HALİT AKÇATEPE KİMDİR

Sinema, dizi oyuncusu ve tiyatro sanatçısı Halit Akçatepe, 1 Ocak 1938 tarihinde Üsküdar’da dünyaya geldi.

Kimlikteki adı Mustafa Halit Akçatepe’dir.

Akçatepe, ilkokulu Refik Halit Karay Mektebi’nde öğrenim gördü.

Babasının adı Sıtkı Akçatepe’dir.

Halit Akçatepe, babası Sıtkı Akçatepe tarafından Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın ikinci nesil torunudur.

Dönemin film yönetmenlerinden birinin, babasına “bize bir çocuk oyuncu lazım” dediği zaman, babası tülüatçı Sıtkı Bey oğlu Halit’i oynatmıştır.
İlk filmini 1943 yılında henüz 5 yaşındayken çekti.

Saint Benoit Fransız Lisesi’ni bitirdi. 1959 yılında Anıtkabir’de 1,5 sene askerlik vazifesini yaptı.

1972 yılında “Tatlı Dillim” filmiyle şöhrete kavuştu. 1963 yılında “Yasak, Gündoğarken, Semaya Baktım Seni Gördüm” filmlerini çekti.

1975 yılında Hababam Sınıfı filmindeki “Güdük Necmi” tiplemesiyle Türk sinemasına adını altın harflerle yazdırdı.

Oyuncunun babası Sıtkı Akçatepe ve annesi Leman Akçatepe de Türk sinemasında birçok yapımda rol almış oyunculardır.

Babası Sıtkı Akçatepe, Hababam Sınıfı film serisinde oğlu ile beraber çalıştı. Öğretmen Paşa Nuri’yi canlandırdı.

İki defa evlenen oyuncu Halit Akçatepe, ilk evliliğini 1963 senesinde Tülin Akçatepe ile yaptı.

Bu evliliğinden Itır ve Ebru isminde iki kız çocuğu dünyaya geldi.

1981 senesinde Tülin Hanımdan boşandı.

Oyuncu, 1999 yılında kendisinden 39 yaş küçük olan Rezzan Akçatepe ile hayatını birleştirdi.

Bu evliliğinden de 2001 senesinde kızları Günsu dünyaya geldi.

Halit Akçatepe ve Rezzan Akçatepe 2009 yılında ayrıldı.

Halit Akçatepe, 31 Mart 2017’de İstanbul’da 79 yaşında hayatını kaybetti.

Akçatepe’nin doktoru fizyoterapi gören oyuncunun kalp krizi sebebiyle yaşamını kaybettiğini açıkladı.

2 Nisan 2017 tarihinde Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan anma etkinliği ve Şakirin Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Tiyatro:

Töre: Turgut Özakman – İstanbul Şehir Tiyatrosu
1969: Rosenbergler Ölmemeli: Alain Decaux – Dostlar Tiyatrosu
1969: Durdurun Dünyayı İnecek Var: Anthony Newley\Leslie Bricusse – Dostlar Tiyatrosu
1970: Asiye Nasıl Kurtulur?: Vasıf Öngören – Dostlar Tiyatrosu
1971: Havana Duruşması: H.M. Enzensberger – Dostlar Tiyatrosu
2002: Tıpkı Sen Tıpkı Ben: Haluk Işık – Hadi Çaman Tiyatrosu

Filmografisi:

