiyat Fakültesinde okur ancak sınıftaki öğrencilerin çoğunun medrese kökenli olması nedeniyle Arapça ve Farsçada zorlanır. Okulu ikinci sınıfta terk eder.
1965 yılında tekrar sınavlara girer ve devam mecburiyeti olmayan Ankara İktisadi Ticari Akademisini kazanır.
1966 yılında Mehmet Ali Aslan’ın çıkardığı Yeni Akış dergisinde Kürtçe bir şiir denemesi yayımlanır.
1967 yılında Ağrı Yüksek Tahsil Talebe Derneği’nin yıllık yayını UYANIŞ dergisinde yazıları çıkar
1966 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin il örgütüne üye olur. Partinin Mersin İl yönetiminde görev alır.1969’da Ankara Devrimci Doğu Kültür Ocağına üye olur, örgütün eğitim işlerinde görev alır. 1970’de Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olur.
1970 yılında ANT dergisinde Kürtlerle ilgili bir yazı yayımlar. ANT dergisinde yayımlanan bu yazısından dolayı Haziran 1971’de tutuklanır. DDKO davasından yargılanarak 11 yıl 4 ay ağır cezaya çarptırılır. 1974 yılında çıkan genel afla serbest kalır.
1974’de askerliğini kısa dönem olarak İzmir’de yapar. 1975’de Mersin’de, abisi Kerim Aksoy’un desteğiyle Aksoy Kitap ve Kırtasiye dükkanı açar ancak bu girişimi kısa ömürlü olur.
1974-75 yılı yılbaşında illegal Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi’nin (TKSP) kuruluşunda yer alır. Partinin kurucuları şöyledir: Kemal Burkay, İhsan Aksoy, Faruk Aras, Veysi Çamlıbel, Yılmaz Çamlıbel, Mehdi Zana ve Ziya Acar
1975 yılında TKSP’in legal yayın organı olan Özgürlük Yolu Dergisi kadrosunda yer alır. Dergide makale türü siyasi yazılarının yanı sıra Kürtçe şiirleri ve Behrengi’nin “Küçük Kara Balık” isimli kitabının Kürtçe çevirisi yayımlanır.
1976 yılında Ağrı’da Mehmet Ali Aslan’la birlikte kısa ömürlü “Demokrasi” gazetesini yayın hayatına sokar. 1977 yılında Ağrı belediyesinde çalışırken Genel İş sendikası Ağrı temsilciliği yapar. Bir kaç kez kısa süreli tutuklanıp salıverilir. Aynı dönemde Bitlis’te tutuklanma kararı çıkar Ağrı belediyesinden ayrılmak zorunda kalır.
İhsan Aksoy, 1 Mayıs 1977’de Iğdır eşrafından Mecit Hun’un kızı Süheyla ile nişanlanır. 1978 yılında Adana’da kısa süre memurluk ve öğretmenlik yapar. Aynı yıl Özgürlük Yolu grubundan ve TKSP’den ayrılır. Kasım 1978’de Süheyla ile evlenir.
1979 yılında bazı arkadaşlarıyla Ankara’da Pêkanîn yayınevini kurar. Necip Erdem takma adıyla, Ulusal Sorun ve Türkiye’de Ulusal Sorun isimli kitabı yayımlar. Ayrıca, Abdurrahman Kasımlo’nun İran KDP’si 4.Kongre Kararları ve İran’a ilişkin yazmış olduğu kitabını da yayımlar. 21 Kasım 1979’da oğlu Rabun dünyaya gelir.
1980 Mayıs ayında İran üzerinden Türkiye’den ayrılır. Bir süre Mahabad’ta KDP kontrolündeki bölgede yaşadıktan sonra Tahran üzerinden Almanya’ya geçerek siyasal sığınma başvurusu yapar.
1980’den itibaren Frankfurt, Duisburg, Bremen, Aschafanburg’ta Mala Gelê Kurd derneğinin kuruluşunda yer alır. 1980’de Gazîya Welat gazetesini ve 1981’de Wekhevî dergisini çıkarır. Gazete ve dergideki yazıların tamamı İhsan Aksoy’un kaleminden çıkar.
1983’te dernek çalışmasına son verir, Frankfurt’ta yerleşir. Eşi Süheyla ve oğlu Rabun, 1984 yılında Almanya’ya giderler. 1985 yılında Kürdün Türküsü isimli romanı Welat yayınlarında Bonn Kürt Enstitüsü tarafından yayımlanır.
Aynı yıl PKK çizgisindeki Berxwedan dergisinde Kürt sorunuyla ilgili makale türü iki yazısı yayımlanır (Ocak ve Nisan sayılarında). Eşinin tayin durumu nedeniyle 1989 yılında Darmstadt’a yakın Reicheslheim köyüne yerleşir.
Kısa süreli bahçe yapı işlerinde düz işçi ve plastik fabrikasında işçi olarak çalışır. Bir yakınının yardımıyla Darmstadt kent merkezinde Ararat ismiyle Kürt yemekleri yapan bir lokanta açar. 17 yıl garson ve işletmeci olarak çalışır.
İhsan Aksoy, 2004 yılının Şubat ayında Türkiye’ye döner. Mersin’e yerleşir.
Mersin’de eski arkadaşlarının maddi katkılarıyla Açılım Dergisi ve Açılım Dergisi Yayınlarını oluşturur. Açılım, ayda bir olmak üzere 12 sayı yayım yapar. Açılım Dergisi yayımlarında da Kürdün Türküsü’nün Türkiye’deki baskısı yayımlanır.
2007 yılında Ankara’ya gelerek Şerafettin Elçi’nin kurmuş olduğu Katılımcı Demokrasi Partisi’nde Genel Başkan siyasal danışmanlığı görevini üstlenir.
2009 yılında TRT ŞEŞ’te bir yıl süreyle Mirovek û Jiyanek / Bir Adam ve Bir Hayat isimli bir söyleşi programı yapımcılığı görevini üstlenir.
Eylül 2011’de gazeteci ve yazar Enver Sezgin’in nehir söyleşisi ile İyi Ki Böyle Yaşamışım isimli kitabı yayımlanır.
Uzun yıllar böbrek yetmezliğinden mustarip olan İhsan Aksoy, 2013’de böbrek nakli ameliyatı olur.
İhsan Aksoy, 24 Ekim 2017’de lösemi ve böbrek yetmezliği nedeniyle Darmstadt’ta vefat etti. Aynı şehirdeki aile mezarlığına defnedildi.
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!