Siverek ilçesinin bilinen aşiretlerinden Bucak aşireti lideri eski DYP Milletvekili Sedat Edip Bucak, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kendisini ziyaret etmesiyle yeniden siyasete döneceği söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Aktif siyaseti bıraktım” dedi.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2 Eylül’de partisinin Kürt İllerindeki il ve ilçe başkanlarıyla Urfa’da bir araya geldi. Akşener, kentteki temasları kapsamında Bucak Aşireti lideri, eski DYP Milletvekili Sedat Edip Bucak’ı Siverek’teki evinde ziyaret etti.
DHA’nın haberine göre; 19, 20 ve 21’inci dönemde DYP Şanlıurfa milletvekili olarak TBMM’de bulunan Bucak, evinde ziyarete gelen Meral Akşener ile hiç siyaset konuşmadıklarını, sadece geçmişi yad ederek, kahve içtiklerini söyledi.
Siyasetten çekildiğini ve Akşener’in ziyaretinin dostane olduğunu vurgulayan Bucak, “Ben 3 dönem DYP’den milletvekili olarak siyaset yaptım. Ardından hiçbir partiden aday olmayarak, siyasetten elimi, kolumu çektim. Aktif siyaseti bıraktım. Ben kendime burada yeni bir dünya kurdum. Siverek’te kendi köyümde doğa ve bahçeyle ilgileniyorum. Bütün gün burada zamanımı geçiriyorum. Modern ve organik tarımla uğraşıyorum. Bildiğiniz gibi eski siyaset ve dava arkadaşımız Meral Akşener, bizi ziyaret etti. Bu ziyaret beni çok mutlu etti. Geçmişteki arkadaşlığımızı ve siyaseti yad ettik. Ona hep ‘Abla’ diyorum. Yaşadığım köyümdeki bahçemizi ona gezdirdim, çok sevdi burayı.
Daha sonra buraya özel olarak geleceğini söyledi. Hiç güncel siyaset konularına girmedik ve konuşmadık” diye konuştu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in “korkusuz” bir siyasetçi olduğunun altını çizen Sedat Edip Bucak, “Akşener korkusuz bir şekilde kendi siyasetini yapan bir siyasetçidir. Bunun yankılarını görüyoruz. Ancak kamuoyunda yankılanan ‘Bucak siyasete mi giriyor?’ sorusuna net olarak bir kez daha yenileyerek söylüyorum, ben siyasetten uzağım. DYP’de 3 dönem siyasette bulundum. DYP’den sonra elimi kolumu siyasetten çektim. Kendi köyümde kurduğum dünyamda mutluyum.” diye konuştu.
Bucak, kardeşlerinin aday olmak istemesi halinde destek verip vermeyeceği sorusuna, “Bundan sonra eğer kardeşlerimin siyasette bir düşünceleri varsa onlara dışarıdan, yani siyasetin içerisinde bulunmadan destek veririm. Zaten bundan daha doğal bir durum olamaz” şeklinde karşılık verdi.
DYP’de uzun yıllar aktif siyaset yapan Bucak’a Akşener’in bu sürpriz ziyareti kulisleri hareketlendirmişti. Bucak’ın yeniden milletvekili olma ihtimali konuşulurken, İYİ Parti’den Mahmut Cevheri’den istifa haberi geldi. Cevheri’nin istifası kulislerde Bucak’ın partiye geçmek için teklifi kabul ettiğine bağlandı. Bu iddialar üzerine Cevheri ailesinin önde gelen isimleri Bucak’ı aradı ve istifanın parti içerisindeki farklı anlaşmazlıklardan kaynaklandığını ilettiği belirtilmişti.
Sedat Bucak ve Susurluk Davası
3 Kasım 1996’da Balıkesir’in Susurluk ilçesinde dört kişiyi taşıyan Mercedes, bir kamyona çarptı. Otomobildeki üç kişi öldü, bir kişi sağ kurtuldu. Ölenler eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ, Gonca Us ve Mehmet Özbay’dı. Dönemin DYP Urfa Milletvekili Sedat Bucak ise kazadan kurtulan tek kişiydi.
