Sinn Féin ([ ˌʃinʲ ˈfʲeːnʲ ] veya [ ˌʃinʲ ˈheːnʲ ], İrlandaca ), 1905’te kurulmuş bir İrlanda Cumhuriyet hareketi ve partisidir ve İrlanda’nın hem kuzeyinde hem de güneyinde önemli ölçüde aktif olan tek siyasi partidir.
Kuzey İrlanda’da Sinn Féin , 2005’ten beri Katolik sakinler arasında en büyük parti olmuştur ve 1997’den beri İrlanda Cumhuriyeti Parlamentosunda temsil edilmektedir .
Partinin, özellikle Kuzey İrlanda sınırındaki bölgelerde tarihi siyasi kökleri var.
Sinn Féin’in ana hedefi İrlanda’nın bölünmesine son vermektir. Programa göre parti, toplumun tüm kesimleri arasında uzlaşma ile yaratılacak ve şekillendirilecek “yeni bir ulusal demokrasi” için çabalıyor.
8 Haziran 2017’de yapılan İngiltere genel seçimlerinde Avam Kamarası’na yedi milletvekili seçildi ve Katolik seçmenine de güçlü bir şekilde demir atan Sosyal Demokrat ve İşçi Partisi son sandalyelerini kaybetti.
Ancak Sinn Féin milletvekilleri, İngiliz hükümdarına bağlılık yemini etmelerini gerektireceği için koltuklarına oturmayı reddediyordu.
İrlanda Cumhuriyeti Parlamentosu’nda ( Dáil Éireann ) Sinn Féin 37 milletvekili ile temsil edilmektedir.
Tarihsel olarak Geçici İrlanda Cumhuriyet Ordusu ile bağlantılı olan Sinn Féin, “IRA’nın siyasi kolu” olarak anılır.
Sinn Féin böylece Kuzey İrlanda’daki barış sürecinde de özel bir rol oynadı. İrlanda hükümeti, muhalefet partisini IRA ile örgütsel bağları gevşek olmakla da suçladı.
2005 yılında Adalet Bakanı (İngiltere’nin sonraki kararı bağlamında) daha da ileri giderek, partinin önde gelen bazı üyelerinin aynı zamanda IRA’nın da önde gelen üyeleri olduğunu söyledi.
Sinn Féin iddiaları yalanladı. 2004 sonlarında Belfast’ta bir banka soygunundan sonra Failleri tespit edilemeyen IRA, soygunla suçlandı (inkar ettiler).
Mart 2005’te, Avam Kamarası (Birleşik Krallık) oyların çoğunluğuyla yerel Sinn Féin milletvekillerinden parlamento fonlarını (örneğin seyahat ve çalışanları finanse etmek için) bir yıl süreyle alıkoymaya karar verdi.
Sinne Féin’in Kuruluş ve Mücadele Tarihi
Sinn Féin , 28 Kasım 1905’te Arthur Griffith tarafından Dublin’de kuruldu .
Partiyi kurduğunda, Griffith başlangıçta Birleşik Krallık’ta tüm İrlanda için kendi parlamentosunu oluşturmak istedi.
Doğu Orta Avrupa’daki ulusal hareketler, parti ve programları onun için modeldi.
Griffith kendisini özellikle Avusturya-Macaristan’daki tek hükümdar ve iki parlamentolu yapıya odaklayarak anlamaya 1905 çalıştı.
Edward Martyn, 28 Kasım 1905’te kurulan Sinn Féin’in 1905-1908 yılları arasında ilk başkanıydı.
Sinn Féin ilk olarak 1916’daki Paskalya Ayaklanması sırasında şiddetli bir hareket olarak ortaya çıktı ve takip eden yıllarda, yeni Başkan Éamon de Valera yönetiminde, İrlanda “ulusal kendi kaderini tayin hakkı” hareketinin önde gelen örgütü haline geldi.