Oyuncu olarak

1943: Dertli Pınar
1943: Nasreddin Hoca Düğün’de
1944: Günahsızlar
1946: Senede Bir Gün
1947: Bir Dağ Masalı
1947: Karanlık Yollar
1948: İstiklal Madalyası
1951: Güldağlı Cemile
1951: Hayat Acıları
1953: Köprüaltı Çocukları
1953: Mahallenin Namusu
1971: Beyoğlu Güzeli
1971: Bir Varmış Bir Yokmuş
1971: Üç Arkadaş
1972: Adanalı Kardeşler – Ufaklık
1972: Feryat
1972: İyi Döverim Kötü Severim
1972: O Ağacın Altında
1972: Sev Kardeşim
1972: Tarkan: Altın Madalyon
1972: Tatlı Dillim
1972: Üç Sevgili
1973: Bebek Yüzlü
1973: Canım Kardeşim
1973: Oh Olsun
1973: Ömer Hayyam
1973: Sevilmek İstiyorum
1973: Tarkan: Güçlü Kahraman
1973: Umut Dünyası
1973: Yalancı Yarim
1974: Evet mi Hayır mı?
1974: Hababam Sınıfı
1974: Kanlı Deniz
1974: Köyden İndim Şehire
1974: Mavi Boncuk
1974: Salak Milyoner
1974: Şaşkın
1974: Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
1975: Ah Nerede
1975: Bizim Aile
1975: Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı
1975: Merhaba
1975: Üç Ahbap Çavuşlar
1976: Bülbül Ailesi
1976: Hababam Sınıfı Uyanıyor
1976: Lüküs Hayat
1976: Şoför Mehmet
1976: Süt Kardeşler
1976: Tantana Kardeşler
1977: Gülen Gözler
1977: Şabanoğlu Şaban
1978: Evlidir Ne Yapsa Yeridir
1979: Dokunmayın Şabanıma
1980: Renkli Dünyalar
1981: Dört Geline Dört Damat
1982: Adile Teyze
1982: Buyurun Cümbüşe
1982: Talih Kuşu
1982: Umut Dilencisi
1985: Keriz
1985: Şaban Papucu Yarım
1985: Şen Dul Şaban
1986: Keko Aptallar Çetesi
1987: Büyük Koşu
1987: Karımın Gölgesi
1987: Kötü Kader
1989: Bizimkiler
1989: İnsanlar Yaşadıkça
1992: Anasının Kızı
1992: Sürgün
1993: Hayri Beyin Son Aşkı
1993: Oyun İçinde Oyun
1993: Şaban Askerde
1993: Yazlıkçılar
1994: Kaygısızlar
1995: Şaban ile Şirin
1995: Çatı
1996: Hoşçakal İstanbul
1997: Hayvanlara Dokunduk
1998: Eltiler
1999: Konu Komşu
2000: Siyah Cennet
2000: Tersine Dünya
2001: Çılgın Bediş
2002: En Son Babalar Duyar
2002: Vaka-i Zaptiye
2003: Hababam Sınıfı Merhaba
2003: Şapkadan Babam Çıktı
2003: Yeşilçam Denizi
2004: Avrupa Yakası
2004: Büyük Buluşma
2004: Canım Annem
2004: Hababam Sınıfı Askerde
2005: Beşinci Boyut
2005: Cumbadan Rumpaya
2005: Hababam Sınıfı Üç Buçuk
2005: İki Arada Aşk
2005: Müyim Olan Aşkımız
2006: Sevda Çiçegi
2007: Genco
2007: Hakkını Helal Et
2007: Sesler Yüzler Mekanlar
2007: Yalan Dünya
2008: İki Aile
2008: Vurgun
2009: 7 Kocalı Hürmüz
2009: Aile Reisi
2009: Orada Neler Oluyor?
2011: Geniş Aile
2011: Leyla ile Mecnun
2012: Kral Çıplak
2012: Krem
2013: Babam Sınıfta Kaldı
Senarist olarak
Düzenle
1976: Lüküs Hayat
1985: Şaban Pabucu Yarım
1985: Gurbetçi Şaban
Yardımcı Yönetmen olarak
1974: Hasret
Oyuncu Seçimi

1974: Hababam Sınıfı – (Cast Sorumlusu)

Reklam:

2006: Pakpen
2010: Vodafone

Bernamegeh Türkçe

AYRICA BAKIN

Şovenizmin tehlikeleri nelerdir?

Şovenizmin bir dizi tehlikesi vardır ve bunlar genellikle toplumlar arasındaki ilişkileri bozabilir, barışı tehdit edebilir …

error: LÜTFEN KOPYALAMAYIN OKUYUN!