Mehmet Özbay kimliğini taşıyan kişinin birçok suçtan Interpol tarafından aranan Abdullah Çatlı olduğu anlaşılınca, olayı basit bir trafik kazası olmaktan çıkaran süreç başladı.
Otomobilin içindeki kişilerin kimliği, ‘mafya-siyaset-devlet’ üçgeninde, bir dizi karanlık ilişkinin su yüzüne çıkmasına yol açtı.
Susurluk kazası sonrası 8 Kasım 1996’da ‘Susurluk’ ilişkilerinin merkezinde yer alan ve İçişleri Bakanlığı’ndan istifa eden Mehmet Ağar’ın yerine bu görevi üstlenen Meral Akşener Türkiye tarihindeki ilk kadın İçişleri Bakanı oldu. Akşener, 28 Şubat süreciyle 54. Türkiye Hükûmeti’nin dağılmasına kadar İçişleri Bakanlığını sürdürdü.
İstanbul 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, eski milletvekili Sedat Edip Bucak hakkında ‘Susurluk Davası’ kapsamında verilen beraat kararının bozulmasının ardından yeniden başlanan yargılamayı 2006’da bitirdi. Mahkeme heyeti, Sedat Edip Bucak’ı, ‘suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüte yardım etmek’ suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Heyet, Bucak’ın bu cezasını erteleyerek, 2 yıl süre ile denetime tabi tutulmasına karar verdi. (DHA-Duvar)
Sedat Bucak Kimdir?
Sedat Edip Bucak, 31 Ekim 1960 yılında Kürtçenin Zazaca lehçesini konuşan bir ailede Şanlıurfa’ya bağlı Siverek’te doğdu.
Derin devletçi olarak adlandırılan Bucak, 19, 20 ve 21. dönem DYP Şanlıurfa milletvekili oldu.
Susurluk kazasından sağ kurtulan tek kişidir.
Annesi Müzeyyen, babası İsmail Hakkı’dır. Endüstri Meslek Lisesi mezunudur. Bucak aşireti mensubudur. Evli ve üç çocuk babasıdır. 3 Kasım 1996 yılında Balıkesir, Susurluk’ta geçirdiği kaza ile Susurluk skandalı olarak bilinen olayın baş kahramanlarından birisi olmuştur.
TBMM Genel Kurulu’nda 11 Aralık 1997’de dokunulmazlığı kaldırılan Sedat Edip Bucak hakkında Başsavcılık, gıyabi tutuklama kararıyla aranan Abdullah Çatlı’nın yerini bildiği halde yetkili mercilere haber vermeyerek saklamak, cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve vahim nitelikte silah bulundurmak suçlarından, 11 yıldan 20 yıla kadar ağır hapis istemiyle dava açılmıştır.
Susurluk Davası kapsamında cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak suçundan hakkında verilen beraat kararı Yargıtay tarafından bozulan DYP eski Milletvekili Sedat Edip Bucak, daha sonra devlet sırrı gerekçesiyle açıklamadığı bazı bilgi ve resimleri mahkemeye sunmuştur. Yargıtay 8. Ceza Dairesi hakkındaki 1 yıl 15 günlük hapis cezasını onamıştır.
22 Temmuz 2007 seçimlerinde Demokrat Partinin (DP) Şanlıurfa’dan 1. sıra milletvekili adayı olan Sedat Edip Bucak’ın adı, en son Ankara-Çankaya’daki lüks restoran, bar ve işyeri sahibi ve çalışanlarını silahla tehdit ederek çıkar sağladıkları iddia edilen kişilere yönelik düzenlenen Kaldırım Operasyonu’na karışmış olup, adliyelik ifadesi ile basında yer almış, daha sonra bunu “komplo” olarak açıklamıştır.
Bernamegeh Türkçe