1962 yılında Erzurum’un Tekman (Tatos) ilçesine bağlı Aşağı Hanbeyi Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyde, orta okul ve liseyi de Erzurum’da okudu. Daha orta okul sıralarındayken Kürt siyasetiyle tanıştı. Lise yıllarında siyasi nedenlerden dolayı, faşistlerin saldırısına uğradı ve buna rağmen Erzurum sınırları içerisinde okuma hakkından mahrum edildi.
12 Eylül 1980 Askeri Darbe döneminde tutuklandı ve bir süre cezaevinde kaldı. Serbest kaldıktan sonra yarım kalan eğitimini Akşam Lisesi’ne giderek tamamladı. 1984 yılında girdiği üniversite sınavlarında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni kazandı. Üniversite yılarında İktisat Fakültesi Öğrenci Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. Aynı zamanda 12 Eylül sonrası İstanbul’da kurulan ilk Kürt Derneği olan HKD (Halk Kültürünü Araştırma ve Yaygınlaştırma Derneği’nin kuruluşuna öncülük etti.
Üniversite son sınıftayken Kavala Şirketler Grubu’nda çalışmaya başladı. 1991 yıllında oradan ayrılarak Baran Ofset adıyla kurduğu matbaayla yayıncılık hayatına başladı. Aynı yıl kurulan Halkın Emek Partisi’nin İstanbul’daki örgütlenme çalışmalarına katıldı ve Fatih ilçe yönetiminde görev aldı. 1992 yılında da haftalık olarak yayın hayatına başlayan Azadi Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni ve daha sonra da gazetenin yanı sıra Deng Dergisi’nin de sahipliğini üstlendi. 1994 yılının mayıs ayında Azadi Gazetesi Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından kapatılınca, aldığı cezalar nedeniyle yurtdışına çıktı ve Almanya’ya yerleşti. Siyasi çalışmalarını yurt dışında da sürdürdü.
2000’li yılların başlarında bir firmada yönetici olarak çalışmaya başladı. 2004 yılında da aynı zamanda Navkurd adlı internet sitesinin kurucusu ve yayın yönetmeni olarak yeniden yayıncılığa başladı. Başta yazdığı Türkçenin yanı sıra, 2006 yılından itibaren Kürtçe yazmaya başladı. “Mîro” adlı romanı 2014 yılında Do yayınlarında, “Rêwî” adlı romanı da 2017 yılında da Doz yayınlarında çıktı. 2019 yılında ise, kültür ve sanat ile ilgili yazdıkları yazılarından oluşan “Jîyan bi kurdî xweş e!” adli kitabi Almanya’da Navkurd yayınları arasında çıktı.
Navkurd’un yanı sıra yazıları Gazete Duvar, Ria Taza, Bernamegeh, Rûpela Nu gibi gazete ve dergilerde yayınlanmaktadır. Halen Almanya’nın Kornwestheim şehrinde yaşayan İkram Oğuz evli, Şevin ve Kejal adlı iki kız babasıdır.
BERNAMEGEH
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!