Yahudilik, Yahudi milletinin kolektif inancını, kültürünü, hukuki kurallarını ve medeniyetini içeren etnik bir dindir. İlk İbrahimî din olmasının yanı sıra insanlık tarihindeki en eski dinler arasında da yer alan Yahudilik, monoteizm temelli dinlerin ilk örneğidir.
Yahudilik, riayetkâr Yahudiler tarafından “Avraham’ın YHVH ile yaptıkları sözleşmenin bir ifadesi” olarak yorumlanır. Geniş metinleri ve uygulamaları, çeşitli teolojik pozisyonları ve örgütlenme biçimlerini kapsayan Yahudilik, bir İbrani felsefi görüşü olmakla birlikte aynı zamanda bir dünya görüşüdür.
Torah, Tanah’ın bir parçasıdır ve Midraş ile Talmud gibi ikincil metinlerle birlikte temsil edilen tamamlayıcı bir sözlü geleneğin parçasıdır. Dünya çapındaki toplam 14 ila 15 milyon takipçisi ile Yahudilik, en büyük onuncu dindir.
Yahudilik, “evrenin yaratıcısı, ebedi güç sahibi, her şeye gücü yeten, her yerde olan, adil, merhametli, doğmamış veya doğurmamış” bir varlığın her şeyi yarattığı inancı temeline kuruludur; O varlığın (Tanrı) ismi inanışa göre o kadar mukaddestir ki, nihai telaffuzunun sonsuza dek bilinememesi için Tanah’ta יהוה (YHVH) harfleriyle kodlanmıştır.
İnanca göre YHVH’nin, Y’israil’in büyükbabası Avraham’ı ve ulusunu “tüm milletler arasında en üstünü” yapma ve “onlara özel bir toprak verme” sözünü vermesiyle isimsiz bir din olarak kurulur; bu din ismini, gelecek yıllarda dünyaya gelecek olan Yehuda’dan alacaktır.
Yahudiler ilk defa Doğu Akdeniz kıyılarındaki Kenan bölgesinde, İsrail Diyarı olarak bilinen topraklarda, yaklaşık MÖ 2’nci milenyumda (dört bin yıl önce) etnik ve dinî bir grup olarak ortaya çıktılar.
Merneptah Steli, MÖ 13. yüzyıla (Geç Tunç Çağı) kadar Kenan’daki, günümüz Yahudilerinin dedeleri olan İbrani kökenli inançlı İsraillilerin varlığını doğrulamaktadır. İsrailoğulları, nüfuslarının artmasıyla birlikte İsrail ve Yehuda krallıkları olarak ortaya çıkmış ve güçlerini sağlamlaştırmışlardır.
Yahudilerin sürgün dönemlerinden çok az kaynak bahsetse de, Babil Eserati ve sürgünü ve Roma İşgali ve sürgünüyle Yahudiler ilk defa diasporada yaşamaya başlamışlardır, ancak anavatanları ile aralarındaki manevi bağ hep sağlam kalmıştır.
Yahudi Kadın İsimleri ve Anlamları
Avital: İncil’de Kral Davud’un karısı olarak görünür (2-Samuel 3:4). Avital, Tanrı’ya destekçi olarak atıfta bulunan “çiy babası” anlamına gelir. Kabala’da Tal gizli bir şekilde İlahi beslenmeyi ifade eder, tıpkı çiylerin görünmeden bitkileri sulamak için inmesi gibi.
Aviva: “bahar zamanı” anlamına gelir.
Ayala: “geyik” anlamına gelir. İsim genellikle,İncil’deki Naftali ile ilişkilendirilir ( Yaratılış 49:21 ).
Ayelet: “müzik aleti” anlamına gelir.
Bina: “anlayış, zeka, bilgelik” anlamına gelir.
Bracha: “kutsama” anlamına gelir.
Bruriah: “Tanrı’nın açıklığı” anlamına gelir.
Carmel: “bağ, bahçe, meyve bahçesi” anlamına gelir. (varyasyonlar: Carmela, Carmelit, Carmiela, Carmit, Carmiya)
Chana: “lütuf” anlamına gelir. Bu isim, güzel dualar yaratma yeteneği ile ilişkilidir; Chana, İncil’de Tanrı’ya dua ederken ve ardından peygamber Samuel’i doğururken görünür. (1-Samuel bölüm 1) (çeşitli yazımlar: Hana, Hannah)
Chaya: “canlı, yaşayan” anlamına gelir. Chaya, İncil’de ilk kadın olarak geçen Chava adıyla ilişkilidir. ( Yaratılış 3:20 )
Dafna: “defne” anlamına gelir.
