Sinan Çiftyürek 01.01.1952 yılında Urfa’nın Siverek ilçesine bağlı Karbêğ köyünde doğdu. O yıllarda ki doğum tarihleri genelde 01 ile başlar. Baba tarafı Canbegi anne tarafı Bucak. Aile, köyde çıkan kavgalar nedeniyle Hilvan’a bağlı Qopex köyüne sonra da Mışmış’iye yerleşti. İlkokulu komşu Fik köyünde, ortaokulu ise Hilvan’da okudu. 1969 yılında Antep öğretmen okulunda okumaya başladı. Ancak okulda yaşanan siyasi olaylar nedeniyle önce Rize oradan da Tokat’a sürgün edildi. Eğitimini Tokat öğretmen okulunda tamamladı ama hiç öğretmenlik yapmadı. Okul bitimiyle profesyonel siyasete başladı ve günümüze kadar siyasi ve örgütsel yaşam devam etti.
Çiftyürek; büyüdüğü topraklarda, toprak ağalarının ekonomik, kültürel ve siyasal baskılarının yoğunluğuna, gelişen kapitalizmle birlikte yeni baskı ve sömürü halkalarının eklenmiş olması; Türk devletinin izlediği ret ve inkar politikalarının tüm sonuçlarıyla iç içe yaşayarak büyümüş olması; Güney Kürdistan’da Mele Mustafa Barzani liderliğindeki KDP’nin ulusal özgürlük mücadelesinin etkileri; Türkiye İşçi Partisi’nin ve Doğu Devrimci Kültür Ocakları’nın (DDKO) ünlü “Doğu Mitinglerinin” yarattığı etkinin de katkılarıyla çocuk denecek yaşlarda siyasetle ilgilenmeye başladı.
“Doğu Mitingleriyle” Kürt halkının taleplerinin dile getirilmesiyle Kürdistan’da ulusal-sınıfsal uyanışın güçlendiği; Kürdistan’da devrimci sosyalist örgütlenmenin ilk tohumlarının atıldığı; 68 rüzgârıyla küresel sol ve sosyalist akımın yarattığı atmosferin sürükleyiciliği… Çiftyürek’in ulusal özgürlük ve sömürüye karşı sınıfsal mücadele bilincinin gelişmesinde önemli rol oynadı. Ortaokulda siyasete başlayan ilgi Antep Öğretmen okulunda farklı illerden gelen yurtsever devrimci öğrencilerle bütünleşerek şekillenmeye başladı. Okul okurken aynı süreçte örgüt arayışı başlamış. Bazı yoldaşlarıyla birlikte “örgüt için para lazım” görüşü doğrultusunda Suriye ile bağlantı kurmak dahil arayışlar sürdürülmüş. Bunun için o zamandan sınır köylerinde bağlantılar kurulmuş. Antep’te başlayan bu çalışmalar sürgün gittiği Rize ve Tokat öğretmen okullarında sürdürüldü.
Örgüt kurma arayışı, 1975-76 yıllarında bir grup yoldaşıyla birlikte Kürdistan’da bir komünist hareket oluşturmak ve partileşmek hedefiyle somutlaşmaya başladı. Aynı yıllarda Kürdistani oluşumların yanı sıra bazı Türkiyeli sosyalist hareketlerle de görüşmeler sürdürülüyordu. Aynı süreçte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) ayrışmasıyla kurulan THKO-MB grubu ile görüşülerek ilk parti kongresinde Kürdistan Özerk Örgütü’nün (KÖÖ) kurulması ve KÖÖ’nün yapacağı ilk kongrede partileşerek Kürdistan Komünist Partisi adını alması üzerinde anlaşmaya varıldı. 1 Mayıs 1980’de Türkiye Komünist Emek Partisi (TKEP) I. Kuruluş Kongresi’nde KÖÖ kuruldu. Mart 1982’de Elazığ’da toplanan KÖÖ kuruluş kongresinde partileşerek Kürdistan Komünist Partisi (KKP) adını aldı ve Sinan Çiftyürek partinin Genel Sekreterliğini üstlendi. Çiftyürek aynı zamanda TKEP Merkez komitesi ve Politik Büro üyeliğini 1990 yılına kadar sürdürdü.
12 Eylül 1980 Askeri darbesinden 1986’ya kadar olan süreçte KKP Merkez Komite kadrosu ülkede kalarak mücadeleyi sürdürme kararı alındı ve uygulandı. Haziran 1986’da parti merkezi düzeyde ağır bir darbe aldı, Çiftyürek dahil Merkez Komite kadrosu ile çeşitli illerdeki çok sayıda yönetici ve parti üyesi tutuklanarak cezaevine konuldu.
