İngiltere’de arkeologlar bir inşaatın kazı sahasında ilk Hristiyan önderlerden biri olabileceği düşünülen bir kadının mezarında altın ve kıymetli taşlardan yapılmış bin 300 yıllık kolye buldu.
Uzmanlar, Northampton’da başka objelerle birlikte bulunan kolyenin ortaçağın başlangıcında bir kadına ait en önemli mezarlardan birinin parçası olduğunu belirtiyor.
Mezarda bazı diş minesi kalıntıları haricinde kadından herhangi bir şey kalmamış durumda. Fakat bilim insanları mezardan bulunan eşyaların ilk Hristiyanlar ve paganlar arasında mücadelenin sürdüğü 7’nci yüzyıl İngiltere’sindeki günlük hayata dair önemli bir ışık tutacağını vurguluyor.
Kadının mezarında altın ve kıymetli taşlardan yapılmış bin 300 yıllık kolye bulundu.
Keşif yapan Londra Arkeoloji Müzesi kıdemli uzmanlarından Lyn Blackmore, objelerin kesinlikle zengin ve Hristiyan inancına sahip bir kişiye ait olduğunu vurguladı.
Blackmore “Kesinlikle çok inançlı biriydi. Prenses miydi? Rahibe miydi? Ya da daha fazlası başrahibe miydi? Bunları bilemiyoruz,” ifadelerini kullandı.
Yakınlarında bulunduğu köyün adına ithafen Harpole Hazinesi olarak adlandırılan kalıntılar Londra’nın yaklaşık 100 kilometle kuzeybatısında nisan ayında inşaat şirketi Vistry Group ve arkeologların ortak çalışması ile çıkarıldı.
10 hafta süren kazının son günlerinde şantiye şefi Levente-Bence Balazs, toprağın içinde parlayan birşey gördü.
Bunun üzerinde bir haç motifi olan taşlarla süslü dörtgen bir kolye başlığı olduğu anlaşıldı. Kolyenin geri kalanında ise Roma altın paralarını andıran pandantifler ve değerli taşlar bulunyor. (Euronews)
Bernamegeh Türkçe