Dalia: İncil İbranice’sinde “ateş etmek” anlamına gelir (örn . Hezekiel 17:6 , 31:7). Modern İbranice’de, diğer dillerde olduğu gibi, Meksika’ya özgü çiçekli bir çalının adıdır (İngilizce’de “Dahlia” yazıldığından). (varyasyonlar: Dahlia, Dalya)
Dinah: “yargı” anlamına gelir. Dinah, İncil’de Jacob ve Leah’ın kızı olarak görünür. ( Yaratılış 30:21 ) (değişken yazımlar: Dina, Deena)
Efrat: “şerefli, seçkin” anlamına gelir. Efrat, İncil’de Caleb’in karısı olarak görünür (1-Tarihler 2:19). (varyant yazım: Ephrat)
Eliana: “Tanrım bana cevap verdi” anlamına gelir.
Faige: Yidiş’te “kuş” anlamına gelir ve ayrıca “incir” meyvesi için kullanılan Yidiş kelimesiyle de ilişkilidir. (varyasyonlar: Faigy, Faigel, Faiga)
Gila: “sevinç” anlamına gelir. Kabala’da Gila, büyük bir neşe kaynağı olan “Tanrı’yı açığa çıkarmak” anlamına gelir.
Golda: Yidiş’te “altın” anlamına gelir. (varyasyon: Goldie)
Hadassah: İncil’deki Ester Kitabında kaydedildiği gibi Purim hikayesindeki Yahudileri Haman’ın soykırım planından kurtaran Ester’in İbranice adıdır. Hadassah “mersin ağacı” anlamına gelir. (varyasyonlar: Hadas, Hadasa, Dassa, Dassi)
Hadar: “görkemli, süslü, güzel” anlamına gelir.
Irit: birkaç türü Kutsal Topraklara özgü olan, çiçekli bir bitki olan “asphodel” anlamına gelir.
Keila: “gemi” anlamına gelen İbranice “Keli” kelimesinden türetilen Yidiş bir isimdir. Yetenekli bir kişiye genellikle “Keli” denir.
Keren: “[güneş ışığı] ışını” anlamına gelir. (varyasyon: Karen)
Kinneret: Celile Denizi veya Tiberias Gölü’nün başka bir adıdır.
Leah: “yorgun olmak” anlamına gelir. Lea, İncil’de İsrail’in 12 kabilesinden altısının annesi olan Yakup’un karısı olarak görünür. ( Yaratılış 30:19 )
Lila: “gece” anlamına gelir. (varyasyonlar: Leila, Leilah)
Liora: “Işığım var” anlamına gelir. (varyasyon: Lior)
Meirav: “maksimize etmek” anlamına gelir. Meirav, İncil’de Kral Saul’un kızı olarak görünür (1-Samuel 14:49).
Menucha: İbranice’de “huzur” anlamına gelir.
Michal: “Tanrı kimdir?” anlamına gelir. Michal İncil’de Kral Saul’un kızı (1-Samuel 14:49) ve Kral Davut’un ilk karısı (1- Samuel 18:27) olarak görünür.
Milka: İncil’de Tzelofchad’ın beş kızından biri olarak geçer. ( Sayılar 26:33 )
Miriam: İncil’de bir peygamber ve Musa ile Harun’un kız kardeşi olarak görünür ( Çıkış 15:20). Miriam, “acı deniz” anlamına gelir, çünkü o, Mısırlıların Yahudilerin hayatlarını zora soktuğu bir zamanda doğmuştur. Ancak Miriam, etrafındaki zorluklara rağmen Yahudilere o zor zamanlarda cesaret verdi. (Midrash Yalkut Shimoni – Exodus 165 ) (varyasyonlar: Mirel,
Mirele, Mimi)
Nechama: “rahatlık” anlamına gelir.
Noa: İşaya 7:2 ve Mezmurlar 107:27’de olduğu gibi “kuvvetli hareket” anlamına gelir . Noa, İncil’de Tzelofchad’ın kızlarından biri olarak görünür. ( Sayılar 26:33 )
Nurit: bir çiçektir, düğün çiçeği.
Ora: “ışık” anlamına gelir. (varyasyon: Orit)
Osnat: “Tanrı’ya ait” anlamına gelen bir Mısır adıdır. Osnat, İncil’de Yusuf’un karısı ve Ephraim ile Menaşe’nin annesi olarak görünür ( Yaratılış 41:45 ). (varyasyonlar: Asnat, Asnas, Osnas)
Penina: “inci” anlamına gelir. Penina İncil’de Elkanah’ın karısı olarak görünür (1-Samuel 1:2). Kabala’da Penina, içsel derinlik ve saflığa atıfta bulunan “iç” anlamına gelen penimi kelimesiyle ilişkilidir – tıpkı saf bir incinin içten üretilmesi gibi. (varyasyonlar: Perle, Perel)
Rachel: saflığın sembolü olan “dişi koyun” anlamına gelir. Rachel, İncil’de dört ana babadan biri olarak görünür – Yakup’un karısı ve Yusuf’un annesi ( Yaratılış 29:16 ). Rahel, ruhu gelecekte sürgüne gönderilecek olan Yahudiler için dua edebilmesi için Beytüllahim’e gömüldü.