Cezaevindeyken yoldaşlarıyla birlikte SSCB’nin dağılması sonrasında “21. yüzyılda nasıl bir sosyalizm” sorusuna cevap ararken, diğer yandan parti hakkında “bölücü silahlı terör örgütü” iddiasıyla açılan davaya karşı KKP programını esas alan bir siyasi savunmayı dava yoldaşlarıyla birlikte hazırladı. Bu savunmalar daha sonra “Kürdistan Komünist Partisi Savunması” adı altında kitaplaştırıldı.
Haziran 1990’da cezaevinden çıktı ve yeniden örgütlü mücadele sürecine katıldı. Kısa bir süre sonra gerçekleşen TKEP 3. Genel Kongresinde üzerinde anlaşmaya varıldığı üzere TKEP’den ayrılan KKP ile siyasi çalışmalarını sürdürdü.
2000’li yılların başında yasal bir siyasi parti kurma çalışmaları KKP içinde tartışmaya açıldı. Kürdistan’da faaliyet göstermek üzere bir sosyalist partinin kurulması amacıyla, Mezopotamya Sosyalist Partisi (MESOP) Girişimi ile farklı siyasal geleneklerden gelen sosyalistlerle görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin sonucunda, 21 Aralık 2011 tarihinde Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) kuruldu. Sinan Çiftyürek Kurucu Genel Başkan olarak görev üstlendi. ÖSP kuruluş sürecinde Çiftyürek somut isim de önererek “başka bir yoldaş genel başkan olsun ben genel başkan yardımcısı olursam daha yararlı olurum ve parti için de daha iyi olur” önermesi partide kabul görmedi.
ÖSP 17 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da yaptığı III. Genel Kongresinde kökü olan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) adını aldı. Önce MESOP, ÖSP daha sonra KKP adına yoldaşlarıyla birlikte ulusal birlik çalışmalarını sürdürdü. Bu çalışmaları halen devam ediyor.
12 Eylül 1982 askeri darbesi sonrasında Kürdistan’da partinin siyasi ve örgütsel çalışmalarına daha doğrudan katılabilmek için alınan karar gereği İstanbul’dan Elazığ’a taşındı. Oradan Adana, Adana’dan tekrar İstanbul’a ve 2018’den itibaren Diyarbakır’a yerleşti.
1980 yılından bu yana Komünist Dergisi, Dengê Kürdistan Gazetesi, haftalık Newroz Gazetesi, aylık Newroz Dergisi, haftalık Fırat’ta Yaşam Gazetesi, haftalık Çoban Ateşi Gazetesi / Yeniden Newroz Gazetesi, aylık Sosyalist Mezopotamya Dergisi, TEVKURD Dergisi, günlük Yeni Yaşam Gazetesi gibi basılı dergi ve Rojnameya Newroz, İlke Haber gibi internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinde yazılar yazdı ve halen yazmaya devam ediyor. Şu ana kadar toplam 1000 civarında makalesi yayınlandı. Bu makalelerden 492’si Sinan Çiftyürek’in http://www.sinanciftyurek.com/ adlı kişisel WEB sayfasına yüklenmiş durumda.
Yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen konferans, sempozyum ve panel gibi etkinliklere tebliğler sundu, çeşitli röportajlar verdi.
Gün Yayıncılık’tan Çıkan Kitapları:
*Kadro ve Gelecek (1994)
*Kapitalizmin Tarihsel ve Fiziksel Sınırları (1997)
*Kürdistan İşçi Sınıfı (2000)
*Ulusal Soruna Somut ve Tarihsel Yaklaşım (Halkların Kurtuluşu Sosyalizmdedir) (2004)
*Aydınlanma ve Örgüt (2013)
*Emperyalizmin Avrasya Stratejisi Ortadoğu ve Kürdistan
*Marksizm ve Devlet Broşürü
*Sosyalizm Broşürü (SSCB ve Reel Sosyalizmin Yıkılışının Temel Nedenleri; 21. Yüzyılda Sosyalizmin Ana Çizgileri)
Katkıda bulunduğu kitaplar:
*Kürdistan Komünist Partisi – SAVUNMA (1992)
*12 Bölümlük Kürt Solu Kitap Dizisi
Bernamegeh Türkçe
UYARI: Yazıların izinsiz kopyalanması ve Web Sitelerinde yayınlanması kesinlikle yasaktır. Hakkınızda yasal işlemlerin başlatılabileceğini lütfen unutmayın!