SUNA PEKUYSAL KİMDİR

Suna Pekuysal, 24 Ekim 1933 yılında İstanbul’da doğdu.

Sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

Doğum adı Adile Suna Belener’dir.

Babası İlhami Bey, 27 yaşında attan düşerek felç geçirmiştir.

Suna, Dünyaya geldikten 7 ay sonra da babası hayatına gözlerini yummuştur.

Cağaloğlu halkevinde yetişti.

İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümünde eğitim aldı.

1949 senesinde İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman’ın “Artist Aranıyor” isimli oyunuyla ilk kez sahnede görüldü.

Ferih Egemen’in kendisini yeteneğini keşfetmiştiğini anlamıştır.

Üç yıl sonra Dârülbedâyi dram bölümüne geçti.

Burada Vasfi Rıza Zobu, Mahmut Moralı, Şükriye Atav, Cahide Sonku, Şaziye Moral, Bedia Muvahhit ve Reşit Gürzap gibi adlarla çalışmalarda bulundu.

Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1984 senesinde sahnelenen, Ekrem Reşit Rey’in 1933 senesinde kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey’in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen’in sahneye koyduğu “Lüküs Hayat” isimli müzikalde Zihni Göktay ile 14 sene aralıksız olarak rol aldı.

Büyük bir başarı sergileyen ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan “Lüküs Hayat”ın ardından emekli olmuştur.

Şehir Tiyatroları’nda Joseph Kesselring’in yazdığı ve Çetin İpekkaya’nın yönettiği “Ahududu” adlı oyunda konuk sanatçı olarak sahne aldı.

1964 tarihinde gazeteci Ergun Köknar ile dünyaevine girdi.

1973 senesinde oğulları Sait Ali Köknar doğmuştur.

. Ancak doğumdan sonra ciddi bir omurga zedelenmesi geçirdi.

54 yıl Şehir Tiyatroları’nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 tarihinde Şehir Tiyatroları’na veda etti.

Sanat kariyeri boyunca 250’den fazla tiyatro oyununda sahne alan Suna Pekuysal, 100’e yakın sinema filminde de oynadı.

Son yıllarındaki en ses getiren rolü ATV’de Özkan Uğur ile başrolü paylaştığı “Yeter Anne” adlı komedi dizi oldu.

Pekuysal, “Genç Indiana Jones” dizisinin Türkiye’de geçen hikâyesinde “İstanbul: Eylül 1918” isimli bu filmde bir falcıyı oynadı.

Suna Pekuysal’a göre: “Sanatçının emeklisi olmaz”. O, ölene kadar tiyatro yapmak istiyor ve ısrarla vurguluyordu: “Sahnede ölmek istiyorum!”

17 Temmuz 2008 günü evinde düşerek kalça kemiğini kırdı.

İstanbul Tıp Fakültesinde tedavi altına alınarak ameliyat edildi, ardından yoğun bakıma kaldırıldı.

Burada solunum cihazına bağlanan Pekuysal, 22 Temmuz 2008 günü hayata gözlerini yumdu.

Yapılan müdahalelerle tekrar yaşama döndürülmesine karşın; TSİ 10.30 sularında tekrar kalbi duran Pekuysal, hayatını kaybetti.

Suna Pekuysal için İstanbul Şehir Tiyatrosu Reşat Nuri Sahnesi’nde bir tören yapıldı.

Törende İstanbul Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ve Suna Pekuysal’ın oğlu Sait Ali Köknar konuşma yaptı.

Törenin ardından Ataköy 5. Kısım Camii’nde öğle vakti kılınan namazın ardından Merkezefendi Mezarlığı’na kaldırıldı.

Tiyatro oyunları:

  • xxxx: Artist Aranıyor
  • xxxx: Kozalar : Adalet Ağaoğlu – İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • xxxx: Montserrat : Emmanuel Robles – İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • 1982: Neşşey-i Muhabbet : Şan Tiyatrosu
  • 1987: Keşanlı Ali Destanı : Haldun Taner – İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • 1987: Lüküs Hayat : Ekrem Reşit Rey\Cemal Reşit Rey – İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • 1991: Müfettiş (oyun) : Nikolay Vasilyeviç Gogol – İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • 1997: Ahududu (oyun) : Joseph Kesselring – İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • 2001: Hasır Şapka : Eugene Labiche : İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • 2003: Sultan Gelin : Cahit Atay : İstanbul Şehir Tiyatrosu

Filmografi:

