Soner Soyer 1979 yılında Muş’a bağlı Varto ilçesinde dünyaya geldi.
Soyer, ilkin ailesiyle beraber Adana ve sonrasında ise 1995 yılına kadar Almanya’da yaşamını sürdürmüş. Bağlamayla Almanya’da tanışan Soyer, türkü repertuvarını ve müziğini kimi gruplarda emek vererek ve hususi dersler alarak geliştirmiş.
Türkiye’ye dönmesiyle birlikte İstanbul’a yerleşir ve Özel Tolga Sağ Müzik Okulu’nu başarıyla bitirir. Bir süre ‘Kutup Yıldızı’yla beraber çalışır.
2002 senesinde ‘Albaz’ isminde bir müzik grubu oluşturur. Soyer, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde konserler verir, festivallere ve şenliklere katılır.
Soyer, 2005 senesinde TGRT’nin düzenlemiş olduğu Anadolu Rüzgarı türkü yarışmasına katılır.
Soyer, katılım nedenini ise şu şekildeki dile getiriyor:
“Albüm yapabilmek için birçok firmayla görüştüm. Firmalar ticari kaygılarla yaklaştığı için negatif yanıtlar aldım. Bende de reklam yapma ihtiyacı doğdu ve “Anadolu Rüzgarı” türkü yarışmasına katıldım. Üç dört hafta kalırsam benim için tanıtım olur dedim fakat yedi hafta kaldım”
Başarılı bir performans göstermesine karşın elenmesini ise canlı yayınlarda verdiği düşünsel-politik mesajlara ve Kutup Yıldızı’ndan gelen duruşuna bağlıyor.
Soyer, bugünlerde 2.5 senelik emeğinin ürünü olan ‘Avaz’ın heyecan ve mutluluğunu yaşıyor.
Türkülerin içini boşaltmadan onları özünden koparmadan yorumlamak ve anadilinde söylenmiş türküleri yeniden yorumlayarak söylemek isteyen Soyer, babası Hasan Hulki Soyer’in sözlerini kaleme aldığı ‘Ben İnsanım’ ve ‘İskender’ dışında abisi Ozan Evindar’ın yazdığı ‘Gulam’ isminde türküleri de müzikseverler için seslendiriyor.
Soyer, anadilin geleceğe aktarılması ve yaşatılması yollarından biri olan ezgilerini Zazaca ile buluşturur. 1996 senesinde Kutup Yıldızı gurubunda emek verir. Hıdır Baş ve Egit Doğan ile de klip çeker.
Soner Soyer, Türkiye’de mevcut yaşanan yasak ve baskılar sebebiyle 2 senedir müziğini sürdüremiyor.
Soner Soyer, “Sesimizi duyurabileceğimiz, kimliğimizi yansıtabileceğimiz, kendimizi anlatabileceğimiz mecralar nerede ise yok. Ve oldukca zor koşullarda müzik yapıyoruz” diyor.
Bernamegeh Türkçe / bernamegeh@gmail.com