ATİLLA TAŞ KİMDİR

Atilla Taş, 4 Şubat 1975’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu.

Yaşamının ilk yıllarında annesinin Almanya’ya gitmesi nedeniyle anneannesi tarafından yetiştirildi.

İlkokul ve ortaokul öğrenimini Adana Ceyhan’da tamamladı.

Lise öğrenimini de İstanbul Davutpaşa’da gördü.

Lise eğitiminin üçüncü sınıfında ailesi İstanbul’dan Mersin’e taşınmaya karar verdi.

1991 yılında burada İlkay Sarıköse ile dünyaevine girdi.

1992 yılında ilk çocuğu Sezen dünyaya geldi.

Manisa ve Hakkâri’de zorunlu askerlik görevini yaptıktan sonra şarkıcılık yapmak amacıyla İstanbul’a gitti.

Burada ekonomik problemlerle karşı karşıya kaldı ve bu süreçte boşandı.

İstanbul’da Erol Köse ile tanıştıktan sonra 1998’de Köse’nin yapım şirketinden ilk albümü Kırmızılım’ı piyasaya çıktı.

Bu albümdeki “Ham Çökelek” şarkısıyla gündeme geldi ve büyük bir ün sahibi oldu.

Bu albümle, 5. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde “En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı” olarak seçildi.

Sonraki sene Star TV dizisi “Zilyoner’de” Zülküf rolünü canlandırdı.

2000 yılında ABD’ye giderek New York Film Akademisi’nde sinema ve televizyon eğitimi aldı.

Aynı süreçte müzik kariyerini de sürdürerek Emmilenyum (2000), Pembeli (2001) ve Kınalı Kuzum (2004) albümleriyle Türkiye’deki popüleritesini sürdürdü.

Bu albümlerinden sonra ünü giderek azaldı. 2007 yılında “Bir Atilla Taş” Albümüyle 2009’daki Çikolata müzik çalışmaları müzik listelerine giremedi.

Atilla Taş, 1999’da David Copperfield’ın illüzyonlarından birini nasıl gerçekleştirdiğini bildiğini söyleyerek, Türkiye’nin ön sayfa manşetlerinde yer aldı.

2010 yılının başında Kanal 7’de Taş Devri programını sundu. Show TV’deki Ben Burdan Atlarım yarışmasında yer aldı.

Ekim 2012’de PSY’ın dünya çapında listelere giren “Gangnam Style” şarkısının “Yamyam Style” adındaki parodisini yayınladı.

AKP’ye yönelik Gezi Parkı protestolarından dolayı yaptığı eleştirileriyle ve mizahi paylaşımlarıyla Twitter’da fenomen hâline geldi.

Burada 62. Hükümet Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na yönelik yaptığı eleştiriler sebebiyle Davutoğlu kendisine hakaret davası açtı fakat dava takipsizlik kararıyla neticelendi.

Şubat 2014’te Taş’ın Samsung ile yaptığı mizahi bir video projesi iki gün içinde bir milyondan fazla görüntülenme aldı.

Ekim 2021 itibarıyla yıllarca süren ekran hasretine son verdi ve Flash TV ile anlaştı.

Nisan 2015’te Meydan gazetesinde köşe yazarlığına başladı.

Gazete, hükümet tarafından 2016 Türkiye askerî darbe girişiminden sorumlu tutulan Gülen Hareketi’ne yakın olduğu gerekçesiyle darbe girişiminden beş gün sonra kapatıldı.

31 Ağustos’ta Taş, Türk hükümeti tarafından terör örgütü olarak adlandırılan Gülen cemaatinin “medya yapılanması içinde yer aldığı iddiasıyla Gemlik, Bursa’da göz altına alındı.

3 Eylül’de “örgüt hiyerarşisine dahil olmaksızın örgüte bilerek, isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla İstanbul’da tutuklandı.

10 Ekim 2016 tarihinde tutuklu olduğu Silivri Cezaevi’nde Meltem Güler ile dünyaevine girdi.

Mahkeme süreci sürerken Atilla Taş, 25 Ekim 2017 tarihinde cezaevinden tahliye edildi.

Mahkemenin verdiği 3 yıl, 1 ay 15 gün hapis cezasının onanmasının ardından 9 Kasım 2018 tarihinde yeniden cezaevine kondu.

Bu süreçte 3 ay boyunca Kocaeli Kandıra Cezaevi’nde kaldı.

Atilla Taş, Şubat 2019’da denetimli serbestlik yasasından faydalanarak tahliye edildi.

Taş’ın 1 yıl 2 ay daha hapis yatması öngörülürken, avukatlarının yaptığı denetimli serbestlik başvurusu olumlu neticelendi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 19 Ocak 2021’de verdiği kararla, Taş’ın “özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği” hükmüne vardı.

Stüdyo Albümleri:

Kırmızılım (1998)
Emmilenyum (2000)
Pembeli (2001)
Kınalı Kuzum’ (2004)
Bir Atilla Taş Albümü (2007)
Çikolata (2009)

Remiks albümleri:

Atilla Taş (1999)

Single’lar

“Yam Yam Style” (2012)
“Hırsız” (2015)
“Elek” (2020)

Filmografi:

Televizyon:

Zilyoner (1999)
Şöhretler Kebapçısı (2003)
Arkadaşım Hoşgeldin (2014)

Kendi programları:

Müzik Kutusu (2010)
Taş Devri (2011-12)
Ben Burdan Atlarım (2012-13)

Kitapları:

Bir Delinin Kapak Defteri (2015)
Sakıncalı Çökelek (2018)

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Odysseia destanının edebi ve tarihi özellikleri

**Odysseia Destanı** hakkında tarihi bilgiler şunlardır: Yazarı ve Yazılışı: – **Yazar**: Odysseia destanı, Antik Yunan’ın …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!