1921 yılında Bukan yakınlarındaki küçük Hermila köyünde Abdullah ve Amina Zirek’in oğulları olarak dünyaya geldi.
Hasan’ın ayrıca Hüseyin ve Mina adında bir erkek ve bir kız kardeşi vardır. Yoksul bir aileye mensup olan Zirek müziğe küçük yaşlarda ilgi duydu.
Henüz beş yaşındayken çok yakın olduğu babası öldü.
Annesi kısa bir süre sonra yeniden evlendi, bu da onu duygusal olarak kötü etkiledi.
13 yaşında okuma yazma bilmeyen Zîrek, köyünden ayrılarak İran’ın Kürt şehirlerindeki restoranlarda çalışmaya başladı. Ergenlikten itibaren çobanlık, çaycılık, şurupçuluk gibi bir çok işte çalıştı.
Bağdat’ta bulunduğu sırada Büyük Kuzey Meyhanesinde (Şimalê-Elkebîr) çalışmaya başladı.
1953 yılında Neşet Ebdurehman, Hemey Derwêş Kerîm, Selah ve Adil Îrfan’ın destekleriyle Bağdat Radyosu Kürtçe Bölümünde aylık 6 dinara 4 müzik programı sundu. Yaklaşık beş yıl radyonun Kürt bölümünde çalıştı.
Irak devriminden sonra 1958’de ülkeden sınır dışı edildi ve İran’a geri dönmek zorunda kaldı. Zirek burada Bukan kentine yerleşir.
Bir süre İran’da Mahabad Radyosunda çalışır. Bilinen şarkılarının çoğu Kermanşah Radyosunda kaydedilir.
Tahran Radyosunda görev almasının istenmesi nedeniyle bir dönemde Tahran Radyosunun Kürtçe bölümünde çalışır.
Zîrek burada Mîdya Zendî ile tanışarak evlenir. Sakar ve Arezû adında iki kız çocukları olur.
Hesen Zîrek, 1966 yılında “Çirîkey Kurdistan” adlı bir kitap yazarak yayınlar. Kitapta bulunan 16 şarkının notaları Ferîdûnê Muradî ve Dr. Mihemed Sidîqê Muftîzade tarafından hazırlanır. Hasan Zirek’in bu kitabı eşi Mîdya Xanim tarafından düzenlenir.
Zîrek 1967 senesinde bazı şarkılarının kaydedilmesi amacıyla Süleymaniye’ye gider. Bağdat Radyosunda bir çok şarkısı kayıt altına alınır. Bu sırada Hasan Zirek tutuklanır ve altı ay sonrada İran’a teslim edilir.
Zirek bir süre sonra eşi Mîdya Zendî’den ayrılır ve çocuklarıda ona bırakır.
Hasan Zirek’in şarkıları Bağdat Kürt Radyosu, Tahran Kürt Radyosu, Kermanşah Radyosu, Sanandaj Radyosu ve Tebriz Radyosu’nda kaydedilmiştir.
Aşırı alkol tüketimi nedeniyle Zirek’in sağlığı 1970’lerin başında hızla bozuldu. 1971’de ölümcül kanser teşhisi kondu.
Hasan Zîrek, 51 yaşında kanserden öldü. 26 Haziran 1972’de Nalişkêne Dağı’ndaki memleketi Bukan kasabasına gömüldü.
Arapça, Farsça, Türkçe veya Azerice gibi başka dillerde de şarkı söyleyebilmesi onun Kürt bölgelerinin dışında da tanınmasını sağladı. Hasan Zirek, yaşamı boyunca 1500’e yakın şarkı besteledi.
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!