Ruth: “tatlı ve hoş” anlamına gelir. Ruth, Mukaddes Kitapta, Ruth Kitabı’nda kaydedildiği gibi, doğru bir mühtedi ve Kral Davud’un atası olarak görünür. (varyasyonlar: Rut, Rus)
Sarah: “prenses” anlamına gelir. Sarah, İncil’de büyük bir peygamber, ana babaların ilki – İbrahim’in karısı ve İshak’ın annesi olarak görünür. ( Yaratılış 17:15 ) (varyasyonlar: Sari, Sarit, Sarita)
Shlomit: “barışçıl” anlamına gelir. Shlomit İncil’de Levililer 24:11’de geçer.
Shulamit: “barışçıl” anlamına gelir. Shulamit İncil’de Song of Songs 7:1’de geçer.
Sigal: “hazine” anlamına gelir (bkz . Tesniye 26:18 ). Sigalit ayrıca “menekşe” anlamına gelir.
Simcha: “sevinç” anlamına gelir.
Tal: “çiy” anlamına gelir.
Tzofiya: “koruyucu” anlamına gelir.
Tzviya: “geyik, ceylan” anlamına gelir. ( Yaratılış 49:21 ).
Uriella: “Tanrı’nın ışığı” anlamına gelir.
Vered: Talmud’un dili olan Aramice’de “gül” anlamına gelir. (varyasyonlar: Varda, Vardit)
Yael: “yükselmek” ve “dağ keçisi” anlamına gelir. Yael, İncil’de düşman generalini cesurca öldürerek Yahudi halkını kurtaran kahraman olarak görünür. ( Hakemler bölüm 4 ) (varyasyonlar: Jael, Yaela)
Yiskah: “bakmak” anlamına gelir. Yiskah, İncil’de İbrahim’in yeğeni olarak görünür ( Yaratılış 11:29 ).
Zahava: “altın” anlamına gelir. (varyasyon: Zahavit, Zehava)
Zissel: Yidiş’te “tatlı” anlamına gelir. (varyasyonlar: Sissel, Cecilia)
Yahudi Erkek İsimleri ve Anlamları
Alter: Yidiş’te “eski” anlamına gelir. Geleneksel olarak, bir çocuk hasta doğduysa, yaşlanması gereken bir nimet olarak ona Alter adı verildi.
Amos: İncil’deki 12 küçük peygamberden biridir. Amos, engin bilgeliğine atıfta bulunarak “yüklü” veya “kalabalık” anlamına gelir.
Amram: Musa’nın babası ve Mısır’dan Çıkış’tan önceki nesilde Yahudi halkının lideriydi. Amram “güçlü ulus” anlamına gelir. (bkz. Çıkış 6:18 )
Ariel: “Tanrı’nın aslanı” anlamına gelir ( İşaya 29:1 ).
Aryeh: hayvanların kralı “aslan” anlamına gelir. (varyasyonlar: Ari, Arieh)
Barak: “yıldırım” anlamına gelir. Barak, İncil’de büyük peygamber Devorah’ın kocası olarak görünür. (bkz . Yargıçlar bölüm 4)
Baruh: “kutsanmış” anlamına gelir. Baruh ismi İncil’de peygamber Yeremya’nın yardımcısı olarak geçer. (bkz . Yeremya bölüm 32 )
Berel: “ayı” kelimesinin bir türevidir. Gücü ifade eder ve İbranice Dov (ayı) adı için bir takma addır. (varyasyon: Beril)
Boaz: “hızlılık” anlamına gelir.
Calev: “kalp gibi” anlamına gelir.
Chanoch “eğitim” veya “adanmış” anlamına gelir. (varyasyon: Henoch)
Chizkiyahu: “Tanrı benim gücümdür” anlamına gelir. (varyasyonlar: Chizkiya, Chizkia, Hezekiah)
Dan: “yargıç” anlamına gelir. Dan, İncil’de Yakup’un beşinci oğlu olan 12 kabileden biri olarak görünür ( Yaratılış 30:6). (varyasyon: Don)
Dov “ayı” anlamına gelir.
