”12 Mart Muhtırası’nda Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1.maddesinden üç yıla mahkûm oldu ve iki yıl tutuklu kaldı.”
TARIK ZİYA EKİNCİ
Tarık Ziya Ekinci (d. 1925 Lice, Diyarbakır) Kürt ve Zaza asıllı doktor, siyasetçi (Türkiye İşçi Partisi Milletvekili) ve yazar.
Tarık Ziya Ekinci, 1925 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu. Ortaokulu ve liseyi Diyarbakır’da okuyan Tarık Ziya Ekinci, 1949’da İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1957 yılında iç hastalıklarda uzman hekim olarak Diyarbakır’a yerleşti.
12 Mart Muhtırası sonrası Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde Kürtçülük ve Komünizm propagandası yapması nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 Eylül döneminde 5 kez tutuklandı. Kısa bir süre özgür kalınca yurtdışına çıkar.
Babası Şafii Kürt, annesi Şafii Zaza idi.[1] İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Paris Tıp Fakültesinde ihtisas yapmıştır. Dâhiliye Mütehassısıdır. Siverek Sıtma Savaş Tabipliği, Diyarbakır Merkez Belediye Baştabipliği, Lice Hükümet Tabipliği, Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabip Odaları Başkanlıkları, Diyarbakır Kızılay, Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu Üyelikleri, Sosyalist Kültür Derneği Kuruculuğu ve Yöneticiliği, Serbest Doktorluk, Yazarlık, TBMM 2.(XIII) Dönem Diyarbakır Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.[2]
12 Mart Muhtırası’nda Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi’nde Kürtçülük propagandası yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1.maddesinden üç yıla mahkûm oldu ve iki yıl tutuklu kaldı.
Kaynakça
- ^ Tarık Ziya Ekinci, Lice’den Paris’e anılarım, İletişim, 2010, ISBN 9789750508332, s. 24.