eruh ilçesi

SİİRT ERUH TARİHİ

Siirt ilinin bir ilçesidir.  İlçenin Kürtçe ismi Dihê olarak geçmektedir.

Eruh nüfusunun ezici çoğunluğu Kürtlerden oluşmaktadır.

Siirt ile Şırnak illerini birbirine bağlayan anayolun (98 km) ortasında yer alan Eruh ilçesi; doğusu Şırnak, batısı Siirt
illeri, kuzeyi Pervari, güneyi Güçlükonak ilçeleri ile çevrilidir.

Eruh ilçe merkezinin nüfusu 10.720, köyleri ile birlikte toplam nüfusu 20.257’dır.

İlçe il merkezine 53 km uzaklıkta olup, rakımı 1.125 m. Yüzölçümü 1.215 km2’dir.

İlçeye bağlı Kuşdalı köyü, Tatlıpınar mezrası yakınındaki kaynaktan çıkan Zorava çayı; Siirt il merkezine bağlı Sağlarca köyü sınırlarında bulunan botan köprüsünde, Botan ırmağı ile birleşir.

Görendoruk köyü Mir suyu kaynağından çıkıp, Bilgili köyü Mergi mezrası yakınlarında Zorava çayı ile birleşen Şikefta çayı da Botan ırmağına akmaktadır. Özellikle yaz aylarında debisi düşüktür.

Eruh’un kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte MÖ 1000 yılların dan itibaren Urartu, daha sonra Med, Pers, Selçuklu ve İslam İmparatorlukları hakimiyetinde kalmış olup Yavuz Sultan Selim zamanında bölge ile birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Siirt’in en eski ilçelerinden biri olduğu Hicri 1288, Miladi 1872 tarihli Diyarbekir Salnamesi’nde (yıllıkta) Siirt Sancağı’na bağlı 4 kaza arasında Eruh Kazasıda sayılmakta; Zilan, Dergül ve Pervari adlarında 3 nahiyenin bağlı olduğu, Hicri 1315, Miladi 1899 tarihli Bitlis Salnamesi’nde; Eruh’un Siirt Sancağı’na bağlı bir kaza olduğu Dergül, Lodi ve Fındık adlarında 3 nahiyesinin bulunduğu kaydedilmekte olup, her iki tarih arasında Pervari Nahiyesi’nin Eruh’tan ayrılarak ayrı bir ilçe haline geldiği anlaşılmaktadır.Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte il olan Siirt İli’ne bağlı ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.

Genel olarak karasal iklim hüküm sürmekte; kışları sert ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Ortalama yıllık sıcaklık 14–31, yıllık yağış miktarı ise 67.401 m3’tür.

Topraklarının büyük bir bölümü dağlarla kaplı olup, arazi dalgalı ve engebeli bir yapıya sahiptir.

Eruh ilçesi güneyinde ve kuzeyinde Güneydoğu Torosları’nın uzantısı olan sıra dağlar arasında bulunmakta, bu dağlar güneyden ve kuzeyden Şırnak ve Hakkâri dağları ile birleşir.

İlçenin en yüksek dağı 2265 m yüksekliğindeki tarti (terazın), 2100 m yüksekliğindeki Tünek (aval) dağıdır.

Eylül 2016’da “PKK-KCK’ya yardım ve destek verdiği” iddiasıyla 2 yıl hapis cezasına çarpıtılan ve sonrasında görevden alınan belediye başkanı Eda Kilis’in yerine 1 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe giren 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca kaymakam Murtaza Dayanç kayyum olarak atandı.

31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimleri ise AK Partili Cevher Çiftçi kazanmıştır.

Eruh’un kuzeyinde bulunan Tarti (terazın) dağında Terazın ve Çirav, Cevizlik vadisinde geri ve kısa çeşme yaylaları
mevcut olup, bu yaylalar hayvancılık açısından büyük önem arz etmektedir.

Eruh ilçesine bağlı köyler:

Ak Diken, Bağgöze, Ballı Kavak, Bayır Yuzu, Bilgili (Eski Eruh), Bingöl, Bozatlı, Bozkuş, Böluklu, Budamış, Cintepe, Çeltiksuyu, Çetinkol, Çırpılı, Çimencik, Çizmeli, Dadaklı, Dağduşu , Dalkorur, Demiremek, Dikboğaz, Dönerdöver, Dudiran (Göcebe), Ekinyolu, Erenkaya, Garsani Habeş, Garsan-i Amo Şahin, Gedikaşar, Gelenkardeş, Gölgelikonak , Gönülaldı, Görendoruk, Gülburnu, Kaşıkyayla, Kavak Kelü, Kılıçtepeaközü, Körüklükaya, Körüklükaya, Kuşdalı, Narlı Dere, Ormanardı, Ortaklı, Oymakılıç, Özlüpelit, Payamlı, Salkımbağlar, Savaşköy, Soran (Göcebe), Tünekpınar, Ufaca, Üzümlük (Paris), Yanılmaz, Yediyaprak ve Yerliçoban.

Bernamegeh Türkçe / bernamegeh@gmail.com

AYRICA BAKIN

Murat Orkun Çerçi Kimdir Hayatı

Murat Orkun Çerçi, 4 Temmuz 1974 tarihinde İstanbul’da  dünyaya geldi. ilkokulu Fatih/Karagümrük Neslişah ilköğretim okulunda …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!