Ephraim “verimli” anlamına gelir. (varyasyonlar: Efrayim, Efraim)
Ehud: “sevgili” anlamına gelir.
Elyakim “Tanrım kuracak” anlamına gelir.
Emanuel, “Tanrı bizimledir” anlamına gelir. (varyasyon: Imanuel)
Ezra: “yardımcı” anlamına gelir.
Fishel, Yidiş’te “balık” anlamına gelir. (varyasyon: Fischel)
Fivel: Yidiş’te “emme” veya “emzirme” anlamına gelir. (varyasyonlar: Fivish, Faivish, Feivish, Feivel, Fayvel)
Gad: “iyi şanslar” anlamına gelir. Gad, İncil’de, Yakup’un oğlu olan İsrail’in 12 kabilesinden biri olarak görünür ( Yaratılış 30:11 ).
Gidon “güçlü savaşçı” anlamına gelir.
Gil, İbranice’de “sevinç” anlamına gelir.
Hirsch: Yidiş’te “geyik” anlamına gelir. (varyasyonlar: Herschel, Hersh, Hershel, Heshel)
Hillel: “övgü” anlamına gelir. Hillel,
Ilan: “ağaç” anlamına gelir.
Kalonymos: “iyi isim” Latince-Yunanca terimine dayanmaktadır. Macarca “şefkatli” kelimesiyle de ilgili olabilir.
Leib: “aslan” (varyasyon: Leibel)
Menashe: “unutturmak” anlamına gelir. (varyasyon: Manaşşe)
Mendel: “yorgan” anlamına gelen Menachem’in Yidiş bir şeklidir.
Meshulam: “ödenen” anlamına gelir.
Micha: “Tanrı kimdir?” anlamına gelir.
Michael “Tanrı gibi kimdir?” anlamına gelir.
Nissim: “mucizeler” anlamına gelir.
Noam: “hoş” anlamına gelir.
Nuh: “huzur” anlamına gelir ( Yaratılış 5:29 ). Nuh, İncil’de ailesi Tufan’dan kurtulan Ark’ın kurucusu olarak görünür. Kabala’da Noah, dinlenme ve sükunet günü olan Şabat’ın diğer adıdır. (varyasyon: Nuh)
Ören: “çam” anlamına gelir.
Ovadia: “Tanrı’nın hizmetkarı” anlamına gelir.
Paltiel: “Tanrı tarafından yaratıldı” anlamına gelir.
Peretz: “patlama” anlamına gelir. Peretz, İncil’de Yahuda’nın oğlu olarak görünür ( Yaratılış 38:29 ).
Rafael: “Tanrı iyileştirir” anlamına gelir.
Reuven: “işte, bir oğul!” anlamına gelir.
Selig, Yidiş’te “kutsanmış, mutlu” anlamına gelir. (varyasyon: Zelig)
Seth: “atanmış” anlamına gelir.
Şalom: “barış” anlamına gelir.
Shneur: “iki ışık” anlamına gelen Yidiş bir isimdir.
Shraga: Talmud’da “ışık” veya “mum” anlamına gelen Aramice bir kelimedir.
Simcha: “sevinç” anlamına gelir.
Tamir: “uzun, dik” anlamına gelir.
Tanchum “teselli” anlamına gelir.
Tuvia:”Tanrı iyidir” anlamına gelir. (varyasyonlar: Tovia, Tobiah, Tevye)
Uri: “benim ışığım” anlamına gelir.
Uriel: “Tanrı benim ışığımdır” anlamına gelir.
Yehoshua: “Tanrı kurtuluştur” anlamına gelir.
Yehuda: “Tanrı övülecek” anlamına gelir.
Yeshayahu: “Tanrı kurtuluştur” anlamına gelir. (varyasyon: Isaiah, Yeshaya, Yishayahu)
Yigal: “kurtaracak” anlamına gelir.
Yerachmiel: “Tanrı merhamet edecek” anlamına gelir.
Yirmiyahu: “Tanrı yükseltir” anlamına gelir. (varyasyon: Yirmiya, Jeremy)
Yuval “akarsu” anlamına gelir. Yuval, İncil’de Lemech’in oğlu olarak görünür ( Yaratılış 4:21 ).
Zalman: Süleyman’ın Yidiş şeklidir. Süleyman, İncil’de Kral Davut’un oğlu ve ilk Kutsal Tapınağı inşa eden tahtın halefi olarak görünür.
Zekeriya: “Tanrı’yı hatırlamak” anlamına gelir. Zekeriya İncil’de on iki Küçük Peygamberden biri olarak görünür. (varyasyon: Zachariah, Zachary)
Bernamegeh Türkçe