Kabızlık Nedir?
Kabızlık bağırsak hareketlerinin normalden daha azca gerçekleştiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Hemen her insanın başına gelebilen bu vaziyet, değişik sebeplerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Aslında oldukça ciddi bir soruna sebep olmamaktadır sadece kişiye hastalık hissi vermektedir.
Kabızlık durumunda bireyin wcye çıkma sayısı haftada üçten azdır. Özellikle ilerleyen yaşlarda daha sık görülmektedir. Bununla beraber ferdin beslenme düzenini değiştirmesi ve daha lifli gıdalar tüketmesi önerilmektedir.
Kabızlık Neden Olur?
Kabızlığın sebebi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bağırsaklarda yaşanmış olan değişimin nasıl gerçekleştiği, son zamanlarda kullanılan ilaçların ne olduğu gibi noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Genelde beslenme şekli, metabolik sorunlar, psikososyal durumlar kabızlık oluşturabilmektedir. Bunun yanında kabızlığa sebep olan durumlar şöyle sıralanmaktadır:
Anal kanal darlığı
Depresyon
Hemoroid
Travma
Dışkılama ihtiyacı oluştuğu biçimde erteleme
Böbrek hastalıkları
Hipotiroidi
Rektal prolapsus
Makat çatlağı
Hareketsiz yaşam tarzı
Nörolojik sorunlar
Katı gıdalarla beslenmek
Hormonal hastalıklar
Kabızlık Belirtileri
Birçok ferdin sıkıntı yaşamış olduğu kabızlık problemi, yaşam standardını düşüren bir sorundur. Belirtileri ile beraber bireyin rahatsız ve huzursuz hissedebilmesine yol açmaktadır. Belirtileri içinde ise şunlar yer almaktadır:
Şişkinlik ve gaz
Karın ağrısı
Tuvalete çıkmakta zorlanma
Hemoroid
Dışkı görünümündeki değişiklikler
Tuvalete çıkma sayısında azalma
Uyuşukluk ve yorgunluk
İştah kaybı
Sırt ağrısı
Eğer bu emareler varsa kişini kabız olduğu belirlenmektedir. Bu durumda bilhassa beslenme düzeninin değiştirilmesi gerekmektedir. Kişi beslenme düzenini değiştirdiğinde bağırsakları hareketlenmekte ve kabızlık problemi giderilmektedir. Ancak beslenme düzeni değişimine karşın herhangi bir düzelme meydana gelmiyorsa bireyin ne olursa olsun uzman bir hekime başvurması önerilmektedir. Böylelikle daha ayrıntılı bir muayene gerçekleştirilerek yaşanmış olan sıkıntı giderilmektedir.
Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlığa iyi gelen yöntemler şöyle sıralanmaktadır:
Stresten kaçınılmalı
Beslenme düzenine dikkat edilmeli
Tuvalet düzeni oluşturulmalı
Haftanın muayyen günlerinde yürüyüş yapılmalı
Bol oranda sıvı tüketilmeli
Zeytinyağı tüketmeye itina gösterilmeli
Yeşil yapraklı sebze tüketilmeli
Katı besinlerden bir müddet uzak durulmalı
Yoğurt, kefir, elma, kayısı gibi besinler ne olursa olsun tüketilmeli
Yiyecekler iyi çiğnenmeden yutulmamalı
Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlığa sebep olan ilk neden aslına bakarsak yanlış beslenme düzenidir. İnsanların büyük bir kısmında da yanlış beslenme sonucunda kabızlık oluşumu görülmektedir. Kişinin beslenme düzenini değiştirmesi bu problemin geçmiş olmasına büyük oranda etki etmektedir. Kabızlık iyi mi geçer, kabızlığa ne iyi gelir benzer biçimde soruların cevabı şöyle sıralanmaktadır:
Su tüketimine dikkat edilmeli
Sıvı besin tüketimine özen gösterilmeli
Lifli besinleri içeren bir beslenme programı uygulanmalı, sebze, meyve ve bakliyat tüketimine itina gösterilmeli
Aşırı kafein tüketiminden kaçınılmalı
Süt ve süt ürünlerinin tüketimine dikkat edilmeli
Tuvalet ihtiyacı ne olursa olsun ertelenmemeli
Yemek sırasında lokmalar iyice çiğnenmeli
Hareketsiz hayattan kaçınılmalı ve egzersiz yapılmalı
Eğer bütün bunlara dikkat edilmiş olduğu halde devam eden ve tekrarlayan bir vaziyet var ise ne olursa olsun uzman bir hekime başvurulması önerilmektedir.
Kabızlığa iyi gelen besinler nelerdir?
Beyinde uykudan sorumlu alanlar üzerinde bu hormon etkilidir. Yoga ve meditasyon ile stresten uzak durarak, bol yürüyüşlü düzenli egzersizlerle, bol miktarda peynir, yoğurt, süt gibi triptofan içeren besinlerle, D Vitamini, B6 Vitamini ve folik asit açıdan zengin gıdalar tüketerek vücuttaki serotonin oranı arttırılabilir.
• Orta büyüklükte bir elma yaklaşık 4 gram, orta büyüklükte bir armut ise 5.5 gram lif içerir. Özellikle elma kabuğu lif bakımından zengindir.
• Yarım su bardağı ahududu 4 gram lif içerir. Ahududu aynı zamanda vücuttaki toksinlerin de dışarı atılmasına yardımcı olur.
• Bir porsiyonunda yaklaşık 5 gram lif bulunduran brokoli, aynı zamanda C ve K vitamini açısından da oldukça zengin bir sebzedir. Brokoliyi tüketirken fazla haşlamamaya dikkat edilirse lif oranı ve c vitamini maksimumda muhafaza edilebilir.
Bernamegeh Türkçe