Kaldırım müzik grubu; 2009 senesinde Ankara ‘da gerçekleşen ‘Tekel Eylemleri’ sırasında sokakta müzik yapmak amacıyla bir araya gelen birkaç arkadaşın oluşturduğu bir gruptur.
Çok dilli ve sosyalist bir çizgide müzik faaliyetlerine devam eden Grup Kaldırım, ‘Ezgiler Her Dili Konuşur’ sloganını benimsiyor.
Müziğinin sokaktan doğduğu ve ilk şarkılarını soğuk kaldırım taşları üzerinden yükselttiği için grup, adını Kaldırım koymuştur.
Grup Anadolu’da yaşayan halkların dillerini ve kültürlerini yaşatmak amacıyla Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice, Zazaca, Lazca, Rumca, Çerkezce şarkılar seslendirmektedir.
Grup halklar cephesine bakışını şöyle ifade etmektedir:
”Bizler halklar meselesine Bertold Brecht’in ‘Kendileri konuşsalar, halklar hemen dost olurlar’ dizlerinde ifade bulan gerçeklikle bakıyoruz. Halkların aracısız konuşabilmesi, birbirlerini yakından tanımaları, anlamaları ve dost olmaları içinse şarkıların, türkülerin birer kurtarıcı olduğunu düşünüyoruz. Bu sebeple şiarımız ; ‘Ezgiler Her Dili Konuşur’.”
Grubun ilk albümü İz’dir.
Bu albümde Türkçe, Kürtçe, Arapça, Ermenice, Rumca, Zazaca şarkılar bulunmaktadır.
Bazen Arapça bir ezgiyle Kürt halkının yaşadığı bir acıya dokunmaktadırlar bazen de Zazaca bir ezgiyle Ermenilerin bir düşüne ortak olmaktadırlar.
Grup Kaldırım, farklı dillerde aynı hüznü, sevinci, düşü tarife uğraşmaktadır.
Grup, müzik dillerindeki geniş yelpazeyi şu sözlerle ifade etmiştir:
“En güzel rengimiz olan dillerimizi birbiriyle barıştırmak içindir çabamız. Bu sebeple; şarkılar söylüyoruz sınırları olmayan, acıları ayırmayan, mekansız şarkılar. Tanımadığına öfkesiz, bilemeyişte dahi kardeş, inatla bekleyen şarkılar. Her dili konuşan ezgiler taşıyoruz yüreğimizde… Unutmayan ezgiler, sırtını dönmeyen, göz yummayan. Güneşi çağırıyoruz ezgilerimizle, onu ellerimizle taşıyoruz yarına, ateşini ellerimizde büyütüyoruz.”
Bernamegeh Türkçe
Biyografilerinizi bernamegeh@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.