Lawalar, kuzey Tayland’da bulunan bir etnik gruptur.
Lawa dili, Çin ve Burma’da bulunan Blang ve Wa diliyle akrabadır ve Avustraasyatik dillerinin bir kolu olan Palaung dillerine aittir .
Nüfuslarının yaklaşık 17.000 olduğu tahmin edilmektedir.
Batı Lawa , Mae Hong Son Eyaletinin güneyindeki Mae Sariang civarında bulunur.
Doğu Lawa, Chiang Mai Eyaletindeki Bo Luang’da merkezlenmiştir.
Lawa bazen, daha uzaktan akraba olan Khmuic dillerini konuşan kuzey Laos ve Tayland’ın Nan Eyaletindeki Lua’larla aynı kişiler olmakla karıştırılır .
Bu sorun, Chiang Mai Eyaletinin Doğu Lawa’sının yabancılar tarafından Lua olarak anılmayı tercih etmesi ve Tayland halkının genellikle bu farklı Palaung dillerini konuşanlara Lua olarak atıfta bulunmasıyla daha da karmaşıklaşıyor.
Bugün, ana akım Tayland toplumuna entegre olmayan Lawa’lar, genellikle animizmi savunarak hala geleneksel bir yaşam tarzı yaşıyorlar .
Tayland’ın diğer dağ etnik gruplarında olduğu gibi , olağanüstü zanaat becerileriyle, özellikle de demircilikle tanınırlar.
Tarih
- ila 10. yüzyıllarda Lawa halkı Orta Tayland’da yaşıyordu ve Mon ile birlikte bugünkü Lopburi’nin sakinleriydi . “Lopburi” adının “Lawaburi” den türetildiği söyleniyor ve şehir, MS 7. yüzyıldan Ayutthaya’ya dahil edilene kadar var olan, şu anda Tayland olan Lavo Krallığı olan erken bir krallığın çekirdeğini oluşturdu.
Diğer kaynaklar, Lawa’nın Kuzey Tayland’ın orijinal sakinleri olduğunu ve Tai’nin bu topraklara göç etmesinden önceye tarihlendiriyor.
Lawalar’ın Tai halklarının gelişinden önce şehirlerde yaşadığına dair kanıtlar var .
Chiang Mai , Tayland, MS 5. yüzyılda Lawa duvarlı bir şehrin bulunduğu yerde kuruldu ve efsaneler, Myanmar’daki Kengtung’un MS 13. yüzyılda kuzeyin kurucusu Kral Mangrai tarafından kurnazlık ve aldatma yoluyla Lawa’dan alındığını belirtir.
Kuzey Tayland efsanelerindeki Lawa Halkı
Lawa halkından kuzey Tayland efsanelerinde, esas olarak şehirlerinin kuruluşuyla bağlantılı olarak bahsedilir.
Chiang Mai keşişi Bodhiramsi’nin yazdığı MS 15. yüzyıl kitabı Cāmadevivaṃsa , Lavo Krallığı’nın bir prensesi olan Mon Kraliçesi Camadevi’nin MS 7. yüzyılda Haripunchai (bugünkü Lamphun ) şehrini nasıl kurduğunu ve kral Vilanga tarafından saldırıya uğradığını anlatır.
Yenilgisinin ardından iki oğlunu Lawa kralının iki kızıyla evlendirir ve ardından iki krallık müttefik olur.
Mangrai’nin 13. yüzyılda Lanna Krallığı’nı kurmadan önce prensi olduğu MS 8. yüzyılda Ngoenyang şehir devletinin kuruluşu da Doi Tung hikayesinde Lawa’ya atfedilir.