1918’de Avam Kamarası seçimlerinde ilk büyük başarısını elde etti: 105 İrlanda milletvekilinden 73’ünü elde etti.
1919’da İrlanda’nın ilk parlamentosu olan First Dáil’i Dublin’de ilan etti ve bu, İrlanda Bağımsızlık Savaşı’na ve 1922 İngiliz-İrlanda Antlaşması’nda adanın ilk bölünmesine yol açtı .
Sinn Féin, bölünme nedeniyle değil, esas olarak sözleşmede gerekli olan İngiliz kralına bağlılık yemini nedeniyle anlaşmazlıklar yaşadı.
Anlaşmanın destekçileri, Dáil’de zayıf bir çoğunluk ve partide zayıf bir azınlık oluşturuyordu.
WT Cosgrave liderliğinde , daha sonra Fine Gael olacak olan yeni Yeni Galler Partisini kurdular .
Üyelerin katı Cumhuriyetçi çoğunluğu bu koşulu kabul etmek istemedi. İrlanda İç Savaşı’nda her iki taraf da şiddetli bir şekilde savaştı .
1926 ateşkesinden sonra, Sinn Féin yine temel bir soruda ayrıldı: Statüko ve yeni Özgür İrlanda Devleti kabul edilmeli mi?
Cumhuriyet yolunda ilk adım olarak mı yoksa temel muhalefet duruşuna bağlı kalmak mı daha iyi?
Éamon de Valera etrafındaki anlaşmanın daha az radikal muhalifleri, bu anlaşmazlığın sonunda yeni parti Fianna Fáil’i (Kaderin Askerleri) kurdu .
Kalan, temel cumhuriyetçi Sinn Féin, iç savaştan sonra zayıf bir hareket olarak ortaya çıktı ve 1957 seçimlerindeki küçük bir istisna dışında , Haziran 1927 seçimlerinden sonra yarım yüzyıl boyunca Dáil Éireann’dan (İrlanda Meclisi) kayboldu .
Benzer şekilde Kuzey İrlanda Parlamentosu ve Birleşik Krallık Avam Kamarası’ndan da kayboldu .
1960’larda Sinn Féin geçici olarak Marksist bir yol izledi.
1970’lerde partide bir iç reform vardı. Kendisini giderek artan bir şekilde IRA’nın siyasi kanadı olarak görüyordu .
Gerry Adams ve Martin McGuinness gibi yeni nesil politikacıların yanı sıra Kuzey İrlanda’nın hakim olduğu bir yetkililer sınıfı, partiyi yeniden siyasi eyleme geçirdi.
1970’lerin ortasındaki bir ateşkes, Sinn Féin’i diğer taraflar için kabul edilebilir bir müzakere ortağı yaptı.
1970’den beri Sinn Féin , başlangıçta aylık olarak çıkan ve 2010’dan beri haftalık olarak yayınlanan kendi dergisi An Phoblacht’ı yayınladı .
Ancak parti, 1980/81’de tutuklu IRA üyelerinin Sinn Féin alt meclis adayı Bobby Sands çevresinde yaptıkları açlık grevinden sonra ancak daha büyük ölçekte seçim başarısı ve dolayısıyla siyasi güç elde etti .
Onun için kampanya ve seçimden birkaç hafta sonra ölümü partiye büyük popülerlik getirdi.
Sinn Féin, 28 Ocak 2007’de Dublin’de düzenlenen özel bir parti konferansında 2000 delegenin katıldığı tarihi bir oylamada Kuzey İrlanda Polis Gücünü tanıdı .
Bunu yaparak, Kuzey İrlanda’da bölgesel bir hükümetin yeniden kurulmasının önündeki büyük bir engeli kaldırdı.
Parti lideri Gerry Adams’a göre , “bu adadaki siyasi manzarayı sonsuza kadar değiştirme fırsatı yarattı.” Buna karşılık, İngiliz hükümeti MI5 gizli servisinin eyaletteki rolünü sınırlama sözü verdi.” diyordu.