Mustafa Armağan Kimdir Hayatı

Gazeteci ve araştırmacı yazar Mustafa Armağan Şanlıurfalı bir anne-babanın çocuğu olarak 24 Şubat 1961 tarihinde Cizre’de dünyaya geldi.

İlk ve orta öğrenimini Bursa’da gördü. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.

Daha sonra çeşitli yayınevlerinde editör olarak çalıştı.

1995 ve 1996 senelerinde İzlenim dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı.

Sosyal Bilimler Ansiklopedisi (Risale Yayınları, 4 cilt) ve Osmanlı Ansiklopedisi (Ağaç Yayıncılık, 7 cilt) adlı çalışmalarının yayın koordinatörlüklerinde bulundu.

M. M. Şerif’in 4 ciltlik İslam Düşüncesi Tarihi adlı eserini (İnsan Yayınları, 1990-91) yayına hazırladı.

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından üç defa ödüle değer görüldü: Batı Düşüncesinde Dönüm Noktası (Fritjof Capra’dan tercüme dalında, 1989), Şehir, Ey Şehir (deneme dalında, 1997), Osmanlı: İnsanlığın Son Adası (fikir dalında, 2003).İlk telif kitabı Gelenek adını taşır (Ağaç Yayıncılık, 1992). Diğer ilk dönem eserleri: Gelenek ve Modernlik Arasında (İnsan Yayınları, 1995), Şehir Asla Unutmaz (İz Yayıncılık, 1996), Şehir ey Şehir (1997, İz Yayıncılık) ve Bursa Şehrengizi (İz Yayıncılık, 1998).

Bunların dışında tam listesi aşağıda verilecek telif, derleme, yayına hazırlama ve çeviri olarak çok sayıda kitabı vardır.

Bugüne kadar kitapları 2 milyon adede yakın bir tirajı yakalamış olan Armağan, yayıncılık ve yazarlığı birlikte sürdürdü.

On kadar yayınevinde editör, koordinatör, yayın yönetmeni, yayın danışmanı, genel müdür gibi görevleri yürüttü, tarih dergisi yayıncılığında yaygın bir okur kitlesini kendisine bağladı.

Derin Tarih dergisini 2012ve 2021 senelerinde tam 9 sene boyunca yönetti.

108 sayı dergiye ilaveten 18 özel sayı yayınladı.

Diyanet İslam Ansiklopedisi’ne “Cemil Meriç” maddesini kaleme aldı.

Yeni Şafak, Zaman ve Star (Salih Mercan müstearıyla) gazetelerinde tarih ağırlıklı köşe yazıları yazan Armağan, 2021 yılının Nisan ayından beri Yeni Akit gazetesinde köşe yazısı yazmaktadır.

Daha önce düzenli olarak yazdığı dergiler arasında İzlenim, Mostar, Yeni Dünya ve Derin Tarih sayılabilir.

2007 senesinde Ülke TV’de Tarık Tufan ile beraber “Tarihte Yürüyen Adam” adıyla başladığı tarih programlarına daha sonra aynı kanalda Turgay Güler ile “Sıradışı Tarih” programıyla devam etti.

Tv Net’te bir bölümü Yavuz Bahadıroğlu ile olmak üzere yaklaşık 10 sene tarih programı yaptı (önce “Tarih Atlası”, daha sonra “Derin Tarih” adıyla). Mehtap TV’deki “Tarih Aynası” programının haricinde TV 24’te Ahmet Kekeç ve Nevin Ateş ile birlikte “Tarihçe” programını yaptı.

Akit TV’de Eylül 2018’den Ekim 2020’ye kadar Yavuz Bahadıroğlu ile, sonrasında Mustafa Balevi başlayıp Feridun Erdoğral ile devam eden “Kayıtdışı Tarih” isimli programı sürdürmekte olup televizyonlarda en uzun süre tarih programı yapan programcıdır.

Ayrıca 1992 senesinden itibaren mimar ve mütefekkir Turgut Cansever’in (1921-2009) eserlerinin çoğunu yayına hazırlamıştır.

AYRICA BAKIN

Kübizm karşıtları neyi savunurlar?

Kübizme karşı çıkanlar genellikle şu argümanları ve savunuları öne sürerler: Geleneksel Sanat Anlayışı Gerçekçilik ve …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!