Kalliroi Parren (1861-1940), 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında Yunanistan’da feminist hareketi başlatan bir gazeteci ve yazardır.
Girit’in Resmo şehrinde orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Parren, ilk eğitimini Pire’deki rahibe okulunda aldı. Mezun olduktan sonra Atina’daki en iyi kız okulunda okudu ve 1878’de öğretmen yetiştirmek için Arsakeion Okulu’ndan mezun oldu. Çok zekiydi ve Rusça, Fransızca, İtalyanca ve İngilizce dahil birçok dil biliyordu.
İki yıl boyunca Odessa’da kızlar için bir Yunan cemaat okulunu yöneterek çalıştı. Ayrıca Yunan toplumu için Zapeion Okulu’nu yönetmek üzere birkaç yıllığına Edirne’ye gitti. Daha sonra Fransız gazeteci Jean Parren adlı kocasıyla birlikte Atina’ya yerleşti.
1887 yılında Atina’da, “Ephemeris ton kyrion” (Kadınlar Dergisi) adlı bir gazeteyi kurmasıyla Yunanistan’da feminist hareketi başlattı. Bu, tamamen kadınlar tarafından yürütülen bir yayındı ve başlangıçta 1908’e kadar haftada 8 sayfa olarak çıktı ve 1916’nın başlarına kadar iki ayda bir yayınlandı. Parren’in insanlarla, zamanının tüm ünlü kadın yazarlarını kendilerinin feminist olduklarını düşünseler bile makalesine katkıda bulunmaya ikna etmesini sağlayan bir iletişim yolu vardı. Gazete nihayet 1917’de Parren, Yunanistan’ın I. Dünya Savaşı’na Üçlü İtilaf tarafında katılmasına karşı çıktığı için Eleftherios Venizelos yönetimi tarafından Suluca Adası’na sürüldüğünde yayınını durdurdu.
Parren, Yunanistan’da kadın hakları için yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Kadınlara eğitim, iş ve seçme hakkı için kampanya yürüttü. Ayrıca, Yunanistan’da feminizmin gelişiminde önemli bir rol oynayan birçok örgüt kurdu. Bunlar arasında Lyceum Club of Greek Women ve Union for the Emancipation of Women bulunmaktadır.
Parren, 15 Ocak 1940’ta Atina’da 78 yaşında öldü.
Önemli başarıları:
- 1887’de “Ephemeris ton kyrion” (Kadınlar Dergisi) adlı bir gazete kurdu ve Yunanistan’da feminist hareketi başlattı.
- Kadınlara eğitim, iş ve seçme hakkı için kampanya yürüttü.
- Yunanistan’da feminizmin gelişiminde önemli bir rol oynayan birçok örgüt kurdu.
Ödüller ve takdirler:
- 1926’da Yunanistan’ın en yüksek kadın onuru olan Chryssopiyi Nişanı’na layık görüldü.
- 2017’de Yunanistan’ın Merkez Bankası tarafından 5 euroluk bir banknotta yer aldı.
Kalliroi Parren’in mirası:
Kalliroi Parren, Yunanistan’da feminizmin gelişiminde önemli bir rol oynayan bir öncüdür. Çalışmaları, Yunanistan’daki kadınların daha fazla fırsat ve hak elde etmesine yardımcı oldu. Parren, günümüzde de Yunanistan’da kadın hakları için mücadele eden insanlar için bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor.