MYRLEİA ANTİK KENTİ

MYRLEİA ANTİK KENTİ TARİHİ

Myrleia Antik Kenti – Mudanya Belediyesi. Myrleia Antik Kenti’nin, günümüzde Mudanya’nın 1 kilometre güneydoğusunda bulunan ve Hisarlık adıyla anılan yayvan tepe üzerinde, M.Ö. 7. yüzyılda İyonya’dan gelen Kolophonlular tarafından kurulduğu kabul ediliyor.

Daha kuzeyde liman kalıntılarına da rastlanır. 2012 yılında bir inşaat kazısında bulunmuş ve sit alanı ilan edilmiştir.

Myrleia antik kentinin liman kalıntılarının bulunduğu alana inşaat yapıldığı belirlendi. Mudanya Belediyesi tarafından bina mühürlendi. 2020 yılında ise bazı tarihi eser kaçakçıları tarafından pek çok parça kaçırıldı ve parçalandı.

Mudanya Belediyesi tarafından antik kentin açık hava müzesi olması planlanmaktadır.

Kasaba Kolofonyalıların bir kolonisi olarak kuruldu ve Μύρλεια (Myrleia veya Myrlea) olarak adlandırıldı.

Görünüşe göre Makedon Kralı V. Filip , Bergama kralına karşı yaptığı savaş sırasında şehri aldı ve müttefiki Bithynia Kralı I. Prusias’a verdi. Adı daha sonra (Apameia, Apamea veya Apamia olarak tercüme edildi) olarak değiştirildi.

Bithynia’lı I. Prusya, Makedon V. Filip ile birlikte Attalus I’e karşı savaştı. Zaferinden sonra Filipo, MÖ 202’de Cío ve Mirlea şehirlerini Prusias’a teslim etti.

Prusias, savaşta yerle bir olan her iki şehri de yeniden inşa etti ve daha sonra karısının onuruna Mirlea’nın adını Apamea olarak değiştirdi.

Bizanslı Stephen bunun yerine Mirlea’nın Bitinya kralı II. Nikomedes tarafından kurulduğunu söyler ve ona annesinin adını (Apamea) verir.

Strabon ayrıca Mirleatilerin topraklarından bahseder ve Mirleanların topraklarının Migdonların topraklarıyla sınırlandığını not eder.

Romalılar, Apamea’yı, görünüşe göre Augustus veya belki de Julius Caesar zamanında, Roma egemenliği altındaki sikkelerinde görünen “Iulia” sıfatına göre bir koloni haline getirdiler.

Geç Roma eyaleti Bithynia’daki bu Apamea, 4. yüzyılda bir Hıristiyan piskoposuluğunun merkezi oldu.

Ancak 869’da Dördüncü Konstantinopolis Konsili’nden (Roma Katolik) bir süre önce otosefali bir başpiskoposluk haline geldi.

Kentin toprakları bugünkü Paladari, Burgaz, Kurşunlu ve Triglia (Zeytinbağı) köylerinin alanını kapsıyordu. 19. yüzyılda bir liman tesisi ve tiyatro kalıntıları korunmuş, ancak şimdi taş soygunu nedeniyle tamamen ortadan kalkmıştır.

Myrleia Antik Kenti ve mozaikleri tarihe ışık tutacak

Bursa’nın Mudanya ilçesinde, tarihi 2 bin 700 yıl önceye dayanan Myrleia Antik Kenti’nin bir bölümünde bulunan ve korunması için çalışma başlatılan mozaiklerin restorasyon ve konservasyon çalışmaları sürüyor.

Mozaik zemin döşemelerinin koruma ve onarım çalışmalarını yürüten Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Murat Cura, AA muhabirine, bölgenin 2015 yılında yapılan kazıyla keşfedildiğini ve mozaiğin geçici korumaya alındığını
anlattı.

Bunun yeterli olmadığını ve zamanla yıpranan mozaikte bozulmalar, kalkmalar ve kayıplar oluştuğunu dile getiren Cura, talep üzerine öğrencileriyle konservasyon çalışmasını başlattıklarını ifade etti.

Cura, mozaiğin önemli bir kısmında konservasyon çalışmalarını bitirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Küçük kısmı, bir köşesi kaldı mozaiğin derlenip toplanacak, ondan sonra da artık sürekli bakımına alacağız. Yağmur yağdığı ve alttaki tabakalar boşaldığı için üzerinde yüründüğü zaman hasar görüyor, onlara dolgu yapacağız ve altına bir toplayıcı malzemeyle bu mozaiğimizi sürekli korumaya alacağız. Ondan sonra da artık üzerine çatı malzemesi, çatı elemanları gelene kadar da sürekli korumaya alıp bırakacağız çalışmamızı.”

Mozaiğin özel olduğuna vurgu yapan Cura, “Bildiğim kadarıyla Antendros’ta çok benzer bir mozaik var. Bunun gibi 5-6 örneği var ama çok değerli bir örnek çünkü bu tamamen korunmuş durumda Antendros’ta olduğu gibi. Tabii bakıma ve sürekli korumaya ihtiyacı var bu mozaiklerin. Yani kazı yapmak değil, kazı yaptıktan sonra korumak daha önemli memleketimiz için.” dedi.

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin de bölgeye ilişkin mitolojik bir hikaye bulunduğunu ve bunun, kentin 8. yüzyıldan önce de olabileceğini göstermesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti

Myrleia isminin Makedonya Kralı 5. Philip’e kadar devam ettiğini bildiklerini dile getiren Şahin, “Beşinci Philip, Bergamalıların elinde bulunan kenti Bergama Krallığı’ndan alarak, Bitinya Kralı aynı zamanda akrabası olan 1. Prusias’a teslim ediyor. 1. Prusias, kenti tekrar modern, helenistik bir kent haline getirerek adını değiştiriyor ve eşinin adından hareket ederek Apamea olarak isimlendiriyor ve Roma İmparatorluk dönemine kadar bu isim Apamea şeklinde devam ediyor.” diye konuştu.

Myrleia Antik Kenti’ne “kamulaştırma” onayı çıktı

Myrleia Antik Kenti’ni açık hava müzesine dönüştürmek isteyen Mudanya Belediyesi’nin, Anıtlar Kurulu’ndan beklediği kamulaştırma onayı geldi.

Helenistik ve Roma dönemlerine ait taşınmaz kültür varlıklarının bulunduğu bölgenin arkeopark olarak hayata geçirilmesi için önemli bir adım daha atıldığını kaydeden Belediye Başkan Hayri Türkyılmaz, “Kimlikli turizm hedefimizle, Myrleia’yı Mudanyamıza, insanlığa, dünya tarihine kazandıracağız” dedi.

Kurul, Mudanya Belediyesi’nin Myrleia Antik Kenti’nin devamı olan ve Ömerbey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve arkeopark alanı olarak belirlenen özel mülkiyete ait 1448 ada 8 ve 22 parseldeki taşınmaz kültür varlıklarını kamulaştırma talebini onayladı. İmar planında yeşil alan olarak belirlenen bölgenin arkeopark olarak hayata geçirilmesi için önemli bir adım daha atılmış oldu.

Mudanya’nın turizm potansiyelinin yapılacak olan çalışmayla artacağını belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Yalnızca Bursa değil, tüm insanlığın değerlerinden biri olan Myrleia’yı geleceğe hep birlikte taşıyacağız. 2700 yıllık Myrleia Antik Kenti’ni açık hava müzesine dönüştürme çalışmalarına uzun süren çabalarımız ve kararlılığımız sonucunda başlıyoruz. Myrleia Antik Kenti’nin devamı olan ve Ömerbey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan alanı açık hava müzesine dönüştürüyoruz.” dedi.

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Asuhan Kimdir

Asuhan Sen yoksun diye ve Geliyorum sana doğru isimli albümleri mevcutturFantezi ve arabesk tarzında parçalr …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!