Muradiye, Cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargiri adıyla iki yerleşim birim olarak anılırken; Cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye adını almıştır.
1914 tarihinden bugüne kadar ilçelik vasfını devam ettirmektedir. Yüzölçümü 1087 km²’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 1700 metredir. İl merkezine uzaklığı 82 km .’dir.
İlçenin Güney Doğusunda Özalp İlçesi, Doğusunda İran İslam Cumhuriyeti, Kuzeyinde Çaldıran İlçesi, Batısında ise Erciş İlçesi ile komşu bulunmaktadır.
İlçenin en önemli suyu, İlçeyi bir baştan, öbür başa bölen 70 Km . uzunluğunda Muradiye ovasını sulayan bendimahi çayı ve buna bağlı irili ufaklı kolları ile Van Gölü’ne dökülen karasu çayıdır.
İlçe volkanik bir yapıya sahip olup, birinci derecede deprem kuşağı üzerindedir. İlçenin iklimi serttir.
2 belediye, 9 mahalle, 39 köy ve 11 mezra olmak üzere 61 yerleşim birimi vardır.
2020 yılındaki nüfus sayımına göre ilçenin nüfusu 50.247 kişidir.
1987 yılında Çaldıran ilçesinin kurulması ile nüfus azalmıştır.
İlçenin ismi Berkri’den gelmektedir. Daha sonra bu isim Kürtler tarafından Bêgirî olarak anılmıştır.
Onuncu yüzyıla ait Bizans metni De Administrando Imperio, Arap hükümdarı Abu’l-Ward’a teslim edilmeden önce dokuzuncu yüzyılın başında Kral Aşot I Bagratuni’ye ait “Berkri”den bahseder.
Aşot’un oğlu I. Smbat’ın ölümünden sonra , başka bir Arap hükümdarı olan Abu Sawada, Berkri’yi ele geçirdi.
Buradaki Berkri günümüz Muradiye ilçesidir.
1976 yılında Van’ın Muradiye ilçesinde meydana gelen depremde yaklaşık 3640 kişinin hayatını kaybetmesine ve 51.000 kişinin evsiz kalmasına neden olmuştur.
VAN MURADİYE AŞİRETLERİ İSİMLERİ – Genel
-Birûkî
-Hevidî – Hevêdan
-Celalî
-Sipkî
-Masekî
-Şemskî
-Remedotkî
-Berjêrî
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!