  • 1952: Can Yoldaşı
  • 1953: Halıcı Kız
  • 1957: Berduş
  • 1958: Yaprak Dökümü
  • 1958: Allı Yemeni
  • 1959: Garipler Sokağı
  • 1959: Samanyolu
  • 1959: Sevdalı Gelin
  • 1960: Aşk Rüzgarı
  • 1960: Mahallenin Sevgilisi
  • 1961: Bir Bahar Akşamı
  • 1961: Cilali İbo Zoraki Baba
  • 1961: Derbeder
  • 1961: Minnoş
  • 1961: Otobüs Yolcuları
  • 1961: Unutamadığım Kadın
  • 1961: Zavallı Necdet
  • 1962: Küçük Hanımın Şoförü
  • 1962: Aşk Güzeldir
  • 1962: Bir Gecelik Gelin
  • 1962: Çam Sakızı
  • 1962: Damat Beyefendi
  • 1962: Esir Kuş
  • 1962: Hayat Bazen Tatlıdır
  • 1962: Küçük Hanım Avrupa’da
  • 1962: Küçük Hanımın Kısmeti
  • 1962: Neşemizi Bulalım
  • 1962: Şeytan Bunun Neresinde
  • 1962: Yalnızlar İçin
  • 1962: Yedi Günlük Aşk
  • 1963: Yedi Kocalı Hürmüz
  • 1963: Adanalı Tayfur
  • 1963: Akasyalar Açarken
  • 1963: Aşk Tomurcukları
  • 1963: Aşka Vakit Yok
  • 1963: Cici Can
  • 1963: Erkek Fatma Evleniyor
  • 1963: İlk Gözağrısı
  • 1963: Kiralık Koca
  • 1963: Kötü Tohum
  • 1964: Yalnız Değiliz
  • 1964: Afilli Delikanlılar
  • 1964: Kadın Berberi
  • 1964: Kızgın Delikanlı
  • 1964: Kral Arkadaşım
  • 1964: Şoförler Kralı
  • 1964: Yiğitler Yatağı
  • 1965: Bir Koltukta İki Karpuz
  • 1965: Dört Deli Bir Aptal
  • 1965: Yalancının Mumu
  • 1966: Çalıkuşu
  • 1966: Akşam Güneşi
  • 1966: Fabrikanın Şoförü
  • 1966: Kıskanç Kadın
  • 1966: Sevgilim Artist Olunca
  • 1967: Nemli Gözler
  • 1967: Sen Benimsin
  • 1967: Trafik Belma
  • 1967: Üç Sevdalı Kız
  • 1967: Yıkılan Gurur
  • 1968: İncili Çavuş
  • 1968: Kanlı Nigar
  • 1968: Atlı Karınca Dönüyor
  • 1968: Kadın Değil, Baş Belası
  • 1968: Katip
  • 1968: Paydos
  • 1969: Ayşecik Yuvanın Bekçileri
  • 1969: Esmerin Tadı Sarışının Adı
  • 1969: Kınalı Keklik
  • 1969: Sazlı Damın Kahpesi
  • 1969: Sevdalı Gelin
  • 1970: Kezban Roma’da
  • 1970: Allı Yemeni
  • 1970: Ham Meyva
  • 1970: İç Güveysi
  • 1970: Küçük Hanımın Şoförü
  • 1971: Hayat Sevince Güzel
  • 1971: Hüdaverdi – Pırtık
  • 1971: Keloğlan Aramızda
  • 1971: Şehzade Sinbad Kaf Dağında
  • 1971: Bir Varmış Bir Yokmuş
  • 1971: Bizimkiler
  • 1971: Hasret
  • 1971: Kadifeden Kesesi
  • 1971: Kanunsuz Yaşayanlar
  • 1971: Yalnız Değiliz
  • 1972: Keloğlan ve Can Kız
  • 1976: Ben Bir Garip Keloğlanım
  • 1984: Çare Sende Allah’ım
  • 1995: Boşgezen ve Kalfası
  • 1996: Süper Baba
  • 2002: Yeter Anne
  • 2003: İnşaat
  • 2004: Ekmek Teknesi
  • 2004: Teberik Şanssız
  • 2005: Çapkın
  • 2005: Hırsız Var!
  • 2006: Avrupa Yakası
  • 2006: Hayat Bilgisi
  • 2007: Yalancı Yarim

Ödülleri:

  • 1980: Avni Dilligil Ödülü (Tırpan)
  • 1980: Ulvi Uraz Ödülü (Tırpan)
  • 1986: Sanat Kurumu Ödülü (Lüküs Hayat)
  • 1987: İsmail Dümbüllü Ödülü (Lüküs Hayat)
  • 1998: Afife Tiyatro Ödülleri – Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü
  • 2000: Belkıs Dilligil Onur Ödülü
  • 2001: Altın Portakal Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü
  • 2003: Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü
  • 2004: Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema – Sinema Onur Ödülü

AYRICA BAKIN

Patricia Marie Patty Andrews Kimdir Hayatı

Amerikalı şarkıcı ve oyuncu Patricia Marie “Patty” Andrews,  16 Şubat 1918 tarihinde dünyaya geldi. 1950’li …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!