21 Ağustos 1911’de Mona Lisa’yı çalmasıyla ünlü İtalyan müze işçisi, sanatçı ve hırsız Vincenzo Peruggia, 8 Ekim 1881 tarihinde dünyaya geldi.
Peruggia 1911 yılında 20. yüzyılın en büyük sanat hırsızlığı olarak tanımlanan şeyi gerçekleştirdi.
Eski Louvre Müzesi çalışanı olan Peruggia, polis teorisine göre 20 Ağustos Pazar günü müzenin ertesi gün kapanacağını bilerek müzenin içine saklandı.
Fakat Peruggia’nın tutuklanmasının ardından Floransa’da yapılan sorgulamasına göre 21 Ağustos Pazartesi günü saat 7 sularında diğer Louvre işçilerinin girdiği kapıdan müzeye girdi.
Müze çalışanlarının geleneksel olarak giydiği beyaz önlüklerden birini giydiğini ve böylece diğer işçilerden ayırt edilemediğini söyledi.
Mona Lisa’nın asılı olduğu Salon Carré boşalınca, tabloyu duvara sabitleyen dört demir mandaldan kaldırdı ve yakındaki bir servis merdivenine götürdü.
Orada koruyucu kılıfı ve çerçevesini çıkardı.
Bazı insanlar, (Leonardo’nun tahtaya boyadığı) tabloyu önlüğünün altına gizlediğini bildiriyor.
Ancak Peruggia sadece 1.60 metre (63 inç) boyundaydı ve Mona Lisa tablosuyla yaklaşık olarak ölçüşüyordu. 53 cm×77 cm (21 inç×30 inç), yani kendi boyunda birinin giydiği bir önlüğün altına sığmazdı.
Bunun yerine önlüğünü çıkardığını ve resmi etrafına sardığını, kolunun altına sıkıştırdığını ve Louvre’u girdiği kapıdan terk ettiğini söyledi.
Peruggia, tabloyu Paris’teki dairesinde sakladı.
Peruggia, tabloyu iki sene dairesinde bir sandıkta sakladıktan sonra, onunla birlikte İtalya’ya döndü.
Bir süre de İtalya’nın Floransa kentindeki dairesinde tuttu.
Fakat sabırsızlandı ve sonunda Floransa’daki bir sanat galerisinin sahibi Mario Fratelli ile temasa geçince yakayı ele verdi.
Fratelli’nin hikâyesi Peruggia’nınkiyle çelişiyor, fakat Peruggia’nın tabloyu “vatanı” olarak gördüğü yere geri döndürmek için bir ödül beklediği aşikardı.
Peruggia’dan şüphelenen Fratelli, resmi tanıyıp doğrulayan Uffizi Galerisinin yöneticisi Giovanni Poggi’yi aradı.
Poggi ve Fratelli, tabloyu “güvenlik” gerekçesiyle aldıktan sonra, Peruggia’yı otelinde tutuklayan polise haber verdi.
İyileşmesinden sonra, tablo İtalya’nın her yerinde, dönüşünü sevindiren afiş manşetleriyle sergilendi.
Mona Lisa daha sonra 1913 yılında Louvre’a iade edildi.
Tablo hırsızlıktan önce ünlüyken, gazete manşetlerinden aldığı kötü şöhret ve geniş çaplı polis soruşturması, sanat eserinin dünyanın en iyi bilinenlerinden biri olmasına yardımcı oldu ve kamuoyunda büyük rağbet gördü.