Sokak köpeğini öldüren Teksoy’a hapis cezası verildi

Denizli’de ‘Paşa’ isimli köpeği silahla vurarak öldüren Süleyman Teksoy’a cinayetten 2 yıl, sahibini tehditten 3 yıl 9 ay ceza verildi.

Kararı değerlendiren avukat ve hak savunucuları cezayı az bulmakla birlikte kararın hem hukuken hem de cinayete teşebbüs edecekler açısından emsal olması gerektiğini belirtti.

Haziran 2022’de gerçekleşen cinayetin ardından başlayan yargılama sürecinde karar Denizli 11. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen 4’üncü duruşmada çıktı. Verilen cezayı, davaya müdahil olan Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu duyurmuştu. Kararı ve hayvan haklarını, Denizli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Damla Nur Yollu, Denizli Hayvan Dostları Derneği Başkanı Bülent Gökçe ve Hayvan Hakları İnisiyatifi Platformu Sözcüsü Nuray Sürücüoğlu ile konuştuk.

“TOPLUM KANUN DEĞİŞİKLİĞİNDEN HABERSİZ”

‘Paşa’ isimli köpeğin katiline verilen hapis cezasının hem hukuken hem de toplumsal açıdan emsal olması gerektiğini belirten Av. Damla Nur Yollu, “Toplum henüz kanun değişikliğinin önceki durum gibi olduğunu düşünüyor. Henüz kanun değişikliği açısından bilgilendirilmiş değil. ‘Ben hayvana zarar verdiğimde başıma bir şey gelmez’ diye düşünen çok kişinin olduğunu düşünüyorum. O yüzden bu kararın herkes tarafından öğrenilmesi caydırıcılığı sağlayacaktır” sözleriyle, cezanın hukukun yanı sıra toplum açısından da emsal olacağını ifade etti.

Cinayete tanık olanların direkt savcılığa suç duyurusunda bulunabileceğini ifade eden Yollu, polisi arayarak da şikayette bulunabileceğini belirterek, duyarlı olma çağrısı yaptı. Yollu, sahipsiz hayvanlar açısından önce Tarım ve Orman Bakanlığına başvurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“SADECE ÜZÜLMEKLE BİR YERE VARAMAYIZ”

Kitle örgütleri ve hak savunucularına da çağrıda bulunan Yollu, “Çağrım hukuken bu işin peşini bırakmamaları. Sadece sosyal medyada paylaşmak veya sadece üzülmekle bir yere varamayız. Elimizde şu an yeterli olmasa da mevcut bir kanun var. Her köpeği herkes sahiplenemez. Bizim yapmamız gereken belediyelerin mevzuata uygun davranmalarını sağlamaktır. Barınakların koşullarını iyileştirmeyi sağlamaktır. Dolayısıyla sivil toplum örgütlerinin bireysel değil hukuki yönden ve birlikte hareket etmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu. Yollu, son olarak kanundaki cezaların yetersiz olduğunu belirtti.

“BİR CANLININ KASTEN YOK EDİLMESİ İNSAN ÖLDÜRMEYLE EŞ DEĞER OLMALI”

Kanundaki cezanın yetersiz olduğunun altını çizen Denizli Hayvan Dostları Derneği Başkanı Bülent Gökçe, belediyelerin sorumluluklarına dikkat çekti. Kanundaki cezayı yetersiz bulan Gökçe, “Biz öncelikle yaratamadığımız hiçbir şeyi yok etme hakkımız olmadığına inanıyoruz. Sonuçta o da bir canlı. Verilen ceza caydırıcı değil. Bir canlının kasten yok edilmesinin cezası da insan öldürmeyle eş değer olmalı” dedi.

Belediyeler eliyle yapılan yok etmelerde kovuşturma yapılmadığını söyleyen Gökçe, “Bizzat birinde ben gece 1’de karakola geldim 5 yıl önce. İtiraz edilmeyecek şekilde ‘Kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verildi” diye anlattı.

“ASIL TOPLU ÖLDÜRMELER BELEDİYELERDE YAŞANIYOR”

Denizli Büyükşehir Belediyesi 2 yıl önce köpekleri çöplüğe gömmesiyle gündem olmuştu. Belediyelerin sorumlu olduğu durumlarda yalnızca ilgili personele fatura kesildiğini söyleyen Gökçe, “Daha önce de Denizli Büyükşehir Belediyesi haberlere yansıdı. İlgili taşeronla sözleşme feshedildi. Olay kapatıldı. Halen orada köpek atımları devam etmektedir. Denizli’de bir hayvan mezarlığı yoktur. Kanuna göre hayvan mezarlığı olması gerekiyor. En önemlisi de bakımevlerinde gönüllüler çalışmalı. Bunun ivedilikle uygulanmasını istiyoruz. Bireysel hayvan öldürmelerle uğraşıyoruz ama asıl toplu öldürmeler belediyelerde yaşanıyor. Belediyeler de ceza almalı. Konya’da sadece 2 kişi adına fatura kesecekler” dedi.

Hayvan Hakları İnisiyatifi Platformu Sözcüsü Nuray Sürücüoğlu da belediyelerin sorumluluğuna ilişkin, “Bakımevleri içler acısı. Ölüm kampları. Belediyelerde hayvanlara ayrılması gereken ödenek ayrılmıyor. Belediyeler görevini yerine getirmiyor. Halen yaralı hayvan görüldüğünde nereyi arayacağını bilmeyenler var. 153 bir ihbar hattı. İhbar takibi yapılabiliyor” diye konuştu. (Hilmi MIYNAT-Denizli-Evrensel)

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Can Coşkun Kimdir Hayatı

Muhabir, editör, rejisör, spiker ve yapımcı Can Coşkun, 1989 senesinde Mersin’de dünyaya geldi. İlk, orta …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!