Kürt sanatçı Maviş Güneşer, 1975 senesinde Muş’un Varto ilçesinde dünyaya geldi.
Güneşer, müzik kariyerine 1994 senesinde İstanbul’da Agırê Jiyan grubuyla başladı.
Sanatçının 1998 senesinde yayımladığı Kejê adlı ilk solo albümü, söz ve müziği kendisine ait Zazaca eserlerden meydana gelmektedir.
Bu albüm, gerek tematik içeriği gerekse de müzikal denemeleriyle Maviş Güneşer’in kendini ve kendi müzikal özgünlüğünü bulma yolculuğunda bir arayış albümüdür.
Politik nedenlerden dolayı yurt dışına çıkmak zorunda kaldı.
Güneşer’in, sürgün yıllarının başında Almanya’nın başkenti Berlin’de Metin Kemal Kahraman’la tanışması müzikal yaşamında yeni bir sürecin başlamasına sebep oldu.
Metin & Kemal Kahraman’ın Meyman (2002), Dersim alevi literatürünü konu alan Çeverê Hazaru (2006), masalların şahı Saê Moru (2010) ve Oğul (2012) albümlerinde solist olarak yer aldı.
İkiliyle Avrupa’nın ve Türkiye’nin birçok kentinde sahne aldı. Kahraman kardeşlerle birlikte Zazaca ve Kurmanci lehçeleri üzerine çalışmalara yöneldi.
Güneşer, 2002 ve 2006 seneleri arasında Grup Lilith ile çalıştı.
Grup Lilith Almanca, Fransızca, Türkçe, Kürtçe, Yidiş ve Zazaca dillerinde kadın şarkıları derleyip seslendiren bir kadın grubudur.
2004 senesinde yayınladıkları Göğün Yarısı adlı albümde Zazaca, Kürtçe ve Türkçe olmak üzere üç eseri yorumladı.
Grup Lilith ile birlikte de Avrupa’da birçok konser ve etkinliğe katıldı.
Yönetmen Binevşa Berivan’ın La Mélodie du Petit Cháteau (2005), Ciao Bella Bruxelles (2014), Gardiens (2017) isimli filmlerine ve yönetmen Tülin Dağ’ın Bayrampaşa’da 10 yıl yatan kadın tutsakları konu alan Bir Adım Ötesi (2011) belgesel filmine müzik yaptı.
Metin Kemal Kahraman’la beraber yaklaşık 10 senelik alan araştırmalarına dayanan “Ax de Vaji” adlı solo albümünü mart 2019 yılında piyasaya çıkardı.
Bu albüm Dersim’in son 100 yıllık siyasi tarihini ağıtlar aracılığıyla dile getiren bir dokümanter çalışma niteliğindedir.
Sanatçı Maviş Güneşer’in “Kam Sono” adlı çalışmasının klibi yayınlandı. Maviş Güneşer’in, Dılgıran (Küskün) albümü, yalnızlık, aşk, özlem, pişmanlık ve umudun işlendiği çoğunluğu sanatçıya ait olan eserlerin yanı sıra Dersim bölgesinden derlenmiş otantik aşk şarkılarından (hewa ceniyu) oluşmaktadır.
Sanatçı Maviş Güneşer’in Dılgıran isimli yeni albümünün üçüncü şarkısı olan “Kam Sono” yayınlandı. Youtube üzerinden yayınlanan şarkının klibi Dersim’in Ovacık ilçesinde çekildi.
Sanatçı, ilk gençlik yıllarından bu yana profesyonel olarak icra ettiği müzik hayatında motivasyonunu müziğe olan sevgisinden, gücünü de çocukluğunda kulağına çalınmış kadim bir dilin melodisinden aldığını ifade etmiştir.
Ayrıca sanatçı sözlerini şu şekilde devam ettirmiştir:
“Uzun zamandır yeninin eskiyi sorgulandığı bir sahnenin seyircisiydik. Benim kurduğum bu sahnede ise, eski yeniyi karşısına almış konuşuyor. Eski kelimeleri yeni melodilerle buluşturup yeni hikayelerin beyhude sonlarını yazıyorum. Ve yazılan her son benim için yeni bir melodinin anahtarı oluyor.
25 yıllık müzik hayatım boyunca kadim zazaca dilinin melodisine ve taşıdığı hafızaya yaslanarak kâh kuşaklar arasındaki mesafeyi kapatmak kâh kültürler arasındaki organik bağların kurulmasını sağlamak ya da bugünde de var olduğumuzu, yaşadığımızı kanıtlamak için şarkı söylediğimi düşünürdüm.
Oysaki her sanatsal performans, ötekinin arzusunun nesnesi olmak üzerine kurgulanmış olan insanın, her başarısızlığında kırılan benliğinin bir çeşit tesellisi değil midir? Diğer bir deyişle, insanın tüm varoluşsal eylemlerinin temelinde, tamamlanma arzusu ve travmasını anlamlandırma çabası olduğunu düşündüğümde; kurtarıyorum, temsil ediyorum, yaşıyorum, yaşatıyorum denilen tüm şeyler aslında yaralı Ben’in ta kendisi değil midir? Eğer öyle ise, kendimi tamamlamak, kırılan benliğimi avutmak için de söylemişim bütün şarkılarımı.”
Bernamegeh Türkçe