Celâl Temel
Mikdat Mithat Bedirxan (1858- 1915)
Bedirhan Beyi’n ortanca oğullarından biridir, o da ağabeyi Emin Ali Bedirxan gibi Girit’te doğdu. Aile İstanbul’a geldikten sonra, Mektebi Rüştiye ve Mektebi Sultani’de okudu.
1898 yılında, sürgünde bulunduğu Mısır’da, ilk Kürd yayını olan Kürdistan Gazetesi’ni yayımlamaya başladı. Kürmanci lehçesiyle yayın yapan gazete, zor şartlarda Kürdistan’ın çeşitli bölgelerine gönderiliyordu. Gazete çok uzaklarda, Kahire’de yayımlandığı hâlde Kürdistan’da büyük ilgi gördü, heyecan uyandırdı. Gazete, II. Abdülhamid muhalifi bir yayın yapıyordu. Yayınından rahatsız olan Sultan Abdülhamid’in baskısıyla, 5. sayısından sonra, gazete idaresini kardeşi Abdurrahman’a bırakarak İstanbul’a döndü.
1906 yılındaki Rıdvan Paşa Olayı sonrasında, Mekke’ye sürüldü. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü. 1909 yılında kurulan Kürd Neşri Maarif Cemiyeti kurucuları arasında yer aldı. HÊVÎ’nin kurulduğu sıralarda, yazdığı bir yazıda, Kürd gençleri için şu ilginç ifadeleri kullanıyordu:
“Bu günkü Kürd gençliği, Kürdistan’ın fedakâr evlatları, yok olan Kürdlüğü ve Kürdistan’ı bir mevcut hâline getirirse Kürdlüğe bir kâr, bir şereftir… Bu görüşten hareketle, yaşamayı ve yaşatmayı azmetmiş olan bu gençliğin şu fedakârca ve milletperverane hareketine arka çıkmak, büyük, küçük her Kürd’e, Kürd olarak yaşamak isteyene, hamiyetperverlik görevidir. Ben bu düşünce ve inançtayım ki; eğer aldanmakta devam edip geleceğe aldırışsız kalırsak, aymazlık yaparsak ve gururumuza uyarsak yazık Kürdlüğe, yazık bize, evlatlarımıza ve torunlarımıza…”
1910 yılından, vefat ettiği 1915 yılına kadar, aralarında Dersim’in de bulunduğu çeşitli yerlerde mutasarrıflık (sancak yöneticiliği) da yaptı.
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!